Може ли да практикува Боуен терапия за деца?


| Прочетено Прочетено: 1549 пъти | КоменариКоментари: 0



Може ли да практикува Боуен терапия за деца?

Боуен техниката стимулира лечебната сила на човешката природа като използва нежни, претъркулващи движения на мускулите, сухожилията и съединителната тъканна ципа. Тя пробужда организма, за да улесни и ускори процеса на самолечение.

Наричан също ”хомеопатия за тялото”, Боуен методът е необичаен с това, че движенията се извършват на определени места по тялото.

Между групите движения се правят паузи от по няколко минути, за да се даде възможност на организма да интегрира и отработи последиците от работата на Боуен терапевта, обяснява Димитър Парушев, Боуен терапевт, цитиран от сп.”Практическа педиатрия за родители”.

По думите му, това е напълно различна система за нервно-мускулно ремоделиране, която работи предимно чрез нервната система, но и на структурно, хормонално и енергетично ниво. Тя предизвиква дълбока релаксация и възобновява вродената способност на организма да се самолекува без насилствени манипулации и медикаменти.

Методът няма противопоказания, нито възрастови органичения. Той може да бъде прилаган върху бебета както още в първите минути след раждането, така и в при големи деца.

Боуен терапията може да се прилага за почти всеки проблем, свързан с тялото и психиката.

Лечебният процес се извършва от самото тяло, а терапевтът се явява катализатор, който трябва да активира организма, така че той да задейства своите собствени възстановителни механизми.

Боуен терапията възстановява баланса на вегатитивната нервна система при кърмачета, смята още специалистът. Бебетата имат свръхактивна симпатикува нервна система, която ги държи в състояние на постоянно напрежение и тревожност поради родовия и следродовия стрес. С възстановяване на баласна между двата дяла на вегатитивната нервна система (симпатикусова и парасимпатикусова) посредством Боуен терапията те ще се почувстват по-спокойни.

Методът помага и при деца, които страдат от родови травми, напрегнати мускули на шията, незряла храносмилателна система, като се препоръчва и при бебета с рефлукс и колики.

Обикновено са достатъчни 1-3 сеанса, за да се овладеят коликите.

Бебета също ще имат по-дълбок и по-продължителен сън. Процентът на неповлияли се деца от терапията е под 10 на сто.

Боуен терапията е много подходяща и при проблеми на опорно-двигателния апарат, болки и напрежение в кръста или мускулатурата, а също  и при стомашно-чревни и респираторни заболявания, алергии, чести боледувания, синузит, гръбначни изкривявания, болки в ставите. Както и при безспокойство, лош сън, при никнене на зъбки, скован врат, рефлукс, стомашно разстройство, нарушено храносмилане, подут стомах и газове, запек, астма.

Важно е да се знае, че методът работи срещу причините, а не срещу симптомите, които отшумяват след елеминирането на причините. С Боуен терапията се постига и много по-бързо и трайно възстановяване.

При децата терапията представлява серия от Боуен движения с лек натиск. Всяка серия от Боуен движения е последвана от паузи, през които тялото реагира на зададената от нас команда за възстановяване. Сеансът може да продължи от 30 мин. до 60 мин. През това време се препоръчва детето да е легнало, но то може и да движи и играе, обяснява още специалистът.

При бебета се правят няколко специални Боуен движения по гръбчето и още няколко по коремчето, без обичайните 2-минутни почивки и това е достатъчно, за да се успокои раздразнения стомашно-чревен тракт. Бебето става по-спокойно, спи по-дълбоко и по-продължително, храни се по-добре, подобрява се честота на дефекация.

Бебето може да е в ръцете на майката, да е в количката, да е легнало или седнало, и да си играе, докато трае процедурата.

Всеки организъм реагира индивидуално на Боуен терапията. За остри състояния обикновено са необходими до 5 сеанса. При начални симптоми на грип и простуда до 90 на сто от случаите една процедура е достатъчна да спре развитието на инфекцията и детето да не се разболее изобщо. За по-сериозни хронични състояния и травми може да се наложи терапията да е по-продължителна.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email