Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ „Свети Георги“ отбелязва половин век от основаването си


| Прочетено Прочетено: 1818 пъти | КоменариКоментари: 0



Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ Свети Георги отбелязва половин век от основаването си

Тя е единственото лъчетерапевтично звено в страната, в което записването и планирането на пациентите става в рамките на 1 седмица


Половин век от основаването си отбелязва Клиниката по лъчева терапия (КЛТ) на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, обяви нейният ръководител д-р Мария Влайкова.

Тя разказа, че основаването на клиниката е било предначертано още в един много по-ранен период – 1947 г., когато към новоизградения Медицински факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ е разкрита Катедра по рентгенология. По-късно, през 1964 г. тя се премества в новопостроената поликлинична база на ВМИ. През 1965 г. към катедрата се обособява като звено Радиоизотопен център, а през 1966 г. е разкрита и радиологична клиника. Тогава клиниката стартира работата си с апарат за дълбока рентгенова терапия, заменен по-късно от 2 телегаматерапевтични апарата.

С усъвършенстването на технологиите, методите на лечение на онкоболни пациенти значително се променят и дават много по-голям шанс за оздравяване и по-добро качество на живот. От няколко месеца Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ „Свети Георги“ съществува самостоятелно с ръководител д-р Мария Влайкова, от звеното по нуклеарна медицина, което сега е отделение под ръководството на д-р Мариана Маровска.

В момента Клиниката по лъчева терапия разполага с два мултимодални линейни ускорителя. Първият е въведен в експлоатация през 2005 г., като през онзи период е бил вторият в страната. Другият линеен ускорител на УМБАЛ „Свети Георги" започва работа с пациенти през 2011 г. Т.е. екипът на клиниката има опит повече от 10 години в работата с най-модерната апаратура за лъчелечение. В КЛТ работят 4-ма лекари с над 30-годишен стаж, някои от тях са и преподаватели в Медицинския университет в Пловдив, и 3-ма физици с над 10-годишен опит.

Ежедневно през двата линейни ускорителя преминават повече от 100 пациенти. Годишно техният брой е близо 2 хиляди души. Трудно могат да се преброят пациентите, които са лекувани от основаването на клиничното звено преди 50 години, коментира д-р Влайкова.

Единият от линейните ускорители на УМБАЛ „Свети Георги" има многолистов колиматор - устройство, което осигурява максимална защита на здравите тъкани и на критичните органи. Всички линейни ускорители използват еднакви лъчи - фотони или електрони с различна енергия, уточни д-р Влайкова. Изборът на енергия е в пряка зависимост от дълбочината на тумора и стремежа за запазване съседните незасегнати тъкани и органи, а с устройството за електронно портално изображение (EPID) се получава виртуална верификация – виртуално потвърждение, по време на облъчване и оптимизиране на процедурата.

Клиниката разполага отделно от линейните си ускорители със симулатор и компютърен томограф, така че планирането не спира работата и всички звена функционират едновременно, обясни д-р Влайкова. Това създава и добър пропускателен режим на пациентите и терапията им започва колкото се може по-бързо.

При всички пациенти се извършва 3D-анатомографско планиране, като лекар и медицински физик изготвят индивидуален план за лъчелечение, с определяне на общата доза и ритъм на облъчване в зависимот от крайната поставена цел - трайно оздравяване или облекчаване на редица оплаквания на пациента като болка, кървене и др.

Университетската клиника по лъчетерапия единствена в страната разполага с 50 места и приема пациенти от цялата страна, а не само от Южна България. Записването и планирането на пациентите става в рамките на 1 седмица, така че със сигурност гарантираме,че при нас няма забавяне на терапията. Предимство е и фактът, че двата линейни ускорителя имат възможност за взаимозаменяемост. Така във всеки момент при евентуална неизправност на единия, другият може да поеме всички пациенти.

За разлика от други лъчетерапевтични центрове в страната и региона в клиниката по Лъчева терапия на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД не се чака от 1 до 3 месеца, и лечението започва в рамките на една седмица. При пациентите с онкологични заболявания от първостепенно значение е лъчевата терапия да започне веднага, ако е предоперативно или дефинитивно, съчетано с химиотерапия, или до 1 месец след операция. В противен случай заболяването може да напредне или да се появят далечни метастази.

Клиниката има дългогодишен опит с пациенти по палиативни програми - провеждане на противоболково лечение при костни метастази, палиативно лъчелечение на централна нервна система при мозъчни метастази, както и лъчева терапия при медиастинален синдром.

С поглед в бъдещето, още в края на 2015 г. в Клиниката по лъчетерапия на пловдивската университетска болница е инсталирана най-модерната система за роботизирана стереотактична радиохирургия, позната под наименованието Кибер-нож. Уникалната апаратура е част от проекта „Създаване на високотехнологичен център за образна диагностика на онкологични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив“, финансиран с 22 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“.

Кибер-ножът е единственият в страната. Той представлява роботизирана система за лъчетерапия, при която се използват над 200 лъча. Лъчите се насочват с прецизност до 1 милиметър. Така се постига най-слабо облъчване на периферната тъкан. Уредът има възможност да работи от над 120 ъгъла, без да се налага пациентът да мести. С Кибер-ножа ще могат да бъдат лекувани тумори и метастази на мозъка, на гръбнака, тумори на меките тъкани, на хипофизата, артериовенозни малформации и други.

Уникалната апаратура е разположена в специално преустроен и реконструиран бивш хранителен блок на територията на База 1 на Университетската болница – на бул. „Васил Априлов“ 15А, в непосредствена близост до основната сграда на Клиниката по лъчева терапия. Изграденият сектор за стереотактична радиохирургия се състои от приемна зона и зона с контролиран достъп, включваща: процедурно помещение за Кибер-нож, контролна зала за специализирания екип, и технически помещения. Екраниращите стени и тавани на помещенията са 1,70 м дебели, изпълнени от армиран бетон. В същата сграда предстои изграждането на още две отделения, за нов линеен ускорител и 4D-компютърен томограф-симулатор.

Високотехнологичният център е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването, по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие“  2007-2013 г., с общ бюджет 147 млн. лв.

Вложените инвестиции създават условия за съвременна, модерна и качествена терапия на онкоболните.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email