Какво да знаем за Синдрома на пропускливите черва?


| Прочетено Прочетено: 1323 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво да знаем за Синдрома на пропускливите черва?

"Автоимунни заболявания и хомеопатия". Това е темата на ХІ-та Национална конференция на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, която ще се състои в края на тази седмица в София. На 29 и 30 октомври 2016 г.,  авторитетни български и международни специалисти ще се съберат на престижния форум, за да обсъдят и да споделят опит в лечението на тези изключително актуални и социално значими заболявания.

Един от особено интересен поглед към проблема ще бъде лекцията на д-р Весела Попова-Балтова на тема: "Хранителна непоносимост, алергии и автоимунни заболявания”. Представяме ви в аванс част от нейните наблюдения и опит като холистичен лекар-хомеопат, за връзката хранене-автоимунни заболявания.

 Автоимунните заболявания заемат 2-ро  място сред хроничните болести. В наши дни има постоянна тенденция за увеличаване на техния брой. Автоимунно заболяване (тироидит, ревматоиден артрит, диабет типI, улцерозен колит и др.) се развива, когато имунната система, която защитава организма от болести, разпознава здравите клетки на тялото като чужди. В резултат на това собствената имунната система атакува собствените здрави клетки. Възниква т.нар. автоимунен отговор, или това представлява имунен отговор, насочен към самия организъм.

Точните причини за автоимунни заболявания все още не са достатъчно известни. Рисковите фактори за появата им включват: генетична, фактори на околната среда, пол, полови хормони, инфекции.

Ако погледнем обаче от холистичния подход към здравето, кое е общото между различните хронични заболявания?

Възпалението и  храната!

За възпалението се говори много, но отскоро сравнително се заговори за храната, като една от причините за възникването и поддържането на хронично възпаление и поддържаща причина за автоимунните заболявания! А се храним се всеки ден от живота си!

Науката все повече отчита важността на стомашно-чревния тракт за общото здраве. Много изследователи смятат, че поддържане здравето на червата и възстановяване на целостта на чревната бариера е една от най-важните цели на медицината през 21 век.

Нашия генотип (съвкупността от всички гени на даден човек) влияе на усвояването и метаболизма на хранителните вещества. Изследването на  наследствените фактори и индивидуалното, генетично заложено възприемане на храните става все по- актуално в наши дни.

Науката нутригенетика изучава индивидуалните реакции на човек към определени храни във връзка с неговия генотип, който влияе на начина на хранене и развитието на заболявания.

Храните притежават и свойството да променят изявата на генетичната информация, а оттам могат да допринесат или потиснат развитието на дадено заболяване. С този аспект на храненето се занимава науката нутригеномика.

Все повече се говори за възможността за повлияване на различните заболявания с помощта на хранителен режим, но според индивидуалния хранителен статус.

Най-често проблемите с червата са резултат от съвременния начин на живот, част от който са: антибиотиците, оралните контрацептиви и нестероидните противовъзпалителни медикаменти, високовъглехидратното меню, недостатъчният прием на ферментиращи влакна, хроничният стрес и хроничните инфекции и др. В тясна връзка с това се разглеждат хранителните непоносимости, проблем, присъстващ преди всичко в индустриалните общества. 

Сравнително отскоро се заговори за директната връзка на хранителната непоносимост и хранителната алергия със Синдрома на пропускливите черва (Leaky gut syndrome). Термин, който започва да се използва в нутрициологията и алтернативната медицина, но в последно време и в медицинските среди.

Червата имат естествена пропускливост на молекулярно ниво, така че да абсорбират жизненоважните за организма ни хранителни вещества. В действителност регулирането на чревна пропускливост е една от основните функции на клетките в чревната стена. При Синдрома на пропускливите черва (СПЧ) има  повишена пропускливост на тези клетки и се повишава протеина зонулин, който трайно може да се направи лигавицата на червата пропусклива. Така в кръвотока навлизат големи молекули като токсини, микроби, несмлени хранителни частици и др. Имунна система открива тези „чужди нашественици“ като патогени и започва да ги атакува. Образуват се антитела, които поддържат постоянно възпаление. Имунната система е в „постоянна бойна готовност”и ако това продължи дълго време може да е стане врата за началото на една автоимунна болест, при наличието и на съответните други предпоставки.

Все повече хора страдат от проблеми с приема и усвояването на някои храни - по официална статистика 40% (неофициална - 60-80%)! Приблизително всеки 3-и човек страда в една или друга степен от непоносимост към някаква група храни и напитки. Смята се, че в бъдеще този проблем ще засегне повече от 80% от хората. Един от  главните „виновници“ е глутенът. Обяснява се с това, че глутен съдържащите зърнени култури (пшеница, ечемик, ръж) имат протеин, който съдейства за увеличаване на производството на зонулин и се смята за един от етиологичните фактори за развитието на диабет тип 1 и ревматоидния артрит.

На Националната конференция на Асоциацията на лекарите хомеопати в България ще се представят случаи на пациенти, при които успешно е прилагано хомеопатично лечение, заедно с хранителен режим, след направен диагностичен тест за хранителна непоносимост в хода на лечението.

Визитка:

Д-р Весела Попова е холистичен лекар. Завършила е 1-ви Московски медицински институт,  работи като педиатър и специализира клинична лаборатория. Практикува класическа хомеопатия от 1999 г. Член е на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България. Дипломиран HDT терапевт, нутрициолог, ЕFТ, MR, MBR. Специалист клинична лаборатория. Център за интегративна хомеопатия „ХомеоАрт”.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email