2000 българи умират от инфекции в болниците


| Прочетено Прочетено: 1229 пъти | КоменариКоментари: 0



2000 българи умират от инфекции в болниците

Медиите често съобщават за сериозни проблеми, които крият риск за живота и здравето на пациента, но за съжаление много рядко се говори за вътреболничните инфекции, които са един от най-големите проблеми в здравната система, пише "Труд".

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания за 2015 г. не по-малко от 2000 българи умират всяка година от бактериални пневмонии, възпаления на пикочните пътища и др., причинени от вътреболнични инфекции.

Годишно в страните от Европейския съюз 4,1 млн. пациенти стават жертва на вътрешноболнични инфекции.

В много от болниците има установени вътрешноболнични инфекции, които водят до вторични заболявания на пациента, някои смъртоносни, а други изключително опасни. Тези инфекции се проявяват най-често след като болният е вече изписан от здравното заведение. Това се явява и една от причините тези заболявания да не се регистрират и да не се говори по този толкова важен проблем. Най-честите вътреболнични инфекции са сепсиси, пневмонии, възпалителни заболявания и др. Те трудно се поддават на антибиотично лечение, което от своя страна води до висока смъртност.

Най-честите причини за вътрешноболничните инфекции се дължат на лоши санитарно-хигиенни и битови условия, както и на занижен контрол от страна на компетентния орган. В здравните заведения с установени вътреболнични инфекции не се провеждат качествено почистване, миене, дезинфекция и стерилизация. Много често при проверките са установени некачествени, ненадеждни и неефективни дезинфекционни препарати или такива с изтекъл срок на годност. Много често се установява, че медицинският персонал в болниците пести от ръкавици, маски и други предпазни средства за еднократна употреба.

Доказано е, че 70% от вътреболничните инфекции се предават от ръцете на персонала. Затова се налага внимателно и правилно измиване на ръцете с топла вода и сапун, което гарантира унищожаването на до 90% от микроорганизмите.

За съжаление българските граждани не са информирани за проблемите и заболяванията, които могат да им причинят вътреболничните инфекции, както и че тези инфекции водят до висока болнична смъртност, а също и до дълга неработоспособност. Нямаме и статистика на болничните инфекции, защото често те се укриват и не се регистрират.

В основата на всичко това стои отговорността на всеки лекар и медицински персонал към личната и болничната хигиена.
Вътрешноболничните инфекции са проблем, с който трябва да се борят не само болничните заведения, а и Министерството на здравеопазването (МЗ), и държавата.

Същевременно е крайно необходимо създаването на регистър на всички лечебни заведения, включително и денталните, в който да се води статистика за вътреболничните инфекции, превантивни действия, обучения на персонала, регулярност на възникване, предприети противоепидемични мерки, ефективност от тях и др. Личните лекари трябва да имат отговорността и задължението да информират МЗ при съмнение, че са установили пациент, жертва на вътреболнична инфекция. Това ще даде възможност за контролиране на случаите, предприемане на превантивни мерки, гарантиране сигурността на пациентите и осигуряване на качествени здравни грижи и услуги.

Микробите се разпространяват по различен начин
Изследователи от Лийдския университет са използвали реални данни от болници и компютърно моделиране, за да покажат как се разпространяват инфекциите в дадено лечебно заведение. Инфекциите най-често се предават, когато бактерии или вируси попаднат на повърхности, които имат допир с други хора. Например микробите в отделенията за дихателни заболявания се разпространяват различно от тези в отделенията за сърдечно-съдови заболявания, затова изследователите взели под внимание вентилационните системи и начина на почистване на отделенията. Проследили различните начини на поведение, различните повърхности, които докосват, и направили сравнение между стаи с четири легла и такива само с едно.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email