НЗОК може да плати на болниците над лимитите


| Прочетено Прочетено: 640 пъти | КоменариКоментари: 0



НЗОК може да плати на болниците над лимитите

За пръв път от 2 години здравната каса може да плати на болниците над бюджетните лимити, които им е определила. Това може да стане, защото разходите на касата след въвеждането на пръстовия отпечатък намаляват с по 5-6 млн. лв. месечно, поясни пред БНТ здравният министър в оставка Петър Москов.

"Има възможност разходите на болниците над таваните, определени като прогнозни, да бъдат заплатени, защото системата на контрол и системата на ясна прозрачност за това има ли реално такъв пациент и той лекува ли се сработва и тя дава около 5 милиона по-малко разходи на месец. Това дава възможност болниците да бъдат финансирани допълнително там, където работата е доказана", обяви Москов.

Данните на Москов за 5-6 млн. лв., спестявани месечно от въвеждането на задължителната идентификация при прием в болница, са третите поред за спада в разходите. При старта на новата система през ноември от касата обявиха цели 15 млн. лв. по-нисък разход само за 2 седмици. След това от НЗОК пък се похвалиха, че намалението през декември спрямо ноември е 8 млн. лв.
Дали НЗОК ще приеме тези данни и дали ще плати на болниците зависи от надзорния съвет на касата. От 2015 г. болниците работят с твърди лимити и дейността над тях не се плаща. Според лекарския съюз за 2015 г. касата не е платила отчетена дейност за над 52 млн. лв., а за тази година се очертава надлимитната дейност на лечебните заведения да е 24 млн. лв. Досега и касата, и Москов твърдяха, че надлимитната дейност е незаконна и няма как да се плати, тъй като лимитирането е определено с постановление на Министерския съвет. За миналия декември касата намали допълнително парите, които отпуска на болниците, което предизвика още по-голямо недоволство. Ограниченията се въвеждат заради постоянния дефицит в бюджета на касата и ръста на разходите на болниците, пише "Сега".

Очаква се лекарският съюз да потърси по съдебен път изплащане на заработените над лимитите дейности от клиниките за 2015 г. Вече има и прецедент - частна болница в Пловдив осъди касата да й изплати надлимитната дейност.

Ръководството на Военна болница е пратило писмо в НЗОК и МЗ, в което моли да й бъде изплатено лечението на петимата тежко пострадали при инцидента в Хитрино, съобщи "24 часа". От ВМА са пресметнали, че разходите са общо близо 70 000 лв., 40 хиляди от които по клинични пътеки. Дейността е надлимитна и затова няма да ни бъде платена, твърдят от болницата. От касата обаче припомниха, че дейността за декември още не е платена на никого, освен това ВМА ще си получи парите за пациентите от Хитрино. Това е спешност, а ние плащаме спешните случаи и над спуснатите бюджети, допълниха от НЗОК.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email