Нарът притежава и противоглистно действие


| Прочетено Прочетено: 1707 пъти | КоменариКоментари: 0



Нарът притежава и противоглистно действие

Противоглистното приложение на кората на корените на нара било пренебрегвано в Европа докъм 1804 г. След това било съобщено и за това му действие. Американската фитотерапия  препоръчва следната рецепта при глисти и тении: 1 ч.ч наситнена кора от корени на нар се слага в 750 мл. вряла вода , ври похлупено на слаб огън 30 минути. Кисне до изстудяване. Изпива се студено на глътки в рамките на деня.

Нарът е познат от хиляди години в много култури. Произхожда от древната персийска империя, която е включвала днешна Гърция, Турция, Иран и Ирак и се отглежда предимно в средиземноморския регион, Близкия изток и Индия. В тези култури от древни времена нарът се възприема като символ на красотата, плодородието, чувствеността и силата. Самото растение може да достигне до почтена възраст – някои видове са над 200-годишни.

В последните години плодовете на нара бяха преоткрити като елемент в готвенето и новите козметични продукти.

Маслото от семена на нар е добър антиоксидант и има възстановяващи свойства поради високото съдържание на полифеноли.

Тези естествени фитохимикали действат срещу свободните радикали-  отговорни за ускоряването на стареенето на кожата и клетките. Маслото от семена на нар възобновява клетките на кожата, така че тя става стегната и гладка. Тонизиращият и ревитализиращ ефект на нара върху кожата също е доказан научно в последните години.

След 40-годишна възраст имаме най-голяма полза от полезните свойства на нара, смятат специалистите. С напредването на възрастта нашата кожа се променя – жизнеността й намалява, процесите на регенерация се забавят, а признаците на стареене вече не могат да бъдат неутрализирани за една нощ. Маслото от семена на нар стабилизира и успокоява кожата.

Много полезен е и сиропът от нар. Той съдържа минимално количество калории, има богато съдържание на витамин С и витамин В.

Сокът от нар е полезен при анемия, възпаление на храносмилателния тракт, помага за контролиране на високото кръвно налягане, подобрява настроението. Препоръчва се за деца, но в този случай е добре да се разрежда с вода. 

Сокът укрепва имунитета; изключително богат на витамини и минерали, счита се за един от най-мощните природни антиоксиданти. Регулира кръвното налягане и нивата на кръвна захар, укрепва сърдечно-съдовата система, намалява риска от някои ракови заболявания и забавя стареенето на клетките. Счита се, че намалява холестерола, препоръчва се още при  анемия, диабет.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email