Безплатни прегледи за хронични възпалителни чревни болести


| Прочетено Прочетено: 2175 пъти | КоменариКоментари: 0



Безплатни прегледи за хронични възпалителни чревни болести

През последните 50 години заболеваемостта от хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) в България е нараснала пет пъти, като това  представлява изключителен социаленпроблем. Това  засяга предимно млади хора в активна възраст, коментира проф. д-р БориславВладимиров,  завеждащ гастроентерологичната клиника на университетска болница „ЦарицаЙоанна – ИСУЛ”.

Много от пациентите неглижират проблема или са насочвани прекалено късно към компетентна помощ, което забавя диагнозата с години. По този повод в УМБАЛ „ЦарицаЙоанна – ИСУЛ” ще бъдат провеждани безплатни прегледи от 22 до 31 май(без почивнитедни) от 08:00 до 14:00 ч.

Инициативата е на болницата, съвместно с Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит и с първия онлайн портал за най-честите автоимунни възпалителни заболявания www.probudise.bg.

Хроничните възпалителни чревни заболявания са тежки и водят до инвалидизация,  ако не започне навременното им лечение. „При болестта на Крон се образуват фистули, които дренират от червата към съседните органи. Това води до серии от операции, понякога без особен успех.Точно затова е важно пациентите да се насочват бързо към някой от трите специализирани центрове за диагностика и лечение на възпалителни чревни заболявания в София – ИСУЛ, УМБАЛ „Св. Ив. Рилски”, ВМА или къмуниверситетската болница „Св. Марина” във Варна. Така диагнозата няма да се забави неоправдано с години и няма да се стигне до тежки усложнения”, поясни проф. Владимиров.

Пациентите с болестнаКрон и улцерозен колит трябва да се проследяват редовно и лекуват навременно, обясни доц.Пламен Пенчев. „Лечението не е шаблонно, защото болестта на Крон и улцерозният колит протичат различно при всеки пациент.През нашата клиника минават над 300 души годишно с това заболяване и за всеки от тях прилагаме индивидуален подход.При терапията с медикаменти използваме стъпаловидния подход, като преценяваме кога да започнем с най-съвременната биологична терапия, след която в близо 60% от случаите,може да настъпи трайна ремисия”, добави той.

Доц. Венцислав Наков успокои всички, които се притесняват от инвазивното ендоскопско изследване, че на помощ на лекари и пациенти идва едно напълно неинвазивно и бързо изследване – фекален калпротектин.Доц. Наков обясни, че с помощта на  това изследване може да се проследява и успехът на прилаганото лечение при болест на Крон и улцерозен колит.

29-годшният Любомир Иванов от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит съветва всеки, който се съмнява, че има подобен проблем да посети безплатните прегледи в ИСУЛ.Самият той е диагностициран с улцерозен колит на 22-годишна възраст и сега е в пълна клинична и хистологична ремисия.

Информация за безплатните прегледи

Безплатните прегледи ще се провеждат от 22 до 31 май (без почивните дни) от 08:00 до 14:00 ч. и са предназначени както за вече диагностицирани пациенти, така и за хора, които имат съмнение за възпалително чревно заболяване. Прегледите ще се извършват от специалисти, в клиниката по гастроентерология (ет.2) на УМБАЛ „Царица Йанна – ИСУЛ“. Записването за преглед се осъществява на регистратурата в клиниката по гастроентерология в деня на прегледа.

Данни за хроничните възпалителни чревни заболявания

Над 3 млн. души в Европа страдат от ХВЧЗ като най-разпространени от тях са улцерозният колит и болестта на Крон. У нас броят на заболелите надхвърля 21 000. Само около 3000 от тях обаче се лекуват. ХВЧЗ засягат най-често млади хора, в най-активната им възраст – между 15 и 35 години. Според данни на СЗО, честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век. Сред рисковите фактори са стресът, бързото и некачествено хранене, замърсяването на околната среда.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email