Как да си направим домашна медовина?


| Прочетено Прочетено: 6317 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да си направим домашна медовина?

Медовината е е алкохолна напитка, която се получава при алкохолна ферментация на захарите в пчелния мед. Медът се разрежда с вода и според практиката и традицията се прибавя сок от различни плодове, подправки, зърнени храни или хмел. Плодовете придават своя специфичен аромат, а хмелът играе същата роля, както при бирата – консервира, придава аромат и горчивина. Алкохолното съдържание на медовината варира от 8% да 20%.

Медовината може да бъде газирана или естествено пенлива, а според съдържанието на алкохол, както при виното – суха, полусуха и сладка, обяснява проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна”( издателство”Труд”).

Медовината присъства в древната история на много народи в Европа, Африка и Азия. Археолози, на базата на археологични артефакти, я смятат за предшественик на всички ферментирали напитки и нещо повече – тя е част от културата на народите. Показателно е, че всички славянски народи и прибалтийските народи в думата за напитката медовина имат едини същи корен – мед, miód, midus.

В Северен Китай са намерени грънчарски съдове, датиращи от 2500-2000 г пр.Хр., с вероятно предназначение за ферментация на мед, ориз и плодове. В Западна Европа, в началото на бронзовата епоха – 2800 -1800 г пр.Хр., се развива културата „Bell Beaker” (bell beaker – народни чаши). Това е начин на изработване на особен стил чаши, с най-вероятно предназначение, според историците, за пиене на алкохолен продукт с мед. Първото намерено описание на медовина е от 1700-1100 пр.Хр. в свещените книги на ведическите религии (хиндуизъм). В Антична Елада медовината е предпочетено питие. Аристотел (384-322 г пр.Хр.) в своята Meteorologica, където описва въздуха, водата и атмосферните явления, описва и медовината.

Плиний Стари (23-79 г) в изследването си на природата – Naturalis Historiа, пише за божественото питие „пчелно вино”.

В Средновековието шотландските, датските и германските поети възхваляват медовината, която дава сила и смелост на войниците. Така британският бард Талиесин пише „Песен за медовината” (Kanu y med), а епоса на Уелс описва празници, пиянства и надпивания с медовина.

В средновековна Европа медовина се прави главно в манастирите по запазена в книгите рецепта:

„Взема се дъждовна вода, съхранявана в продължение на няколко години, и се смесва sextarius от тая вода с паунд (453 г ) мед. За по-слаба медовина се смесва sextarius вода с девет унции (254 г ) мед. Всичко това се излага на слънце в продължение на 40 дни, а след това се оставя на рафт близо до огъня. Ако нямате дъждовна вода, вземете изворна вода и я преварете”. За пояснение на мерните единици: „сектариус” е римска мярка за обем, равна на 473 мл ( 1 Американски пинт).

В някои региони на Англия се подържат старите традиции за приготвяне на медовина, като продукт на пчеларството, особено в области, където грозде не може да се отглежда. Пример за това е островчето Линдсфарн (Lindsfarne), остров в североизточна Англия, където медовина продължава да се прави и до днес. В много страни на Европа медовина се произвежда и предлага на хпанителния пазар, като част от богатия избор на алкохолни продукти.

Домашна медовина
Медовината има широк спектър от вкусови и ароматни качества, в зависимост от източника на меда, билковите и плодови добавки, подправки (карамфил, канела, индийско орехче), хмел, дрождената мая, начина на протичане на ферментационния процес и отлежаването (стареенето).

В зависимост от билковата или плодова добавка медовината има различни наименования, от които най-често срещащи са: Acerglyn – медовина направена с мед и кленов сироп; Bilbemel – медовина направена с боровинки; Bochet – медовина направена с карамелизиран мед; Bochetomel – това е медовина стил Bochet, която съдържа бъз и къпини; Braggot – медовина с хмел; Capsicumel – медовина ароматизирани с чушки – люти или сладки; Cyser – медовина ферментирала с ябълков сок; Czwórniak – полска медовина; Dandaghare – непалска медовина, направена с хималайски билки и подправки; Great – отлежала медовина; Gverc – Хърватски медовина; Rhodomel – медовина с плодове на шипка, розови листенца или розово масло (от гръцки „ῥοδόμελι” – розов мед); Rubamel – медовина с малини.

Медовина със шипки
500 г свежи плодове на шипка се режат на половина, заливат се с 2 л вода и се варят 15-20 мин при разбъркване от време на време. Оставят се да се поохладят и се прецеждат през гъсто сито. Остатъкът върху ситото се промива се 2 л топла вода и промивката се съединява с основната отвара. Към отварата, докато е топла, се прибавя 1 кг пчелен мед и се разбърква до разтваряне на меда. Прибавя се 20 г хлебна мая, размита в малко от отварата от шипки, разбърква се, съдът се покрива (не плътно) и се оставя на стайна температура за ферментация. За предпочитане е да се използват винени дрожди. Ферментацията започва на 2-3 ден, бурната ферментация продължава още 5-6 дни, след което ферментацията завършва към 20 – 25 ден. Медовината се разлива в стъклени бутилки и се съхранява на хладно при 8-100С. Алкохолното съдържание, при правилно протичане на процеса, е към 7-8%.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email