Хомеопатията в учението на Петър Дънов


| Прочетено Прочетено: 234 пъти | КоменариКоментари: 0Хомеопатията в учението на Петър Дънов

„Здравница” продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкуство, чийто принос е позабравен в наши дни.

Каква е връзката между Петър Дънов и хомеопатията като лечебна наука?
Първо, няколко думи за хомеопатията накратко. Тя е открита преди 220 години през 1796 г. от  германския лекар д-р Самуел Ханеман (1755-1843). Алтернативната медицинска наука се разпространява по целия свят и с нея са се лекували Бетховен, Шопен, Паганини, Гьоте, Ганди, Линкълн, Дарвин, Марк Твен, Ван Гог, д-р Рудолф Щайнер, много от холивудските звезди на 20-и век  и др. Кралското семейство на Великобритания я използва от 1835 г.насам.

За нас като изследователи е много важен въпросът: Как Петър Дънов се запознава с хомеопатията?”.В много от своите лекции и беседи Учителят споменава хомеопатията. Имаме две  линии по които Дънов е могъл да се запознае с този метод. Първата линия е когато е бил във Америка, втората – чрез неговия ученик Георги Миркович. Когато Дънов е в Америка, той е студент по теология в Методистката семинария в Медисън ( 1888-1892) и в Теологическия факултет на Бостънския университет (1888-1892), а по-късно посещава и Медицинският факултет на Бостънския университет (1893-1894).

Интересното е, че учител по медицина на Дънов  е д-р Израел Талбот (1829-1899), който е декан на Медицинският факултет на Бостънския университет. Той е и главният организатор, главният преподавател в медицинския курс на Петър Дънов.  Д-р Талбот е един от големите американски хомеопати, президент на Американския институт по хомеопатия, създаден през 1872г. През 1848 г., д-р Талбот заедно с други хомеопати основава първото медицинско училище за жени в света, който е Хомеопатичният Бостънски женски медицински колеж, за който му съдействат писателите Натанаил Хоторн, Хариет Бичър Стоу, Хенри Логфелоу, поетът Даниел Уебстър и др.

Д-р Талбот създава през 1871 г. хомеопатичната болница в Бостън и е нейн първи директор. Това е известната Масачузетска хомеопатична болница. Две години по-късно той учредява хомеопатичното училище към Бостънския университет, което продължава да работи и през 20-и век. Както и самият Медицински факултет, който в началото е съставен от персонала на хомеопатичното училище. Именно в този Медицински факултет се записва да учи Петър Дънов. Така че, може да се каже, че Дънов учи в една среда, пропита изцяло от духа на хомеопатичната наука.

Георги Миркович (1828-1905) е първият български хомеопат. И в същото време е един от тримата първи ученици на Петър Дънов. През 1885 г. Миркович издава първата книга по хомеопатия: „Домашен хомеопатичен лекар”.Миркович е завършил медицина във Франция и още като студент участва в овладяването на възникналата по това време холерна епидемия, и за заслугите си е  награден със златен  орден от император Наполеан ІІІ. 

Вероятно тогава, по време на престоя си във Франция Миркович се запознава с хомеопатията.Той е изключително мащабна, ерудирана и авторитетна личност. Освен лекар е бил още общественик, възрожденец, народен представител и първи издател на окултна литература в България в края на 19-и век.

Книгата на д-р Миркович за хомеопатията е доста интересна (и в наши дни може да се намери като издание).

Ето по тези две линии Петър Дънов има връзка с  хомеопатията.

Какво казва Петър Дънов за хомеопатията?
„ В медицината има две теории: алопатия - за максимални дози, и хомеопатия – за малки дози. При алопатията напр.може да приемете цяла аптека с лекарства, без да усетите някакво сътресение в организма,без особена реакция.При малките и разредени дози може да имате по-големи резултати.”( цитат от „Доволството в живота”, МОК, 1933 г.)

„Други лекари си служат с алопатия, със силни дози.Те казват: „ Отрова с отрова се лекува.” А при хомеопатията методите са подобни на тия с любовта. Досега всички хора са били алопати. Време е да преминат към хомеопатия – от силни към слаби дози.”( „Честното ухо,ООК, 8.2.1933 г)

„ Как да се лекуваме?Лекувайте се по хомеопатичен начин.Това е нов метод в медицината.Като го прилагате ще видите какви чудеса стават с малките дози.Малките величини произвеждат по-големи резултати от големите. Хомеопатията си служи с крайно малки величини.Напр.едно крайно малко число от килограма на дадено вещество, единица с 60 нули накрая, може да произведе голямо въздействие върху човешкия организъм.Достатъчно е болният да вземе само една капка от тази крайно разредена материя и веднага да оздравее.В тази капка е вложена Божествена енергия. Ако вярваш в силата на тази енергия, в два-три дни ще оздравееш.( „Малките неща, УС, 26.12.1937 г)

Тези пасажи на Учителя Петър Дънов, свързани с хомеопатията показват, че той изцяло приема нейните принципи и открито препоръчва тя да се използва като сигурен, надежден и дори основен метод за лечение. Той засвидетелства уповаването си чрез многократни разяснения за хомеопатичния метод в своите лекции и беседи.

 (Беседата е на Деян Пенчев, класически хомеопат по време на Втората национална годишна конференция, посветена на Петър Дънов във Варна, 2016)

Съвет на Здравница

прочети още Елизабет Блакуел или трудният път на жените в медицината

прочети още Дядо Влайчо и неговите съвети за здраве

прочети още Калните бани за здраве у нас и техният родоначалник

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?
Акценти от ЗдравницаПроблеми със стомаха. Какви са причините и какво да правим?

Проблеми със стомаха. Какви са причините и какво да правим?

Храносмилането е най-сложният и и важен процес в човешкото тяло, който е от основно значение за нашето съществуване. Нека разгледаме най-честити причини, които ни носят проблеми със стомаха....още

Седмица на имунологията в Пирогов

Седмица на имунологията в Пирогов

От 24 - 28 април 2017 г, екипът на Лабораторията по клинична имунология в Пирогов организира кампания за безплатни прегледи и консултации на хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит....още

Паразитите у човека, има ли лек?

Паразитите у човека, има ли лек?

Червеите, които паразитират у човека са общо 350 вида. Само 40 вида са отговорни за повече от 99 на сто от заболяванията. Над 100 хил. души годишно умират от инфекции с червеи, сочи статистиката....още

Деца дариха на деца в Пирогов

Деца дариха на деца в Пирогов

Университетската болница по Спешна медицина Пирогов се сдоби с набор от съвременни хирургични инструменти на стойност 15 000 лв. Инструментариумът е предназначен за специфични операции при новородени и кърмачета....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън, Здравница - 100 мл. Масло от бял трън, Здравница - 100 мл.

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.00 лв.


Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Билкова смес №12 (при хипертония)
Билкова смес №12 (при хипертония)

Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Картофено брашно, Здравница
Картофено брашно, Здравница

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email