Доц. Пехливанов: Напуканите пети канят заразата червен вятър


| Прочетено Прочетено: 3403 пъти | КоменариКоментари: 0



Доц. Пехливанов: Напуканите пети канят заразата червен вятър

Визитка:
Доц. д-р Георги Пехливанов е завършил медицина в София. Придобива специалност дерматология през 1984 г., социална медицина и обществено здраве през 1996 г., магистратура здравен мениджмънт през 2004 г. Специализирал е в Грац, Будапеща и Париж.
Работи над 30 г. в Кожната клиника към Александровска болница. В момента е началник на отделение. Доцент е към Катедрата по дерматология и венерология, Медицински Факултет – София.

Член на Българското Дерматологично Дружество. Автор или съавтор на над 60 научни публикации и 4 учебника. Участник в повече от 30 международни форума.

- Доц. Пехливанов, кой е по-голям враг на кожата: студът или горещината?
- По-големият враг е студът.Моята баба казваше, че повече хора са умрели от студ, отколкото от жега. И това е така. Студът предизвиква изсушаване на кожата, тъй студеният въздух е много по-сух  от стайния. И този факт  често се пренебрегва от хората. А това води до намаляване количеството на вода в клетките на кожата. Като резултат се стига до изсушаване на кожата, защото регулаторните механизми  на тялото са насочени към поддържане на  терморегулацията при минусови температури. И като последица кожата се напуква, което е входна врата за различни инфекции. Затова съвет №1 е още при трайното застудяване кожата да започне да се хидратира значително с подходящи кремове, емулсии, балсами и др.Разнообразието на пазара е голямо.

В същото време не трябва да се подценяват UV-лъчите в планината. Те са  по-силни от това през лятото, и особено в слънчевите зимни дни на голяма надморска височина в комбинация със сняг. Добре е, че много хора вече знаят това и се предпазват от различни изгаряния, които в определени случаи могат да бъдат дори тежки. За превенция се предлагат специални протекторни кремове, вкл. балсам за устни.

- Защо косата е толкова важно да не е суха през зимата?

- Косата и кожата на лицето са свързани. А много често през зимата се забравя грижата за косата. Затова съветвам да се използват внимателно шампоани, които допълнително я правят суха и чуплива.

Същото важи и за устата. Особено в студените дни е добре по-често да използваме т.нар стик за устни, който възстановява сухи, напукани  и увредени устни. Предлагат се за удобство т.нар балсам за устни с колд крем. Това е достатъчно.

- Още съвети за грижа за кожата през зимата?
- По отношение на къпането е добре да се използва душ-олио, който още при самото измиване остава върху кожата остатъчен филм. То е особено  подходящо при пациенти с хронични кожни заболявания. Дори и при здрава кожа, сухотата  още повече засилва сърбежа. Затова е добре, ако не всеки ден, то поне през ден да се ползва душ-олио.

Не забравяйте и ръцете, хидратирайте ги с кремове по няколко пъти дневно, за да не се напукват от студа. Добре е да се използват кремове, които дълготрайно овлажняват и защитават кожата от  различни вредни влияния. Това са специални протективни кремове, които предпазват от въздействието на водно-разтворимите вредни вещества и имат продължително действие, т.е  издържа на няколко измивания.

- Друг проблем: хората повече ли се грижат за петите и краката  си през зимата?
- Положението е трагично. Идват пациенти със силно напукани пети, което е не само козметичен дефект, но и входна врата за различни инфекции. Напр. основна причина за появата на болестта червен вятър. Ниската култура  се проявява още и в гъбички по ноктите, защото краката  не се поддържат достатъчно или никак през студените месеци. Мийте краката редовно с топла вода със шипка хлябна сода, това е най-евтиният начин за поддържане.

- А с калиев перманганант?
- Не го препоръчвам, защото хората масово го предозират и се  получават изгаряния. Но редовното миене на краката е от основно значение. Отделно  има специални кремове за крака и пети.

Контакти:
Адрес: гр. София, ул. "Св. Георги Софийски" № 1, Клиника по кожни и венерически болести, кабинет 106
тел.: 02/ 9230 448 (УМБАЛ "Александровска");

Частен кабинет:
София, бул.”Сливница” бл.208 (до Сточна гара)
+ 359 888 52 71 41 (предварително записване)
Часове за прием: 16-17 ч



Съвет на Здравница

виж всичко за Червен вятър - еризипел












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email