Кои са разликите между желатин и колаген?


| Прочетено Прочетено: 7249 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои са разликите между желатин и колаген?

Желатин
Желатинът  се извлича от кости и всъщност, представлява колагенови парченца. Най-честото му приложение е в готварството и преработвателната индустрия. Във фармацевтичната промишленост се използва предимно като помощно вещество. От него се правят обвивки на капсули , а заради желиращите му свойства служи като основа за направа на свещички. Желатинът няма биологично действие, т.е не може да се използва като лекарство, докато колагеновият хидролизат – може. Това обяснява и разликата в цените на предлаганите продукти, казват специалистите.

Колаген
Колагенът, или по-точно колагеновият  хидролизат има доказани предимства и подпомага костите, ставите и кожата. Отдавна се знае, че колагенът е полезен за човешкото здраве, дори Св. Хилдегард от Бинген е изследвала извлеци от животински тъкани и е забелязала тяхното положително въздействие при проблеми със ставите.

Колагеновият хидролизат  също са колагенови парченца, които  се усвояват много по-лесно от организма. Този естествен продукт се добива от колаген тип 1 – това е колагенът, който се добива в човешката кожа и кости. Той се състои до 95 на сто от белтъци. Колагеновият хидролизат  съдържа 18 аминокиселини, от които 9 са есенциални. Той съдържа до голяма степен и аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин.  Този специален състав на аминокиселините дава на колагеновия хидролизат функционалните свойства да действат.

Когато се отнася до ставите, износването на сухожилията води до редица патологични промени. Преди всичко са засегнати коляното,  тазобедрената кост и междупрешлените  дискове. При хора над 50 г. артрозите са най-честите  хронични страдания. За облекчаване на болката се използват аналгетици и противъзпалителни средства, обаче тези средства са симптоматична терапия и нямат влияния върху процеса на болестта. Благодарение на дългосрочен прием на колаген в тялото влизат необходимите вещества чрез които организмът е в състояние повредените сухожилия и хрущяли да ги поправи, и общото здравословно състояние се подобрява.

В много страни, преди всичко Германия и САЩ  са проведени огромен брой клинични проучвания с цел да се докаже, че колагенът води до подобряване на артрози, ревматични болки и др. Тези изследвания са показали, че колагеновият хидролизат има голям ефект и намаляват приема на аналгетици, подобряват функциите на ставите и на състоянието на ставите.

Колагенът се среща в голямо количество и в стените на нашите кръвоносни съдове, артерии и вени. Колагеновото състояние на стените се повишава при всеки, който приема колагенов  хидролизат като ги укрепва. Ако по време  на терапия, с цел подобряване състоянието на ставите човек приема вътрешно колаген, ще има и допълнителен ефект: еластичността на артериите и циркулацията на кръвта ще  се подобрят.

И очите ни съдържат много колаген. Той подсилва очната ябълка. Според някои специалисти възникването на т.нар перде (катаракта) може да се дължи и на липса на колаген. При прием на колаген е възможно едно перде да се подобри.

Също така колагеновият хидролизат повишава концентрацията на протеини в организма и прави лесен контрола на теглото, и ни помага времето за възстановяване след спорт да се намали.

Също и в традиционната азиатска култура колагенът се използва като съставка за козметични продукти, тъй като той допринася кожата да се поддържа млада и опъната, и като цяло действа срещу стареенето й. Това му действие се дължи на факта, че снабдява кожата с влага и срещу бръчки.  Отдавна се знае, че дневният прием на колаген подобрява хидратацията и гъвкавостта на кожата, и води до спадане дълбочината на бръчките. В Япония и други азиатски страни се използва отдавна един колагенов хидролизат,  там, милиони жени редовно го приемат. Клиничните проучвания са показали, че приемът на 10 гр. колагенов хидролизат дневно имат положителен ефект върху кожата.














Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email