Как да обогатим готварската сол с подправки от билки?


| Прочетено Прочетено: 1495 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да обогатим готварската сол с подправки от билки?

Наричат я още дизайнерска сол. Една щипка водораслова сол задоволява дневната потребност от йод на трима души.

Съвременната хранителна промишленост позволява от солта да се прави какво ли не и готвачите с удоволствие я използват. С хранителни багрила солта може да бъде оцветена във всякакъв цвят – било тюркоазен, било златен. Точно по същия начин може да се придаде всякакъв вкус: на овче сирене, на вурстчета чоризо, на орхидеи, на шоколад, на портокали, на черен хайвер и какво ли още не. За основа се използва обикновената готварска и морската сол.

Към същото семейство се отнасят и многобройните соли “с добавки”: на пикантни билки, на подправки, на цветя и т. н. Използване: цветните – предимно за украса на масата. “Овкусените” постепенно заемат мястото си като отлична подправка към различни продукти на скара (освен за месото),обяснява руският учен Николай Даников в книгата си „Чудодейната сила на солта”(издателство”Труд”).

Разновидности на солта: водораслова сол (ламинария)

Водорасловата сол представлява изсушени и смлени морски водорасли.

Една  щипка водораслова сол задоволява дневната потребност от йод на трима души.

Морското зеле (ламинарията) е един от най- добрите натурални продукти, който ни позволява да си набавим йод в организма. То е незаменимо при профилактиката и лечението на ендемичната гуша. От незапомнени времена жителите на крайбрежията използват ламинарията за храна, затова при тях никой не страда от ендемична гуша. Защото това водорасло е много богато на йод, който се съдържа в него в доста рядка форма – органична. Сред тези органични съединения на йода има растителни аналози на хормоните на щитовидната жлеза. Освен това в ламинарията се съдържат много растителни белтъчини и витамините А, В1 , В2 , В12, С и D, а така също соли на алгиновата киселина и полизахариден манит. Двете последни вещества са великолепни сорбенти, които пречистват организма от токсини. Всички тези свойства правят морското зеле незаменимо не само при заболявания на щитовидната жлеза, но и при нарушени функции на паращитовидна та, задстомашната, надбъбречните жлези, на хипофизата и половите жлези.

В Русия морските водорасли се добиват в моретата в Далечния изток, а в европейската част – в Северно Бяло море. Те се продават както консервирани, така и сушени. Полезните им свойства се запазват и в единия, и в другия случай.

Биологично активните вещества, съдържащи се във водораслите (литий, берил, бор, силиций, титан, молибден, никел, флуор) притежават антибактериални свойства, защото потискат растежа и размножаването на дрождевите гъбички, а така също на грипните вируси, епидемичния паротит и херпеса.

Освен това водораслите съдържат стерини, които може да понижат нивото на холестерола в кръвта и да повишат концентрацията на фосфолипидите,  като предотвратяват натрупването на холестерин по стените на кръвоносните съдове и мастната дистрофия на черния дроб.

Морското зеле е прекрасно средство, спомагащо за обмяната на веществата в човешкото тяло.

Водораслите стимулират функцията на сърцето, увеличават амплитудата на сърдечния ритъм.

А понеже почти при всички заболявания на щитовидната жлеза страда сърдечната дейност, това качество на водораслите е много важно за тяхното лечение.

Кой е Николай Даников?
Николай Даников е роден 6 юни 1941. Той има богат опит в областта на изследванията, медицинските и образователни дейности. Автор на повече от 150 нововъведения в областта на практическата медицина. От началото на 90-те години напълно се посвещава на теоретично и практическо обучение на лечебните свойства на билките.

Специалист е в използването на лечебни растения в лечението и профилактиката на редица заболявания на тялото, като различни онкологични заболявания, астма, диабет, ревматизъм; и други заболявания, а именно: доброкачествени тумори на женското тяло (матката, гърдата, фиброиди), камъни в черния дроб, бъбреците, заболявания на гастроинтестиналния тракт, сърдечно-съдовата система и други.

Автор на повече от 60 публикувани книги за лечебните растения в над 5 млн. тираж.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email