Силата на билките на прах - рецепти (част 2)


| Прочетено Прочетено: 1992 пъти | КоменариКоментари: 0



Силата на билките на прах - рецепти (част 2)

От билките в народната медицина се използват не само различните им  части - от корените до цветчетата и пъпките, но и в през различните сезони и под различни форми - от запарки и чайове до тинктури и компреси. Знахари и лечители в миналото също са знаели и за силата на билките, когато са под формата на прах. Особено през зимните месеци сушените лековити растения могат да ни бъдат от полза при най-различни страдания.

„Здравница” събра най-ефективните рецепти за приложение на билките под формата на прах.

Започваме с една популярна и лесна за изпълнение рецепта.

Рецепта №1
При възпаления на горните дихателни пътища се вземат 5 зрънца борова смола, които се счукват на прах и се вземат с топла преварена вода преди хранене  на 3-4 приема дневно. Действа отхрачващо.

Рецепта №2
За лекуване на пресни и гнойни рани могат да се ползват и счукани на прах брезови пъпки и кори.

Рецепта №3
При ревматизъм и невралгии се прави микс от билки, счукани на прах: по 35 гр. брезови пъпки и корени от репей, 10 гр. люти чушлета, които се заливат с 500 мл. спирт или ракия.Кисне 2 дни, добавя се 1 ч.ч мед и се разбърква добре. Втрива се върху болезнените места.

Рецепта №4
Домашна козметика при мазна, пореста кожа, акне, омазняване на косата : Приготвя се екстракт от 1 суп.л. сушени брезови пъпки, стрити на прах, които се заливат с 5 суп.л. спирт или ракия ( 45-градусова). Кисне около 2 седмици, след което се прецежда. Съхранява се плътно затворено. Може да се използва още за компреси при дразнения и възпаления на кожата, ожулвания и рани при залежаване.

Рецепта №5
При ревматизъм: 50 гр. счукани на прах сушени плодчета от дафиново дърво се смесват с 200 мл. слънчогледово масло, след което се подгрява и се бърка непрекъснато. Остава се да престои 30 дни, при което съдът се разтръсква от време на време. Използва се за втриване върху болните места, действа болкоуспокояващо.

Рецепта №6
За регулиране на сърдечната дейност  облекчаване на оплакванията по време на критическата възраст се смесват 2 суп.л. счукан на прах бял имел и 1 кг. мед. Вземасе по 2 ч.л. смес дневно. Или 1 ч.л. счукан на прах бял имел кисне в 250 мл. студена вода 8 часа. Приема се на глътки през целия ден.

Рецепта №7
Срещу глисти се препоръчва смес от стрити на прах 0.5 гр. сушени листа от бял имел, 0.5 гр. имелови плодчета и 1 гр. валерианови корени. Приема се в течение на 3 дни, като едновременно с това се консумира настърган свеж морков.

Рецепта №8
Освен или счукан на прах бял имел ( на върха на ножа) прием: обед и вечер или студен извлек (1 ч.л. на 1 ч.ч. студена вода), кисне 8 часа, разпределя се на 3 порции през деня за понижаване на кръвното налягане се ползва и комбинацията: смесват се по 25 гр. стръкове от бял имел и цветчета от глог, 50 гр. чесън. Взема се 1 ч.л. смес, залива се с 1 ч.ч. вряла вода, кисне 1 нощ и се прецежда. Пие се по 1 ч.ч. 3 пъти дневно.

Рецепта №9
При възпаления на дихателните пътища се взема на върха на ножа счукани на прах печени кестени 2 пъти дневно. Помага още при чревни възпаления, диария, колики, хемороиди. Действа кръвопрочистващо.

Рецепта №10
Счукват се на прах сушени плодчета от миризлива теснолистна върба (Elaeagnus angustifolia L.)Вземат се от него 2-3 суп.л. 2-4 пъти дневно ( за деца дозата е по 1 ч.л. 3-4 пъти дневно). Има затягащо действие.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Билки и билкови продукти

прочети още Силата на билките на прах (рецепти)

прочети още 10-те най-популярни рецепти за лечебни гаргари и жабурения (част 1)

прочети още 10 непознати рецепти с ябълки при болести и за здраве

прочети още 10-те най-популярни рецепти при подагра

прочети още Крушата може да лекува! (народни рецепти)

прочети още 10-те най-популярни народни рецепти срещу грип.

прочети още 8-те най-популярни рецепти при рак












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email