Кои народи наричат цитрона медицинска ябълка?


| Прочетено Прочетено: 1587 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои народи наричат цитрона медицинска ябълка?

Малко известно е, че лимонът е подвид на растението, което е най-топлолюбиво от цитрусовия род, а именно – цитрона (Citrus medica). Той има едри плодове, които тежат до 1-2 кг, който се наричат цитрати. Те образуват дебели кори и немного сочна месеста част.

Цитронът е пренесен в Средиземноморието от Александър Македонски, макар че още в древна Месопотамия е бил известен от 4 хил.г. Когато през 3-и век след Христа расте при римляните, те наричат цитрона „персийска” или „медицинска” ябълка.

Много по-късно, през 11-и век започва разпространението на лимона в Европа, който е тънкокор и дребен. Растението още в името си загатва за лечебните свойства. Лимонът също на латински носи името  Citrus medica. Народната медицина го препоръчва при трескави състояния, хипо- и авитаминоза, жълтеница, чернодробни заболявания, водянка, радикулит.

При ангина се ползва неразреден сок за жабурения и гаргари на устната киселина и гърлото. При диабет, хипертония, ревматизъм, диатеза (предразположение на организма към някои видове заболявания) е препоръчително пиенето на прясно изстискан сок.

При остра форма на хрема се препоръчва лимоновият сок да се смърка. Ако простудата е съпроводена със силно главоболие се препоръчва да се втрива в челото и слепоочията настърган заедно с кората домашен лимон.

При  камъни в бъбреците сокът от 1/3  средноголям лимон се смесва с 200 мл. студена преварена вода и се изпива на 3 приема през деня( на гладно сутрин, на обед и вечер- след хранене). Прави се в продължение на 10 дни. Следва същото лечение още 10 дни, но дозата на лимона се увеличава – изстискват се ½ лимон. Същевременно 2 пъти седмично ( напр. във вторник и петък) се пие по 60 гр. зехтин, като се добавя към него и сокът от ½ лимон. След 20-ия ден камъните трябва да се изхвърлят без затруднение.

При атеросклероза се прави също една много популярна рецепта: настъргват се 300 гр. чесън, залива се с прясно изстискан сок от 3 лимона и се слага в стъклен буркан. Преди употреба се разклаща. Взема се по 1 ч.л. смес, разреден в 1 ч.ч. преварена вода.

За отстраняване на комедони ( черни точки) по лицето ( предварително подложено на парна баня) се назначава енергично втриване с памучен тампон, напоен с прясно изцеден лимонов сок. Прави се няколко дни поред. При мазна кожа се прави обтриване със спирт.

При мазоли засегнатото място се напарва след което към него се прикрепва лимонена кора заедно с месестата му част. Стои така цялата нощ, прави се многократно, като след 2-3 дни краката се накисват и се отстранява вроговения слой.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email