Цели семейства са вече с алергия (част 1)


| Прочетено Прочетено: 1642 пъти | КоменариКоментари: 0



Цели семейства са вече с алергия (част 1)

Визитка: д-р Христо Терзиев
Д-р  Христо Терзиев е водещ алерголог в Сливен. Завършил е медицина във Варна,  а повече от 25 г. работи в МБАЛ-Сливен. Има 2 специалности „Вътрешни болести” и „Алергология”.

- Д-р Терзиев, алергията при децата или при възрастните се лекува по-трудно?
- Алерголозите признаваме, че не можем да лекуваме алергията, но можем да контролираме алергичните болести и техните прояви. По-благоприятни възможности се явяват при децата, защото колкото по-рано хванем една алергия, толкова има по-голям шанс да я овладеем.

- Колко са алергичните болести?
- Това е алергичният ринит с неговите усложнения- алергична астма ,  хроничната уртикария и атопичния дерматит. Други проявления на алергията е инсект алергията ( в резултат на ужилвания от насекоми). Повече хора са загинали от ужилвания от пчела отколкото от ухапване от змия. Алергична реакция  все по-често е мълниеносна, и човек може да загуби живота си, ако няма адекватна медицинска намеса. Все по-често се проявява и алергията към храни, като тя може да има най-различни клични прояви: от обриви до задушаване и най-тежкото: алергичен шок.Химизацията, ежедневното срещане с нови химични формули причинява нови и нови алергии, имунната система изпада в стресово състояние и вместо да реагира адекватно, тя реагира бурно  с някаква реакция. Така се появява свръхчувствителност.

- Защо се увеличават алергиите?
- Много са факторите. Единият е генетичната предиспозиция на някои хора, и това, което алерголозите предлагаме е , че когато човек има в рода си астматици,  и др. трябва да знае, че има повишен риск от поява на алергия, особено при децата. Това често го наблюдаваме в нашата практика цели семейства да са вече с алергия. Въпреки това само тази генна предразположеност не може да обясни бума на алергичните заболявания. Според статистика на Европейската асоциация на алерголозите, която е към СЗО, няма друго хронично заболяване в европейските страни , което за един век да е нараснало 250 пъти. През 1900 г. алергиите са били 0.1 на сто от всички болести, а днес 25 на сто от хората (всеки 4-и)  имат някаква форма на алергия. И тенденцията е до 2025 г. всеки 2-и да е алергичен.

- Какви грешки правят семействата, когато имат алергично дете?
- Алергичното дете може да се сравни с  глезеното дете. От най-ранна възраст  ние не оставаме нашите деца да преболедуват по естествен път своите болести, и организма им сам да се справи с възникналия проблем. Още с първата настинка, хоп- антибиотик. И в резултат на това децата все по-често получават „разглезени” имунни системи, които не реагират адекватно на здравния проблем.  

- Означава ли това, че безконтролната употреба на антибиотици  има вина за повечето алергични случаи?
- Освен индустриализацията, алергията се проявява все повече в постмодерните страни. Не само антибиотиците, но и антипиретиците ( за сваляне на температурата), които смятаме за безобидни променят имунната система на човек. Защото забравяме, че температурата е защитна реакция на човек. И не трябва веднага да се дава противотемпературен медикамент на болния, а да подкрепим имунната му система и защитните сили сами да се справят с проблема . По-малко са и алергичните случаи на хора, които живеят по-скромно, да не кажа по-бедно, и по-близо до природата.

- Защо сякаш преди бе по-лесно да се установи на какво се дължи алергията, отколкото днес?
- Преди години, особено в България имаше 1-2  вида сапуни, 1-2 вида прах за пране, химизацията бе по-малко и процесът можеше да се проследи. Сега има дълбока истина в народния израз като казваме, че „ не знаем какво ядем, какво пием”, т.е какво точно съдържат храните, които консумираме. И това е една голяма тема. И това е факт, че на алерголозите все по-трудно ни става да посочим точно кое е провокирало алергичната реакция в дадения случай. И така ще е и в бъдеще. Идват пациенти и ми казват: „Направи ми всички тестове”. Това не само не е възможно, но не и необходимо. Диагнозата ще се поставя все по-трудно.

- Сезонните прояви на алергията?
- Често симптомите на алергията имитират други заболявания. И както пациентът, така и неговия лекуващ лекар  не могат да разберат веднага, че това е алергия. Носът тече, може да е заради бактериална инфекция, вирусна инфекция и пр. Започва лечение с антибиотик , но проблемът не минава. Колкото  по-голямо е самочувствието на личния лекар, толкова по-късно алергично болния стига до специалист. Увеличават се случаите, когато пациентите сами идват при алерголог, сами са се насочили, тъй като оплакванията им се повтарят,  дори задълбочават. И благодарение на своята наблюдателност и анализ на оплакванията си, намират път към нас.

- Вашите съвети?
- Моята майка казваше: Ако имаш само една шепа брашно, дай я на майстора, за да направи хубав хляб.” Какво означава това, отнесено към медицината:  че колкото по-бързо стигнем до специалиста, толкова по-добре. Да не говорим за тези пациенти, които първо отиват в аптеката и оттам си купуват противоалергични лекарства. Особено, ако е сезонна проявата на алергията, това се потиска  и нещата се отлагат до следващата проява. По-страшно е, когато алергията няма видимо проявление. 











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email