Как да си направим квас от билки?


| Прочетено Прочетено: 3056 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да си направим квас от билки?

В миналото нашите баби са приготвяли хляба с квас (квасец). Квасът е бил познат на хората още на древните египтяни. Класическият квас е със съдържание и тръпчивия вкус на приятната слабоалкохолна леко газирана кафява напитка,, прави се от ферментирал черен или ръжен хляб, изворна вода и билки, като има варианти, при които се приготвя с дребни плодове (ягоди, малини, боровинки), други зърнени култури и дори цвекло.

„Здравница” подбра няколко рецепти как да си направим квас в домашни условия.

Квас с телчарка (Polygala)
Приготвянето на кваса е по руска домашна рецепта, а прибавянето на листа от телчарка е „сибирско” въведение. 100 г сухари от ръжен хляб се припичат във средно силна фурна, натрошават се на ръка, заливат се с 2 л вряла вода, похлупват се и се оставят до другия ден, като от време на време се разбъркват. Прибавят 20 г суха хлябна мая, размита с малко вода или малко блокче хлебна мая от 50 г, също така размито с малко вода, 100 г захар, 1 ч.ч. сухи листа от телчарка, разбърква се и се оставя при стайна температура – 20-250С 3-4 часа. Прецежда се и се разлива в бутилки, които веднага охлаждат и се държат на студено.

Квас от мечо грозде
500 гр. свежи плодчета се измиват и смачкват заедно с костилчиците, добавя се на върха на ножа лимонена киселина, стрита на захар 20-30 гр. хлебна мая, 300 гр. захар и всичко това се залива с 3 л. топла вода. Престоява 1 денонощие на топло място, прецежда се и се разпределя в буркани. Охлажда се в хладилника.

Квас от гроздовидна череша (Padus racemosa L.)
3 ч.ч. плодове от гроздовидна череша се засипват със захар, разбъркват се, покриват се и се оставят 10-12 часа. Добавя се 3 л вода, прибавят се 10 г суха хлебна мая, предварително размита с малко вода, разбърква се, покрива се и се оставя 10-12 часа да ферментира при стайна температура – 20-250С. Прецежда се през гъсто сито и се разлива в стъклени бутилки. Оставя се на хладно още 1-2 дни и квасът се поднася охладен.

Квас от плодове на оксикокус /клюква/ (Oxycoccus quadripetalus L., Vaccinum OxycoccusL.)
1 кг плодове на оксикокус се заливат с вряла вода, разбъркват се, оставят се 10 мин покрити и се разбиват в миксер за 1 мин. Прецежда се и се прибавят 2 ч.ч. захар, разбърква се до разтваряне на захарта и се оставя да се охлади до стайна температура. Прибавя се едно пакетче – 10 г хлебна мая, разбърква се и се оставя на прохладно място за 2-3 дни. Готовият квас може да се поднесе веднага, добре охладен или да се затвори в бутилки и да се съхранява на хладно, а най-добре в хладилник.

Квас с кимион
 1 кг ръжен или типов хляб се нарязва на филии, а те на малки 2-3 см къшеи и се запича в гореща фурна. Още докато е горещ, хлябът се прехвърля в подходящ съди и се залива с 10 л вряла вода. Разбърква се, похлупва се и се оставя така 5-6 часа, като от време на време се разбърква. Прецежда се през марля / сито, прибавя се 500 г захар, 25 гр. хлебна мая – предварително размита в 100 мл хладка вода, 40 г свежи листа на кимион, разбърква се, покрива се и се оставя на стайна температура – 20-250С, за ферментация. След 2-3 дни се прецежда и се охлажда. Съхранява се в бутилки,  които се съхраняват на студено. Квасът се поднася охладен.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email