Лекарят Карл Кьониг и децата, които се нуждаят от душевни грижи


| Прочетено Прочетено: 447 пъти | КоменариКоментари: 0Лекарят Карл Кьониг и децата, които се нуждаят от душевни грижи

"Здравница" продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината, чийто принос е позабравен в наши дни.

Карл Кьониг е лекар, лечебен педагог, ембриолог, създател на международното Кемпхил движение - създаване на селски общности за живот и работа на хората с увреждания.

Тази година се навършват 50 години от неговата смърт.

Карл Кьониг е роден на 25 септември 1902 г. във Виена и умира на 27 март 1966 г. в селцето Бранехройте при Юберлинген ( Германия). Той е единствено дете в семейство на еврейски търговци на обувки във Виена.

Карл Кьониг посещава училище в австрийската столица, където завършва и медицина. Интересите му са в областта на ембриологията, където по-късно става  асистент в Института по ембриология. Първият му научен труд е посветен на ефикасността на хомеопатичните субстанции.

Важна в неговия живот е годината 1927 г., когато той се среща с антропософската лекарка д-р Ита Вегман, която го кани да работи в Клинично-терапевтичния институт в Арлесхайм (Швейцария), където той се запознава отблизо с лечебната педагогика. Две години по-късно, през 1929 г. той се включва като педиатър  в Дома за лечебна педагогика  в Двореца Пилграмсхайм (днешна Полша).

В същата година той се жени за Матилде Елизабет, а през 1936 г. той се връща със семейството си във Виена, където д-р Кьониг открива собствена практика с кабинет по педиатрия и обща медицина.

Аншлусът на  Австрия към Германия през 1938 г. попречва на неговите занимания и семейството на д-р Кьониг емигрира, тъй като са преследвани като неарийци. Те пътуват през Швейцария и Италия към Шотландия, където семейството се установява през март 1939 г. Въпреки това д-р Кьониг е интерниран в специални лагери, заедно с останалите мъже до къщата Кемпхил, близо до Абърдийн. След неговото пускане на свобода през юни1940 г., възниква първата общност Кемпхил за деца в нужда от специални грижи, където се полагат основите и на специални потребности в душевното развитие на тези деца.

И докато нацисткият режим прегръща идеята за "унищожаване на недостойния за съществуване живот" в Шотландия започва изграждането на основата на бъдещите лечебни общности за живеене и работа, в които да разцъфти най-доброто у човека.

Д-р Кьониг е не само антропософски лекар и лечебен педагог, но работи и в много други области (психология, педагогика, въпроси на християнството, духовно саморазвитие, обща антропософия, годишни християнски  празници), вкл. има художествени творби и рисунки. Напр. има медитативна рисунка за всеки стих от "Календара на душата" на д-р Рудолф Щайнер.

След Втората световна война  той води непримирим публичен спор с лекаря Кател, един от създателите на идеята за унищожаването на "недостойния за съществуване живот", "благодарение на която стотици хора с увреждания са евтаназирани от националсоциалистическия режим в Германия.

В работата на лекаря внася лечебно-педагогически елементи, които са много широк набор от дейности и мерки, а в лечебната педагогика внася забравената в днешно време доверителна и чисто човешка връзка между лекуващият и страдащият, на чиято основа успява да се изгради истинския индивидуален образ на човека и така да се проникне до неговата същност, страдание и съответно до верният път на изцелението му.

 В България вече са издадени 2 книги от  поредицата за д-р Карл Кьониг, която се нарича „Детето, нуждаещо се от душевни грижи”. Издател на томчето у нас е Сдружението по антропософска педагогика и социална терапия.

Посланията му са много, но най-важното от тях е, че човекът, нуждаещ се от душевна грижа, не е по-малоценен и по-несъвършен от останалите. Той е също толкова принадлежи към човечеството, колкото всички ние, даже в голяма степен е по-близо до Духовния свят, връзката му с него е по-непосредствена. Да върнем достойнството му, да го приобщим към социалния и културния живот е наша задача, защото той не може да се справи сам. Но неговата задача, по-скоро мисия е, да ни помогне да формираме в себе си качества, които да помогнат на цялото човечество да се съхрани.

Защото Карл Кьониг отчита промените в днешно време, разрухата в социалния, културния и икономическия живот. Вече нищо не се основава на старите правила и нрави, човекът е в безтегловност; губи се близката човешка връзка между хората, между лекар и пациент, между родител и дете... А детето или възрастният, нуждаещ се от душевни грижи, е тук, и ни помага да спрем това разрушително начало в себе си. Ние ставаме други хора в общуването и съвместния живот с него. Той поощрява хората да формират общности, в които духът на братството е определящ. Според Кьониг, това е бъдещето и неговото формиране вече е започнало. Той го нарича „новото човечество“.

И една много важно послание, което може да се се открие в книгата: всеки човек е формиран от различни противоположни тенденции. Една такава тенденция напр. определя доколко ще се формира речта. Два противоположни потока - на слушането и на движението, трябва да се „срещнат“ хармонично, за да можем да използваме речта. Когато единият от тези два потока е слаб, а другият надделява, се появява затруднение. Така е и по отношение на много други процеси - те се получават благодарение на срещата и уравновесяването на две противоположни тенденции. При човека със специални нужди има преобладаване на едната тенденция над другата. Най-важното от всичко това е, че тези тенденции не присъстват само при „абнормност“, а ги има у всеки у нас. Т.е. „специалният“ човек не е някакво чудо на природата, не принадлежи на някакъв съвсем различен клон на човешката еволюция, както са склонни да гледат на него много хора, а е просто човек, който е изтъкан от същите формиращи сили като останалите, но някои от тях доведени до крайност. Една от задачите на лечебния педагог е да помогне за уравновесяване на тази крайност.

Съвет на Здравница

прочети още Ханеман, основоположникът на хомеопатията

прочети още Елизабет Блакуел или трудният път на жените в медицината

прочети още Дядо Влайчо и неговите съвети за здраве

прочети още Калните бани за здраве у нас и техният родоначалник

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?
Акценти от ЗдравницаПразнуваме Тодоровден!

Празнуваме Тодоровден!

Тази година на 24 февруари празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Тодоровден, Конски Великден, Съботата след Сирни Заговезни се празнува главно за здраве на конете....още

Списък на подходящи и неподходящи храни за диабетици

Списък на подходящи и неподходящи храни за диабетици

Диабетът е обменно заболяване, което се характеризира с необичайно високо ниво на гликозата в кръвта. Нека разгледаме списък на подходящи и неподходящи храни при хора страдащи от диабет....още

Преборете лошото настроение с тръпчиви храни!

Преборете лошото настроение с тръпчиви храни!

Според тибетската диетология, храните с тръпчив вкус влияят върху всички органи и осмотичното налягане, пречистват кръвта и регулират количеството на полезните флуиди в тялото....още

15 съвета за по-здрав имунитет

15 съвета за по-здрав имунитет

Имунната система на съвременния човек все повече е подложена на най-различни атаки - вируси и бактерии, инфекции, непълноценно и небалансирано хранене, замърсяване на въздуха и много още фактори....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Куркума, Здравница - 300 гр. Куркума, Здравница - 300 гр.

Куркумата действа успешно при проблеми с жлъчката и храносмилателни разстройства, успокоява чревната перисталтика, образуване на газове и др....


Цена: 6.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email