Защо наричат билката козя брадя „зимни аспержи”?


| Прочетено Прочетено: 7709 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо наричат билката козя брадя „зимни аспержи”?

Растението козя брада (Tragopogon pratensis L.) е познато у нас още като ливадна козя брада, кози киселец, зимно аспержи и принадлежи на сем. Сложноцветни.

В Средновековието се отглежда като зеленчук. У нас се среща по ливади и горски поляни, между храсти, по бреговете на реките, покрай пътища, по тревисти и каменливи места в цялата страна. Предпочита огрени от слънце влажни места.

В листата и цветовете на ливадната козя брада се съдържат белтъци, витамини – Е, B1, B2, C и PP, флавоноиди, гликозиди, рибофлавин, микроелементи (калций, желязо, магнезий, калий). Корените на растението са богати на разтворими диетични влакнини, представени главно от полизахарида инулин. Този полизахарид е резервна храна за растението, подобно на скорбялата в много други растения.

Той е много ценна диетична храна. Изграден само от монозахарида фруктоза (скорбялата е изградена само от монозахарида глюкоза). Всяка част на растението при разкъсване отделя горчив млечен сок, който на въздуха става пластичен, подобен на дъвка. В Армения селските деца в близкото минало са използвали сока за дъвка.

Използване като храна


За храна се използват младите листа, стъбла и корени. От листата и стъблата се приготвят салати, пюрета, подправки и супи. За да се отстрани горчивината от листата и стъблата, те се начукват с дървен чук или пестик и се оставят на въздуха 30-40 мин. Други начин за отстраняване на горчивината е чрез заливане с гореща вода и похлупване за 2-3 мин. За храна корените се сваряват в подсолена вода и се използват самостоятелно или с други хранителни продукти.

В някои страни корените се ценят много като храна и се наричат „зимни аспержи“. Те наистина имат вкус на аспержи, даже вкусът им е по-деликатен. Преди да се използва, коренът се измива и обелва. Листата, стъблата и корените могат да се консервират или замразят във фризер за зимата, като при това те напълно запазват хранителните си качества, обяснява обяснява проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна” (ИК „Труд”)..

 Народната медицина използва ливадната козя брада, самостоятелно или в комбинация с други билки, при сърдечно-съдови заболявания, като обезболяващо средство, при заболявания на храносмилателната система и др. В Древна Гърция ливадната козя брада е използвана като противоотрова при ухапване от отровни змии, затова получава и наименованието си “билката на усойницата”.

Ето и няколко рецепти:

Паста от козя брада с киселец. Млади листа и стъбла на ливадна козя брада се начукват с дървен пестик и заедно със същото количество листа на киселец се смилат на миксер или месомелачка. Получената паста се посолява на вкус, посипва се с черен пипер или къри и се използва като гарнитура към месни и рибни блюда или като подправка за супи.

Суха подправка от листа на козя брада. Листата на ливадна козя брада се сушат на в проветриво помещение за 1-2 дни, след което се досушават във фурна при 60оС за 2-3 часа. Сухите листа се смилат в кафемелачка и се съхраняват в добре затворени съдове на хладно и тъмно място. Използват се за подправка на супи, рибни и месни ястия.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email