Хомеопатията в учението на Петър Дънов


| Прочетено Прочетено: 1598 пъти | КоменариКоментари: 0



Хомеопатията в учението на Петър Дънов

„Здравница” продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкуство, чийто принос е позабравен в наши дни.

Каква е връзката между Петър Дънов и хомеопатията като лечебна наука?
Първо, няколко думи за хомеопатията накратко. Тя е открита преди 220 години през 1796 г. от  германския лекар д-р Самуел Ханеман (1755-1843). Алтернативната медицинска наука се разпространява по целия свят и с нея са се лекували Бетховен, Шопен, Паганини, Гьоте, Ганди, Линкълн, Дарвин, Марк Твен, Ван Гог, д-р Рудолф Щайнер, много от холивудските звезди на 20-и век  и др. Кралското семейство на Великобритания я използва от 1835 г.насам.

За нас като изследователи е много важен въпросът: Как Петър Дънов се запознава с хомеопатията?”.В много от своите лекции и беседи Учителят споменава хомеопатията. Имаме две  линии по които Дънов е могъл да се запознае с този метод. Първата линия е когато е бил във Америка, втората – чрез неговия ученик Георги Миркович. Когато Дънов е в Америка, той е студент по теология в Методистката семинария в Медисън ( 1888-1892) и в Теологическия факултет на Бостънския университет (1888-1892), а по-късно посещава и Медицинският факултет на Бостънския университет (1893-1894).

Интересното е, че учител по медицина на Дънов  е д-р Израел Талбот (1829-1899), който е декан на Медицинският факултет на Бостънския университет. Той е и главният организатор, главният преподавател в медицинския курс на Петър Дънов.  Д-р Талбот е един от големите американски хомеопати, президент на Американския институт по хомеопатия, създаден през 1872г. През 1848 г., д-р Талбот заедно с други хомеопати основава първото медицинско училище за жени в света, който е Хомеопатичният Бостънски женски медицински колеж, за който му съдействат писателите Натанаил Хоторн, Хариет Бичър Стоу, Хенри Логфелоу, поетът Даниел Уебстър и др.

Д-р Талбот създава през 1871 г. хомеопатичната болница в Бостън и е нейн първи директор. Това е известната Масачузетска хомеопатична болница. Две години по-късно той учредява хомеопатичното училище към Бостънския университет, което продължава да работи и през 20-и век. Както и самият Медицински факултет, който в началото е съставен от персонала на хомеопатичното училище. Именно в този Медицински факултет се записва да учи Петър Дънов. Така че, може да се каже, че Дънов учи в една среда, пропита изцяло от духа на хомеопатичната наука.

Георги Миркович (1828-1905) е първият български хомеопат. И в същото време е един от тримата първи ученици на Петър Дънов. През 1885 г. Миркович издава първата книга по хомеопатия: „Домашен хомеопатичен лекар”.Миркович е завършил медицина във Франция и още като студент участва в овладяването на възникналата по това време холерна епидемия, и за заслугите си е  награден със златен  орден от император Наполеан ІІІ. 

Вероятно тогава, по време на престоя си във Франция Миркович се запознава с хомеопатията.Той е изключително мащабна, ерудирана и авторитетна личност. Освен лекар е бил още общественик, възрожденец, народен представител и първи издател на окултна литература в България в края на 19-и век.

Книгата на д-р Миркович за хомеопатията е доста интересна (и в наши дни може да се намери като издание).

Ето по тези две линии Петър Дънов има връзка с  хомеопатията.

Какво казва Петър Дънов за хомеопатията?
„ В медицината има две теории: алопатия - за максимални дози, и хомеопатия – за малки дози. При алопатията напр.може да приемете цяла аптека с лекарства, без да усетите някакво сътресение в организма,без особена реакция.При малките и разредени дози може да имате по-големи резултати.”( цитат от „Доволството в живота”, МОК, 1933 г.)

„Други лекари си служат с алопатия, със силни дози.Те казват: „ Отрова с отрова се лекува.” А при хомеопатията методите са подобни на тия с любовта. Досега всички хора са били алопати. Време е да преминат към хомеопатия – от силни към слаби дози.”( „Честното ухо,ООК, 8.2.1933 г)

„ Как да се лекуваме?Лекувайте се по хомеопатичен начин.Това е нов метод в медицината.Като го прилагате ще видите какви чудеса стават с малките дози.Малките величини произвеждат по-големи резултати от големите. Хомеопатията си служи с крайно малки величини.Напр.едно крайно малко число от килограма на дадено вещество, единица с 60 нули накрая, може да произведе голямо въздействие върху човешкия организъм.Достатъчно е болният да вземе само една капка от тази крайно разредена материя и веднага да оздравее.В тази капка е вложена Божествена енергия. Ако вярваш в силата на тази енергия, в два-три дни ще оздравееш.( „Малките неща, УС, 26.12.1937 г)

Тези пасажи на Учителя Петър Дънов, свързани с хомеопатията показват, че той изцяло приема нейните принципи и открито препоръчва тя да се използва като сигурен, надежден и дори основен метод за лечение. Той засвидетелства уповаването си чрез многократни разяснения за хомеопатичния метод в своите лекции и беседи.

 (Беседата е на Деян Пенчев, класически хомеопат по време на Втората национална годишна конференция, посветена на Петър Дънов във Варна, 2016)

Съвет на Здравница

прочети още Елизабет Блакуел или трудният път на жените в медицината

прочети още Дядо Влайчо и неговите съвети за здраве

прочети още Калните бани за здраве у нас и техният родоначалник

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email