Инвазивната гастроентерология преодолява стеснения по хранопровода и доброкачествени тумори


| Прочетено Прочетено: 937 пъти | КоменариКоментари: 0Инвазивната гастроентерология преодолява стеснения по хранопровода и доброкачествени тумори

Инвазивната гастроентерология преодолява стеснения по хранопровода, жлъчни, панкреатични канали и доброкачествени тумори, казва в интервю за Здравница д-р Иван Сираков, от болница Тракия в Стара Загора.

д-р Иван СираковОт началото на март 2017 г. д-р Иван Сираков, е ръководител на Гастроентерологично отделение в Болница "Тракия". Той е роден в Сливен, завършва медицина в Медицинския факултет в Стара Загора през 1995 г. Печели конкурс през 2001 г. и става част от екипа на Клиниката по Гастроентерология и Хепатология на Военно медицинска академия в София. От 1994 г. допреди 2 месеца е офицер от българската армия и достига до чин подполковник, а понастоящем вече е офицер от резерва на БА.

През 2012 г. придобива научна степен "Доктор по медицина",защитавайки дисертация на тема: "Хеликобактер пилори, нестероидни противовъзпалителни средства и увреждане на гастродуоденалната лигавица".

Днес д-р Иван Сираков е един от утвърдените гастроентеролози не само в България, но и зад граница. В продължение на 22 години той изгражда лекарската си кариера и квалификация във Военно-медицинска академия в София. В работата си като ръководител на Гастроентерологично отделение в Болница "Тракия" д-р Иван Сираков ще акцентира върху развитието на инвазивната гастроентерология.

- Д-р Сираков, от 1 март т. г оглавявате Гастроентерологично отделение в Болница „Тракия". Идвате от ВМА - една запазена марка за медицината в България. Какво ви привлече тук?
- С болница „Тракия" започнах да работя още преди 2 години. Нещото, което ме привлече в МБАЛ"Тракия" - Стара Загора, са огромните възможности за работа, изключителната апаратура, качествените специалисти в болницата, екипността в работата и фактът, че професионализмът и детайлите в работата, доброто отношение към пациента са над всичко в тази болница.

Човекът, който ме доведе тук, е проф. Александър Юлиянов (завеждащ хирургично отделение в болница „Тракия"). С него се познаваме и сме приятели от студентските години, отдавна работим заедно. Впечатли ме и фактът, че в Болница „Тракия" всичко е обърнато към пациента. Че има чуваемост с ръководството на болницата, което е стигнало до простичките изводи, че за да се създава качествена медицина, първо трябва да се инвестира в хората, да се инвестира и в апаратура. Защото, за да излезе качествен продукт, трябва всички тези звена да работят като едно.

Имам пълна колаборация с всички хора, с които работя, пациентът получава отношение и качествена медицинска услуга. Възможностите за развитие, които намерих в тази болница, наистина са много големи. За лекар като мен е важно да имам възможност за размах, разбиране, екипност и осигуряване на качество.

- Плюс или минус е, че болница "Тракия" не е в София"?

- Зависи към кого е зададен въпроса. За пациентите от региона и цяла Централна България наличието на подобна болница в Стара Загора е нещо уникално. Това, което ме накара доста дълго време да мисля дали да предприема тази стъпка - да се преместя в Стара Загора и да оглавя отделението по гастроентерология тук, е фактът, че 22 години съм си подреждал живота в София. На времето спечелих конкурс в най-работещата структура по гастроентерология в България - тази на ВМА. Тя в последствие много се разрасна и сега се оглавява от моя учител, проф. Кацаров, на когото ще съм благодарен цял живот за всичко, което е направил за мене. В очите на моите близки, колеги и приятели фактът, че съм решил да загърбя всичко, което съм постигнал в София и то в момент, в който бях постигнал много - бях защитил научна степен и т.н., решението да дойда в Стара Загора на пръв поглед изглеждаше повече като минус. В началото самият аз имах колебания, но сега осъзнавам, че съм направил абсолютно правилен избор - тук се чувствам прекрасно, градът също е прекрасен - един работещ град, в който има икономика, млади хора и университет с медицински факултет.

- Кои са новите акценти, които ще се появят в работата на Гастроентерологично отделение на Болница „Тракия"?
- На първо място, това е инвазивната гастроентерология - това е ниша, която досега стоеше почти изцяло незаета в този град и в Централна и Източна България. Инвазивната гастроентерология изисква наличието и на хирургия с огромни възможности, каквото е хирургичното отделение на професор Юлиянов. От друга страна няма разгърната високотехнологична хирургия, която да работи пълноценно без силно гастроентерологично звено. Доброто лечение на пациентите изисква наличието и на двете структури. Днес моето отделение е на етажа на хирургията, което изключително много улеснява колаборацията с екипа на проф. Юлиянов. Благодарих за това решение на управителя на болницата д-р Иван Златков и на сем.Колеви, като собственици на болницата. Така пациентите получават най-добрата грижа, когато се нуждаем от хирург или следващия етап от лечението им е хирургичен и се нуждае от качествена хирургична помощ. Обсъждаме заедно с екипа на проф.Юлиянов всички тези пациенти, защото те са общи.

Друго, което много ми хареса тук, е операционният блок,в частност - операционната зала, която ми беше предоставена. Тя наистина е последен вик на модата като зала за инвазивна гастроентерология. Разполага с последно поколение апарати, има възможност за използване на огромния ресурс на болницата - супер модерна образна диагностика, клинична, микробиологична, патохистологична лаборатории. Базата данни позволява във всеки един момент резултатите да бъдат сверявани с изследванията от предишни лечения. Хората дори не могат да си представят колко много работа е вложена, за да може информационната система на Болница "Тракия" да работи по този начин. Днес ние жънем плодовете на тези отлични решения и инвестиции.

Акцентът в работата на гастроентерологично отделение, освен лечението на обичайните гастрити, колити, язви и други подобни заболявания, ще се насочи към инвазивната гастроентерология, към високоспециализираните изследвания и методики, с които се лекуват напр. доброкачествени тумори на дебелото черво, към модерните начини за лечение на пациенти с остро кървене от стомашно-чревния тракт. Разполагаме с пълния набор от възможности да работим спешни ендоскопии, да правим кръвоспирания, без които би се наложила хирургична намеса.

Друга ниша за инвазивната гастроентерология е лечението на всички болести, свързани със стеснение и запушване на жлъчните пътища, възможността за екстракция на камъни от жлъчните канали, за стентиране на жлъчните канали и на панкреатичния канал, възможността за диагностика на тези заболявания с помощта на станалата модерна през последните 10 г. в Европа ендоскопска ехография. Болница "Тракия" разполага с 2 перфектни ехоендоскопски апарата за тази цел. Имаме възможност за извършване на чернодробни биопсии под ехографски контрол, биопсии на панкреаса под ехографски контрол. Тук има широки диагностични възможности за всички тези заболявания, които преди са се диагностицирали с лапароскопия. При наличието на ехоендоскоп не се налага вземането на биопсия от черен дроб по лапароскопски или перкутанен път, а това е голямо облекчение за пациента. Отделението по „Образна диагностика" на болницата също е перфектно оборудвано - възможностите за скенер с контраст, за селективна ангиография, това са неща, които са много важни за нас като гастроентеролози. Огромни са възможностите за лекуване на т.нар. "гранични състояния". Напр. панкреатичните псевдо кисти, които понякога трябва да бъдат лекувани хирургично, понякога може да се лекуват от гастроентеролог. Тоест, в болница "Тракия" вече няма нито едно нещо, което да се работи в клиниката по гастроентерология на ВМА и да не може да се работи тук! Заварих прекрасен екип, който работи в отделението от години. Водя с мен и двама лекари, които са млади, амбициозни и много умни хора. Инвазивната гастроентерология изисква екипна работа, апаратура и взаимодействие с качествени хирурзи. В болница "Тракия" са налични всички тези компоненти. Затова тук се чувствам страхотно. Е, липсват ми, естествено, приятелите, които останаха в София, но затова пък имам повече време за себе си, респективно ще мога да се виждам и с тях, да пътувам и т.н.

- Разкажете повече за възможностите на инвазивната гастроентерология?
- Инвазивна гастроентерология означава работенето на методики, предимно свързани с преодоляване на стеснения по хранопровода, жлъчни, панкреатични канали, отстраняване на доброкачествени тумори, поставяне на стентове, третиране на усложнения от злокачествени тумори. Ние работим върху пациенти, които имат заболявания, изискващи ендоскопска диагностика и ендоскопско лечение, инвазивна ехография - биопсии и дренажи под ехографски контрол. Класическата гастроентерология, която беше модерна, докато аз бях студент през 80-те години на миналия век, вече дори за България в известен смисъл е отживелица. Инвазивната гастроентерология дава възможност за извършване на такива изследвания, които освен диагностичнен резултат, дават възможност и за лечение по неоперативен път. Инвазивната гастроентерология много често е алтернатива на хирургията. Тоест - спестява на пациента отиването на операционната маса.

Вярвам, че отделението по гастроентерология на болница "Тракия" ще се превърне в институция още в рамките на настоящата и следващата година. Радостно е, че тук има достатъчно много персонал и това ни позволява да обърнем в детайли внимание на всичко. Работният ден върви без напрежение, абсолютно професионално, както от страна на лекарите, така и от страна на медицинските сестри и санитарите. Тук виждам сбъднатата си мечта за реална работа, изпипана в детайли. Защото имитирането на някаква дейност, практикуването на "пътечна медицина" само и само някакви пари да отидат в някаква болница, е нещо отвратително. Липсата на подобни порочни практики в тази болница е едно от основанията ми да дойда тук. Знам че, някъде подобни неща се случват. В болница "Тракия" не виждам нито едно отделение, в което това да се случва! А в моето отделение никога няма да се случи и не се е случвало. Това, което можем да обещаем на всичките си пациенти е, че тук те ще получават професионализъм и качество.

- Моторите и рокерското братство си остават голямата ви страст след гастроентерологията. Кога намирате време за мотора и какво ви дава той?
- Карането на мотор не е просто изживяване - то е философия, идеали, начин на живот! Усещането за свобода, взаимност, удоволствието да караш със своите братя, страхотният звук на моторите, мирисът на бензин и усещането за сила и мощ на това, което си яхнал, хоризонтът, към който караш и разбира се hard and heavy музика, която винаги сме слушали, прави тази моя страст неповторима и толкова желана от мен!

А честта и мъжката дума, които са всичко за истинските мъже,са условията за всеки, който иска да стане член на мотоклуба ни "Brotherhood of honor". Всяка свободна минута през пролетта, лятото и есента, съм на мотора! За щастие и на приятелката ми Ана това много й харесва, и в това хоби също сме заедно. Засега само я возя, но тя иска някой ден да кара собствен мотор. Разбирам я - това е непреодолима страст. През годината си правим мототурове с моите верни приятели, a през лятото си правим европейски мототур, отивайки да гледаме и рок-концерт в някой град - изживяването е уникално!Акценти от ЗдравницаМъж без крака проходи след 10 години в количка

Мъж без крака проходи след 10 години в количка

Мъж без крака проходи след 10 години в количка. Помогна му Центърът за специализирано протезиране и рехабилитация в УМБАЛ Бургас....още

Уникална онкооперация в УНГ-клиниката на ВМА

Уникална онкооперация в УНГ-клиниката на ВМА

Екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести” и „Лицево-челюстна хирургия” извършиха уникална по рода си операция за отстраняване на карцином на 49-годишна жена....още

Хомеопатия за цялото семейство - прекрасен пътеводител в лечебното изкуство

Хомеопатия за цялото семейство - прекрасен пътеводител в лечебното изкуство

Около нас е в ход мощно всеобщо движение, движение в подкрепа на нова, по-ефективна, по-малко токсична, по-хуманна форма на здравна грижа, в чийто център е поставен човекът. Един от гласовете на това движение е хомеопатията....още

Български екип разработи генетично изследване за превенция на диабет

Български екип разработи генетично изследване за превенция на диабет

Изследването се състои в паралелен анализ на 56 ключови гени, доказано свързани с предразположение на организма към диабет....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки колаген на прах - 150 гр. Телешки колаген на прах - 150 гр.

Хидролизираният телешки колаген има положителен ефект върху костите, ставните връзки и хрущяли, кожата, косата, ноктите, зъбите, очите и др....


Цена: 28.00 лв.


Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Какаово масло, Здравница - 120 гр.
Какаово масло, Здравница - 120 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.
Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email