Със сложна операция отстраниха сачма от окото на 16-годишен


| Прочетено Прочетено: 1858 пъти | КоменариКоментари: 0



Със сложна операция отстраниха сачма от окото на 16-годишен

Това е втората хирургична интервенция, която извършват на момчето в Клиниката по очни болести, при първата възстановиха целостта на клепача и окото

В УМБАЛ „Свети Георги“ успешно бе извършена сложна операция за отстраняване на чуждо тяло – сачма, от окото на 16-годишен младеж от Симеоновград. Това съобщи началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Нели Сивкова.

Тя припомни, че миналия петък, 20 януари, момчето е било простреляно в дясното око. След втората операция става ясно, че сачмата е с неправилна конусовидна форма и с приблизителни размери 9 мм дължина и 6 мм ширина. Тя е разкъсала горния клепач и е проникнала в стъкловидното тяло на 3 мм от зрителния нерв. Още вечерта на 20 януари дежурният екип в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ начело с д-р Александър Герджиков извършва първата операция – за първична реконструкция на окото и клепача. Веднага започва и борбата с евентуална инфекция, като са назначени два широкоспектърни антибиотика.

След първата операция офталмолозите следят непрекъснато състоянието на пациента, за да могат в точния момент, когато окото се е успокоило, да насрочат втора операция за отстраняване на травматичната катаракта, разказа проф. Сивкова. Тя уточни, че периодът между двете операции при всеки пациент е различен. В настоящия случай само една седмица дели първата от втората операция.

При втората операция, водена от проф. д-р Нели Сивкова, е изчистена и отстранена собствената помътнена леща на пациента – т.нар. травматична катаракта. Част от фрагментите на лещата са потънали в стъкловидното тяло, поради тази причина то също е оперативно напълно отстранено. Имало е и множество кръвоизливи, а самото чуждо тяло се е капсулирало в кухината на стъкловидното тяло и е вкарало със себе си бактерии, недостъпни за антибиотиците.

Забивайки се в ретината, сачмата я разкъсва на няколко места и спира на 3 мм от зрителния нерв. Екстракцията е извършена със специален пинсет, като се е наложило да бъде разгърната разкъсаната и отлепена ретина. Кухината на стъкловидното тяло е запълнена с тежко силиконово масло, за да се притисне разкъсана ретина. В края на операцията е използван ендолазер. 

Прогноза за частичното възстановяване на зрението на дясното око ще може да се даде едва след няколко месеца, когато с нова операция ще се отстрани силиконовото масло. Очакванията на проф. Сивкова и екипа й са 16-годишният младеж да може да вижда спокойно най-горния ред от зрителната таблица – буквите и знаците там са с най-едър шрифт. Лявото око на момчето не е било засегнато при индицента.

Операцията е високоспециализирана и е обект на най-трудната очна хирургия – витреоретиналната, която обхваща задния очен сегмент, т.е. най-труднодостъпните области на окото: стъкловидното тяло и ретината (самата ретина е структура с устройство на мозък).

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ е водеща в областта на очната хирургия като цяло, също така е и школа за обучение на бъдещите очни хирурзи. Ежегодно проф. д-р Нели Сивкова и екипът й организират витреоретинален симпозиум с „хирургия на живо”. В периода  3 – 17 февруари 2017г. в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще се проведе обучение за специализанти с високотехнологичен витреоретинален симулатор – апарат, който ще симулира проблеми в задния очен сегмент на окото: отлепване на ретина, кръвоизлив в стъкловидното тяло, дупка на макулата и др.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email