Спасиха 77-годишна жена с исхемичен мозъчен инсулт чрез локална фибринолиза


| Прочетено Прочетено: 1878 пъти | КоменариКоментари: 0



Спасиха 77-годишна жена с исхемичен мозъчен инсулт чрез локална фибролиза

77-годишна жена от Ямбол с тежък мозъчен инсулт беше спасена в Инвазивния център на болница „Тракия“ в Стара Загора.Чрез прилагане на локална фибринолиза лекарите успяват да отпушат проблемната мозъчна артерия по неоперативен път.

Жената получава инсулта около 17,10 ч. и е транспортирана с линейка в Болница „Тракия“ в около 21 часа. Приета е по спешност с напълно  неподвижни леви крак и ръка в следствие на инсулта. „Състоянието предполагаше сериозен риск за живота на пациентката, но бързо поставената диагноза и бързото и транспортиране по 100-километровата отсечка между Ямбол и Стара Загора ни позволиха да приложим най-съвременното лечение при подобни състояния“, каза д-р Борислав Борисов, началник Кардиологично отделение.

Лекарите проникват до мястото на запушването чрез специални катетри през артерия в крака на пациентката, достигайки до проблемната мозъчна артерия. Използват специалната функция субтракция на ангиографския апарат, която дава детайлно изображение на съдовете, потискайки сигнала от всички останали структури – кости, меки тъкани. Извършват суперселективна фибринолиза, като инжектират сравнително малко количество фибринолитик. Отпушват артерията за кратко време. „За сравнение, ако се направи венозна фибринолиза, количеството използван фибринолитик ще бъде доста по-голямо, а инжектирането му доста по-продължително и респективно ще се допуснат повече увреждания в следствие на инсулта“, обясни д-р Борисов.

Още при първия скенер, направен на пациентката в деня след процедурата, лекарите виждат много добър резултат. 77-годишната жена вече движи нормално двата си леви крайника, които преди лечението бяха напълно неподвижни и дори се храни самостоятелно. „Всичко това е много радостно за целия екип, който пое нейния случай“, посочва д-р Борисов.

Има много други пациенти, които биха били подходящи за подобен вид модерно, щадящо лечение.Но за да бъдат обхванати те, е необходима преди всичко много добра организация затранспортирането им възможно най-бързо след получаване на инсулт, допълва д-р Борисов. „Времевият прозорец от получаване на инсулта до започване на процедурата в най-добрия случай е 3 часа. Той може да бъде добър и до 6-ия час, а при някои видове инсулти и до 24-я час.Безспорно за тези процедури има значение и апаратурата, с която се работи, както и консумативите, с които разполага спешния екип, защото те са по-специфични.

Само преди седмица екипът на д-р Борисов е бил на обучение в Любляна точно в такъв център за интервенционално лечение. В центъра в Любляна такива процедури се извършват много често, защото е самия процес на диагностициране и транспортиране на болните е организиран отлично. Успяват да се вместят в този къс времеви прозорец от 3 часа и имат много излекувани пациенти. „Аз смятам, че ако бъде направена добра организация между болничната помощ в Стара Загора, Центъра за спешна медицинска помощ, който се отзовава на тел.112 и нашата болница, броят на пациентите, които ще бъдат подходящи за този вид лечение на инсултите, ще нарасне многократно и лечението им съответно ще бъде с много по-добри резултати“, казва д-р Борисов.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email