Грипът може да отключи алергия (част 2)


| Прочетено Прочетено: 2461 пъти | КоменариКоментари: 0



Грипът може да отключи алергия (част 2)

Визитка: Д-р Христо Терзиев
Д-р  Христо Терзиев е водеш алерголог в Сливен. Завършил е медицина във Варна,  а повече от 25 г. работи в МБАЛ-Сливен. Има 2 специалности „Вътрешни болести” и „Алергология”.

- Д-р Терзиев, и все пак, как да живеем с алергията, която може да се провокира от всичко край нас?
- Алергията е голяма тема. Освен това съветите се винаги индивидуални. Трябва да се знае също, че няма как да спрем контакта на хората с новите химични формули.  Тепърва ще се откриват вредното въздействие за човека на редица вещества, не само в областта на имунологията.  Дори и към лекарствата срещу алергия някои може да прояви непоносимост.

- Вярно ли е, че един грип може да отключи алергична реакция?
- Да. Често след такава простуда се отключва този процес, тъй като грипът се явява един вид „стрес” за имунната система на човека. Много се спекулира с този цивилизационен стрес на който сме подложени, но се пренебрегват редица дребни неща, които водят  до този стрес. Въпросът е дадем възможност на нашата имунна система да се адаптира. И затова статистиката изглежда мрачно.  70 на сто от хората, които имат някаква алергия често се оказва, че не е диагностицирана.

-  Сливен и региона се слави с по-чистия си въздух, как стои въпросът с алергията?
- Признавам, че се изненадах от факта, че Брюксел иска да ни съди заради мръсния въздух, и че нивата на прах са високи в продължение на много години, което застрашавало здравето на хората. Незнам откъде е това твърдение, като се има предвид колко индустриални предприятия у нас не работят. В научните кръгове се дискутира защо градското население страда повече от поленови алергии и сенна хрема , отколкото тези, които наистина са по-близко до природата.Вероятно това се дължи на саждите по автомобилите, които полепват по поленовите зрънца. И тогава имунната система не разпознава това вещество, което е в някаква степен променено и тя реагира на него като на чужд белтък .  Напр.  към полена, полепнал по липата плюс сажди.

Преди години, когато Йордан Лечков ни е кмет се шегувах, че имаме 2 сезона: единият кален, другият –прашен,  заради многото разкопани улици.

Затова е важно във всеки град фирмите по чистотата да си вършат работата, защото това е насочено към общественото здраве.  Трябва и тревните площи да се косят навреме, за да не се позволява на райграса да цъфти. А именно райграсът е основните алергени. Същото е за чистота на улиците: да се метат, да се почистват, да се мият, за да не се задържат алергени.

В Сливен духа вятър, което е благоприятно, тъй като разпрашава по-лесно алергените и не се получава някаква концентрация , т.е не съдейства за натрупване на големи количества във въздуха. Важно проявите на поленова алергия зависят от това дали сезонът е дъждовен или сух. Ако лятото е сухо,  то проявите на сенна хрема се засилват.  И един от съветите, който давам на тези пациенти, особено когато започнат техните оплаквания е да ходят на море, или на планина, където концентрацията на тези алергени е много по-малка.  Затова и преди години по морето имаше климатично училище за деца с астма.

Става все по-трудно, защото навсякъде да се открие чист  въздух става проблем.

Друг съвет към пациентите, които страдат от сенна хрема е да не спят на отворени прозорци.  Защото сутрин хладният въздух вкарва полените в стаята и най-добре е да проветрят добре преди да си легнат,  след което затварят прозорците. Да не излизат след като е напекло слънцето, най-свежо е разбира се, след дъжд.

Същото е пациентите със сенна хрема да не карат колите с отворени прозорци, а да пускат климатика. А филтрите на климатика да се почистват често. Пациентите, които спазват тези правила разбират, че е необходимо самодисциплина. 

- Има ли достатъчно алерголози?

- Алерголозите също не сме много, и няма да ставаме повече. Младите колеги предпочитат да заминат в чужбина, а в Европа след психиатрията имунологията е една от най-скъпо платените  специалности.

прочетете още първата част на интервюто с Д-р Терзиев - Цели семейства са вече с алергия (част 1)











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email