В Пловдив извършиха уникална операция за премахване на тумор на хипофизата през носа


| Прочетено Прочетено: 2402 пъти | КоменариКоментари: 0



В Пловдив извършиха уникална операция за премахване на тумор на хипофизата през носа

Екипът включва УНГ хирурга проф. д-р Карен Джамбазов и неврохирурзите доц. д-р Христо Желязков, д-р Иво Кехайов и д-р Владимир Наков

Уникална ендоскопска операция за премахване на аденом на хипофизната жлеза извършиха в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“. Пациентът е 50-годишен мъж от пловдивско село.

Достъпът до хипофизната жлеза, която се намира в малка костна ямка на черепната основа, бе осигурен през носната кухина – т.нар. трансфеноидален достъп, затова и водещият операцията е специалист по оториноларингология – УНГ хирургът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“. Заедно с него в операцията се включиха д-р Владимир Наков от Клиниката по неврохирургия на „Токуда Болница“, доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ и д-р Иво Кехайов, неврохирург от същата клиника.

Възстановяването от интервенцията за пациента е в значително кратки срокове – след едно денонощие той вече е на крака.

Все още обичайното лечение при микроаденом на хипофизата включва единствено прием на медикаменти, а класическият трансфеноидален метод е микрохирургичен – под микроскоп. Ендоскопският ендоназален подход в световен мащаб става все по-предпочитан, поради по-добрата непосредствена визуализация на оперативното поле. А операциите се извършват след консултации с неврохирург. След хирургичната намеса пациентите могат да водят нормален живот.

Не всички аденоми обаче е възможно да се оперират през носната кухина. Методът се прилага, когато туморът е в т.нар. „турско седло“ – костната ямка. Транскраниалната – отворената, операция се извършва при тежки случаи, когато туморът излиза извън пределите на турското седло. Поради високия риск от усложнения съвременната неврохирургия се опитва да прибягва до този метод, единствено когато е невъзможно туморът да бъде отстранен  ендоскопски.  

Интегралният център е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на лечебното заведение и е оборудвано с О-рамо, навигационна система и модерна ендоскопска апаратура. Към настоящия момент пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената болница в България, която разполага с подобна система за високоспециализирана хирургия.  

Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата; ендоскопски операции на базата на черепа; всички неврохирургични интервенции върху мозъка, изискващи невронаигация и микроневрохирургия;  миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни. Всички хирургични интервенции могат да се записват или да се наблюдават в реално време чрез видеовръзка, обясни изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.

„Създаване на високотехнологичен център за трансфер на знания и здравни технологии в район Южен-централен“ е съвместен проект на УМБАЛ „Свети Георги“ (94%) и Медицински университет – Пловдив (6%) по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“. Общата му стойност е 3 329 680,85 лева, като половината от средствата са осигурена от собствени приходи на лечебното заведение.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email