Конюнктивитите са често срещан очен проблем през лятото


| Прочетено Прочетено: 912 пъти | КоменариКоментари: 0Конюнктивитите са често срещан очен проблем през лятото

Кои са най-често срещаните проблеми с очите през лятото и как да ги избегнем, обяснява д-р Малина Топчийска, офталмолог в МЦ „Оксиком“, Бургас.

- Д-р Топчийска, какво представляват конюктивитите? Какви са симптомите?
- Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата – лигавицата, покриваща склерата и задната страна на клепачите. Причините за възникване на това възпаление са многобройни, но клиничната картина е характерна и диагностицирането му не представлява трудност.

При различните видове конюнктивити измененията, които се наблюдават са различни. Най-общо е локалното развитие на микроорганизмите, съпроводено с патологични изменения в тъканта, вследствие на отделяните от тях токсични субстанции, както и на директния им цитотоксичен ефект.

Конюнктивитите обикновено са двустранни, без болка и без понижаване на зрителната острота.Водещите субективни и обективни симптоми са сърбеж; парене; усещане за чуждо тяло; сълзене; слепване на миглите сутрин, затрудняващо отварянето на очите; конюнктивна секреция; зачервяване, вследствие на хиперемия на конюнктивата – конюнктивалнаинекция; оток на клепача и светлобоязън.

Диагнозата се поставя на базата на данните от анамнезата и клиничната картина. Допълнителни изследвания се назначават само при тежки форми, резистентни на терапията или пък често рецидивиращи конюнктивити. Те включват микробиологично изолиране на причинителя и антибиограма, като се вземат натривки от конюнктивата или съдържимо от долния конюнктивален сак, PCR за определяне на вирусни причинители, цитологично изследване, биопсия на конюнктивита, определяне обема на слъзната секреция, кожно тестване за алергии.

- От какво се причиняват и какво е важно да знаем за лечението им?

- Според причинителя конюнктивитите се делят на инфекциозни и неинфекциозни.

При инфекциозните конюнктивити е много важно да се спазват хигиенни мерки, за да се ограничи разпространението на заразата. Те включват миене на ръцете след контакт с очите, ако е необходимо използване на отделен капкомер или флакон с медикамент за всяко око, почистване на клепачите сутрин с  антисептични очни препарати.

Бактериалните се лекуват с антибиотичниколири, прилагани според предписанията на лекуващия офталмолог.

Хламидийните конюнктивити се лекуват със сулфонамидни и антибиотични препарати.

При причинените от вируси конюнктивити се прилагат противовирусниколири и унгвенти, като трябва да се отбележи, че кортикостероидните препарати са противопоказани за херпесния конюнктивит.

Лечението на алергичните конюнктивите е еднакво с лечението на всички алергични реакции – избягване на познати алергени при възможност, прилагане на противоалергични колири или перорални противоалергични медикаменти.

При хроничните и рецидивиращите конюнктивити често симптоматичното лечение е с неубедителни резултати, а етиологично такова рядко е възможно. При тях е необходимо да се изследва проходимостта на слъзните пътища и ако са непроходими да се предприеме съответното лечение. При „сухо око” се прилагат изкуствени сълзи, гелове и унгвенти с витамини.

Добре е да уточним, че конюнктивитът е често срещано състояние и ако се лекува адекватно и навреме, не представлява опасност за окото или за влошаване на зрението.

- През този сезон кой е най-често срещаният проблем с очите?
- Най-често срещаните проблеми с очите през лятото  са алергичните конюнктивити. Те представляват алергично възпаление на лигавицата на очите, провокирано от инфекции, сенна хрема, медикаментозна алергия, алергии към животни, отговор на нетърпимост към контактни лещи и др.

Алергизиращи агенти могат да бъдат различни лекарства, козметика и гримове, почистващи препарати, слънчевата радиация и йонизиращо лъчение, бактерии, вируси, полени, цветен прашец и др.

При пациенти с изразена непоносимост, ако алергенът попадне върху лигавицата на очите, организмът може да реагира остро и да предизвика алергична реакция. Алергичните конюнктивити често съпровождат други заболявания като бронхиална астма, алергичен ринит, атопичендерматит.

Според статистически проучвания, алергичният конюнктивит засяга приблизително 15% от цялото население на Земята.
Острият алергичен конюнктивит обикновено се появява през пролетта и лятото когато цъфтят растенията. Протича с обилно сълзотечение, сърбеж, зачервяване, светлобоязън, оток на конюнктивата. Едновременно с конюнктивита често възниква и ринит с кихане и кашляне.

Най-ефективното лечение на алергичния конюнктивит е елиминацията на алергичния фактор, въпреки че невинаги това е възможно. Препоръчва се налагането на студени компреси, приложението на изкуствени сълзи и лубриканти, които могат да отмият алергена.
Алергичният конюнктивит се лекува под наблюдението на лекар, в рамките на 10-14 дни. При правилно и своевременно лечение е възможно пълното изчезване на всички симптоми. Диагнозата се поставя след консултация с офталмолог или алерголог и при необходимост, извършване на определени изследвания.

Други очни заболявания характерни за сезона са бактериалните конюнктивити. Те също се срещат с по-голяма честота през лятото, когато хората отиват на почивка, на море и очите са подложени на много повече, инфекции, имайки предвид намалената хигиена, влизането на прах в очите и замърсяването. По време на летните почивки, децата непрекъснато си пипат очите, хвърлят си пясък и това обуславя бумът на бактериалните конюнктивити. Най-голям е процентът на пациентите в детска възраст.
 
Най-често бактериалните конюнктивити се дължат на патологичното действие на стафилококи, пневмококи, стрептококи и други. Възпалителните процеси на  конюнктивитите започнат най-напред на едното и след това обхващат и другото око.
 
Симптоми на бактериалните конюнктивити са силното зачервяване на очите, чувството за чуждо тяло или за пясък в очите, секрет. Поради силно изразената секреция при ставане от сън клепачите са залепнали и се събира голямо количество секрет.

През лятото се наблюдава често и една особена форма на конюнктивита. Характерен е за хора, които посещават обществени басейни, които не се почистват добре. Протича много остро, лечението му е трудно и продължително и може да има неприятни последици.
 
Ако не се лекува бързо и адекватно, очната лигавица, която е засегната от алергичен конюнктивит става много по-податлива  на вирусни и бактериални конюнктивити.  В случай, че вирусните и бактериални очни конюнктивити не се лекуват, това може да доведе до тежка и труднолечима инфекция. Съществува реална опасност да се заразят членовете на цялото семейство, тъй като конюнктивитите са много заразни.
 
- Вашите съвети?
- За да се предпазим от проблеми с очите през лятото, важно е носенето на тъмни слънцезащитни очила и най-вече спазването на стриктна хигиена - често да се мият ръцете и да не се пипат очите.При съмнения за конюнктивит, не трябва да се предприема самолечение, а задължително да се посети специалист-офталмолог.

Визитка: д-р Малина Топчийска
Д-р Малина Топчийска е родена в Бургас, в семейството на лекар и инженер, омъжена с две деца. Завършва 2001г. Немската гимназия "Гьоте"в морския град и започва следването си по медицина в Университета в Лайпциг, Германия от 2001-2004. След 3 години, продължава клиничната част на следването си в Медицински университет гр. София и завършва образованието си там.
След конкурс през 2009 г. започва специализацията си по очни болести към Катедрата по очни болести в Александровска болница, с пряк ръководител Проф. Ива Петкова, национален консултант по офталмология. Една година по-късно продължава специализацията си в Германия, Кайзерслаутерн, към Университета в Майнц. В 4-годишното си обучение в Германия, се занимава изключително със заболявания на роговицата, възпалителни заболявания, катаракта, лазерно лечение на ретината и вторично перде, както и заболявания на ретината, вследствие на диабет, макулна дегенерация и отлепване на ретината. След приключване на специализацията в Германия и придобиване на специалност се завръща в Бургас,  през юни 2016, където започва работа в МЦ „Оксиком“.Акценти от ЗдравницаНа 14 февруари - Трифон Зарезан - традиции и празнуване

На 14 февруари - Трифон Зарезан - традиции и празнуване

На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Ден на лозаря - традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон....още

Най-популярната българска рецепта с алое вера

Най-популярната българска рецепта с алое вера

Много е писано за Алое вера и неговите лечебни свойства. На пазара се продават всякакви продукти от алое при това на доста високи цени. Ето една рецепта, която НЕ лекува рак, но помага на тялото в борбата с раковите клетки....още

Бургаската болница провокира абитуриентите - направете нещо, което не сте правили досега!

Бургаската болница провокира абитуриентите - направете нещо, което не сте правили досега!

УМБАЛ Бургас отправя предизвикателство към абитуриентите – направете нещо, което никога не сте правили и отпразнувайте завършването по начин, който никой в Бургас не е правил до момента и който със сигурност ще бъде запомнен!...още

Лечението на епилепсия у нас изпитва редица трудности

Лечението на епилепсия у нас изпитва редица трудности

По повод 11-и февруари - Международен ден за борба с епилепсията потърсихме мнението на Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ)....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода, без алуминий - 500 гр. Сода, без алуминий - 500 гр.

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.50 лв.


Какаово масло, Здравница - 120 гр.
Какаово масло, Здравница - 120 гр.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Сироп от черен бъз (350 гр.)
Сироп от черен бъз (350 гр.)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email