Кои подсладители да изберем? (част 2)


| Прочетено Прочетено: 2231 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои подсладители да изберем? (част 2)

Веществата, които се използват за подслаждане на хранителни продукти и лекарства се разделят на 2 групи. Първата - заместители на захарта, които са подходящи най-вече за диабетици, защото се усвояват добре от тялото и се  разграждат  независимо от инсулина и така ни дават енергия. Друго тяхно преимущество е, че не подпомагат развитието на зъбния кариес. Имайте предвид, че при прием в по-големи количества те действат разхлабващо. Тяхната степен на сладост е много близка до домакинската захар (захароза).

Втората група са подсладителите. Тяхната единствена задача е да са сладки на вкус. Те не се усвояват от организма, нямат хранителна стойност и на практика не ни дават енергия. По тази причина се използват в т.нар лайт продукти, предназначени най-вече за хора, които искат да отслабнат. Сладостта на подсладителите е многократно по-висока от захарозата – минумум 25 пъти повече. Други  важни техни предимства са, че също не причиняват зъбен кариес и не повишават нивото на кръвната захар. Някои подсладители могат да причинят газове като страничен ефект. Обърнете внимание, че за всеки подсладител съществува максимална доза на прием. Подсладителите се произвеждат евтино, което обуславя широката им употреба.

Сорбит (Е-420)
Сорбитът е заместител на захарта. В природата се среща в плодчетата на различните видове глог и офика. Използва в дъвки, пасти за зъби и  вода за уста. Неговото главно предимство е, че бактериите в устната кухина не го преобразуват в киселини, т.е сорбитът не допринася за образуването на кариеси. Основният му недостатък е , че сладостта му е 2 пъти по-малка от домакинската захар (захароза). Особено популярен е сорбитът сред диабетиците, защото се преработва в организма до фруктоза и по тази причина се усвоява независимо от инсулина. Понеже той се усвоява от стомашно-чревния тракт бавно и ненапълно, има риск да причини разстройство, особено ако ежедневно се приема в по-големи количества.

Сорбитът има почти същата енергийна стойност като захарта. В медицината той се използва при парантерално хранене и като диуретик, когато тялото трябва да бъде очистено ускорено от погълната отрова, или пък да се избегне бъбречна криза след шок.

Цикламат ( Е-952)
Цикламатът е чист подсладител, т.е единствената му задача е в устната кухина да създава усещане за сладост, а не да  се усвоява от организма и да го снабдява с енергия. Цикламатът е химически много стабилен и е подходящ за готвене и печене. Неговата сладост е 30 пъти по-висока от тази на захарта. Вкусът, който оставя в устната кухина е без горчив привкус. Освен това се произвежда евтино. Дозата за максимален прием е 7 мг/ на килограм телесна маса, т.е  човек, който тежи 70 кг. не трябва да приема повече от 490 мг. дневно.

Цикламатът е забранен в САЩ от 1970 г., след като са установени тумори при плъхове, но в Канада и ЕС е разрешен.

Комбинацията цикламат и захарин действа синергийно, т.е двете вещества се усещат като по-сладки, отколкото двете поотделно.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email