Можем ли да ядем плевели?


| Прочетено Прочетено: 4775 пъти | КоменариКоментари: 0



Можем ли да ядем плевели?

Билката – плевел кострец (Sonchus oleraceus L.) цъфти през юли-септември и я наричат още обикновен кострец, градински кострец, зохос (в Гърция) и заешки трън ( в Англия).

Градинският кострец се среща навсякъде – в зеленчукови градини, обработени ниви, песъчливи места, край пътя, в дворове, около населени райони, запустели терени, купчини боклук. Растението се счита за инвазивен вид – плевел. То се разпространява бързо и е непретенциозно към почвените и климатични условия. Расте през цялата година, ако има достатъчно влага. В някои страни, като Австралия, нанася значителни вреди на културните растение и понякога е сериозен проблем за фермерите. Отглежда се в малък мащаб като зеленчукова култура.

Като доказателство за хранителната стойност на растението – плевел костреца е не само неговият химичен анализ, но и това, че него с удоволствие го ядат тревопасните животни, особено свине и овце. За това говори и латинското му наименование – „sonchus“ се отнася до кухото му стъбло, а „oleraceus“ за добрият му вкус. Едно от английските му наименования е „заешки трън“, което сигурно е свързано с предпочитането на това животно към растението като храна и размножителните способности на животното.

Митологията също обръща внимание на хранителните качества на градинския кострец. В древногръцките легенди се разказва, че Тезей преди да тръгне да се бие с минотавъра на остров Крит, поискал да изяде една порция салата от градински кострец (зохос на гръцки). За хранителни цели се използват главно листата. С млади листа се приготвят салати, супи, борш и др. За отстраняване на горчивината те се бланшират, варят или се накисват във воден разтвор на сол за 25-30 минути. За храна се използват и корените. Варени, те придобиват приятен вкус и аромат.

В китайската кухня листата се използват като пикантна подправка, пише проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна” (ИК „Труд,").

Растенията от сем. Sonchus наброяват над 70 представители. У нас са разпространени четири от тях: обикновен кострец (Sonchus oleraceus), полски кострец (Sanchus arvensis), бодлив кострец (Sonchus asper) и влаголюбив кострец (Sonchus uliginosus). Те се различават по местообитаването им и по някои, незабелязвани от неспециалиста белези. Родината им е Европа и Западна Азия.

В листата на градинския кострец се съдържат значително количество хранителни вещества): белтъци – 28% – към суха маса, въглехидрати – 45%, мазнини – 6%. Съдържат се и биологичноактивни вещества – витамин С, витамин А, витамин В1, витамина В2, ненаситени мастни киселини, органични киселини (винена киселина, ябълчена киселина), микроелементи (калций, желязо, фосфор), холин, горчиви вещества, алкалоиди и др.

Използване като храна:

Салата от градински кострец със зелен лук. 100 г млади листа и стъбла от кострец се заливат с гореща подсолена вода (2-3 с.л. сол на 1 л вода), похлупва се за 10-15 мин след което се изваждат, отцеждат се от водата и се нарязват на ситно. Размесват се с 1 връзка – 50-100 г зелен лук и няколко ситно нарязани стръка копър и магданоз, посоляват се на вкус и се подреждат в подходящ съд. Салатата се залива се растително мазнина или сметана и отгоре се украсява с нарязани твърдо сварени яйца и клончета копър. Салатата е особено полезна за кърмещи майки.

Салата от градински кострец с кисели краставички. 100 г млади листа от кострец се накисват в 10% разтвор на сол (100 г сол в 1 л вода) за 40 мин, след което се отцеждат, подсушават се и се нарязват на ситно. В подходящ съд се подреждат 100 г кисели краставички, нарязани на шайбички, посипват се обилно с нарязаните на ситно листа на кострец, поръсват се и с 20-30 г настърган хрян и се заливат с растителна мазнина. Вместо растителна мазнина може да се използва майонеза или сметана.

Салата от градински кострец със сухар. 100 г млади листа от кострец се заливат с гореща подсолена вода (2-3 с.л. сол на 1 л вода), похлупват се за 10-15 мин, след което се изваждат, отцеждат се от водата и се нарязват на ситно. Подреждат се в подходящ съд, посипват се с натрошени сухари и се заливат с горещо краве или растително масло. Салатата се поднася както топла, така и студена.

Салата от градински кострец с картофи. 100 г млади листа от кострец се обработват за отстраняване на горчивината по един от описаните по-горе начини. 200 г картофи се сваряват, нарязват се на малки кубчета и се размесват с нарязаните на ситно листа на градински кострец. Подреждат се в подходящ съд, посоляват се на вкус и се поливат с винен оцет и растителна мазнина. Отгоре може да се залее с майонеза или сметана, но за по-тежки рибни или месни блюда по-добре е да се поднесе без тези допълнения.

Супа от градински кострец. Готви се както супа от коприва или спанак. 100 г листа от кострец се нарязват и се сваряват с 1-2 с.л. ориз и 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно. След сваряването на ориза супата се подсолява на вкус, прибавя се 1 с.л. краве масло, 2-3 стръка копър и магданоз, нарязани на ситно, малко черен пипер и се кипва за 1-2 мин. Поднася се гореща, като се предлага кисело мляко или надробено сирене.

Борш от градински кострец. 150 г картофи се нарязват на малки кубчета и се варят в 1 л вода до полуготовност. Прибавят се 150 г млади листа от кострец, нарязани на ситно, 1 настъргана или нарязана на ситно глава лук, сол на вкус, малко черен пипер и се вари до готовност на картофите (поне още 3-4 минути за сваряване и на листата). 1 с.л. брашно се размива в 50 мл студена вода и се изсипва в врящия борш, разбърква се и се поднася горещ. Преди поднасяне се подправя с краве масло или със сметана.

Пюре от градински кострец. 200 г листа от кострец се подготвят за отстраняване на горчивината по един от начините, посочени по-горе. Отцеждат се добре и се смилат в миксер или в месомелачка. Посоляват се на вкус, добавя се черен пипер и 2 с.л. растителна мазнина и се разбърква добре. Вместо растителна мазнина може да се използва майонеза. Пюрето е подправка за рибни и месни блюда.

Пюре от градински кострец с чесън. Пюрето се приготвя, както е описано по-горе, само че при смилането листата от кострец в миксера или в месомелачката се слагат 4-5 почистени скилидки чесън. Така то придобива допълнителен вкус и аромат и може да се използва самостоятелно на сандвич върху препечена филийка.

Подправка от сухи листа на градински кострец. Листата се обработват както е посочено по-горе за отстраняване на горчивината, отцеждат се добре от водата, подсушават се първоначално на проветриво място за едно денонощие и се сушат при 60оС във фурната на печката, докато стана пръхкави, след което се смилат в кафемелачка. Съхраняват се в добре затворен стъклен съд на тъмно и хладно място. Подправката е подходяща за салати, супи, пюрета, рибни и месни блюда.

 Лечебни качества. Градинският кострец се използва от народната медицина в няколко специални случаи главно като настойка: за лечение на възпалителни процеси, при болки в гърдите, при простуда, при чернодробни колики и храчене на кръв, при подагра, асцит и за освобождаване от глисти. Със свежи листа на кострец се лекуват порезни и разкъсни рани, рани с обилно кръвотечение, рани от продължително залежаване, фурункули и др. При раните, не само се ускорява процеса на заздравяване, но се изключва и риска от възпаление на раната, тъй като кострецът има и бактерицидно действие. Настойки и чай от листа на градински кострец се прилагат при захарен диабет, тъй като кострецът понижават захарта в кръвта.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email