„Здрави деца в България“ ще даде 15 хил. лв на най-здравословно училище


| Прочетено Прочетено: 960 пъти | КоменариКоментари: 0



Здрави деца в България ще даде 15 хил. лв на най-здравословно училище

Програмата „Здрави деца в България“ продължава и през 2017 г. като тази година  е предвидена специалната награда от 15 хил. лв. за най-активно училище.

Всички желаещи учебни заведения у нас, които обучават ученици от I-ви до IV-ти клас ще могат да се включат в проекта  – и да участват в специално организиран конкурс за най-активно училище. Целта на организаторите е да насърчат българските училища да развиват и организират дейности, които предоставят на най-малките ученици по-високо ниво на информираност за балансираното хранене, физическа активност, консумацията на вода и достатъчно сън, както и цялостното въздействие на тези фактори върху начина им на живот.

За да участва, всяко учебно заведение може да подбере най-подходящите активности, които да включи в годишната си програма.Училищата трябва да организират четири или повече дейности,свързани с темите: вода, сън, хигиена, балансирано хранене и физическа активност; да вземат участие (или да бъдат домакини) на най-малко две събития от програмата „Здрави деца в България“; да организират поне едно обсъждане с участието на ученици, родителите и експерт на „Здрави деца в България“; да включат материали и брошури на програмата в поне едно свое събитие, които организаторите ще им предоставят.
Специализирано жури ще подбере 5-те най-активни училища, които са реализирали успешно дейностите сред своите ученици и техните родители. Финалистите ще представят своите програми, а учениците ще демонстрират наученото пред журито на „Здрави децав България“, което ще излъчи големия победител.

Наградният фонд от 15 000 лева ще даде възможност на най-активното училище да подобри условията и материално-техническата си базаза спорт, образование, хранене или отдих.

Правилата за участие в конкурса и платформата за участие на училищата ще бъдат обявени до края на месец февруари 2017 г.

Повече за програмата „Здрави деца в България“

„Здрави деца в България“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот в училище. Програмата е финансирана от Нестле България и до момента в нея са взели участие 20 столични училища и над 10 000 семейства.

Програмата „Здрави деца в България“ стартира през 2012 г. в 10 столични училища и само през първата година привлича над 3500 семейства с деца от 7 до 13 години от два столични района– Триадица и Студентски. Програмата се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването, Столична община, Българската асоциация за изследване на затлъстяването и на съпътстващите го заболявания (БАСОРД), Българската федерация по гимнастика и Евро-Ток България.

През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Здрави деца в България“ стана част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия и провеждащ се в 7 държави в Европа: Белгия, България, Гърция, Португалия, Румъния,Франция иХоландия. През 2014 г. „Здрави деца в България“ вече обхваща 20 училища.

Програмата включва провеждането на забавни и атрактивни уроци за балансирано хранене, организирането на игри и състезания в и извън училище, като по този начин децата се ангажират и се провокира техният интерес към балансираното хранене и спорта. Уроците са допълнени от часове по здравословно готвене, в които заедно с децата се приготвя балансирано училищно меню. Уроците, игрите и събитията са насочени както към учениците, така и към техните родители и учители.

През 2016 г. е въведен и новV-ти модул, посветен на връзката между децата и техните домашни любимци, който се осъществява със съдействието на марката Purina и фондация „Очи на 4 лапи“ и който набляга на положителното влияние на връзката между стопанина и домашния любимец в ежедневието. В рамките на модула децата се запознават с отговорностите, които трябва да поемат, ако вземат решение да имат собствено куче, както и с ежедневните грижи, които трябва да полагат за него.

През учебната 2016/2017 г. организаторите планират въвеждането и на VI-ти модул на програмата, посветен на важността от хигиената сред децата в училище и у дома.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email