Най-честите грешки, когато детето е болно


| Прочетено Прочетено: 14068 пъти | КоменариКоментари: 0Най-честите грешки, когато детето е болно

Да си родител няма ваканция, казва известният наш педиатър д-р Марио Янакиев в първо интервю за „Здравница”


Визитка:Д-р Марио Янакиев
Д-р Марио Янакиев е педиатър с 25 -годишен стаж. Работил е 7 г. в Спешно отделение, а след това като участъков педиатър. И така до 2000 г., когато се въведе „прословутата здравна реформа“ , при която всички участъкови лекари бяха принудени за една нощ да се превърнат в общопрактикуващи лекари. „Смятам ,че това беше огромна грешка. България имаше сериозен потенциал в доболничната сфера – хиляди педиатри и терапевти – специалисти които са особено нужни на пациентите.”

През 2008 г. създава сайтът www.d-rmario.com, насочен към майките с цел тяхното обучение по отглеждането, профилактиката и лечението на децата им. Като естествено продължение на работата му се появи и първата му книга – „От Нула“. С д-р Янакиев можете да се свържете на тел. 0889 80 18 74 или да му пишете на e-mail – mario_janakiev@abv.bg

- Д-р Янакиев, какво ни казвате с Вашата книга "От нула", може ли да я наречем настолна книга на младите майки, подобно на книгите на д-р Спок?
- Много мислех върху заглавието на тази книга. Смятам ,че е сполучливо. „От Нула” казва всичко – От нула за детето – развива се от ембрион , през новородено - кърмаче и т.н. През целия този период то непрекъснато се развива и поднася много изненади на хората , които го отглеждат.

- От нула – важи и за майката – тя веднага не става такава след раждането. Иска се време, спокойствие и много здрави нерви.

От нула и за бащите. Те са много важен фактор в отглеждането на детето и в създаването и поддържането на „това събитие ,наречено семейство“.

И точно затова съм се постарал на достъпен език, стъпка по стъпка да обясня най-важните неща , с които ще се сблъскат родителите както в психологически аспект, така и в храненето и отглеждането на детето.

Най-важното за една книга за родители е да бъде: -увлекателна, на достъпен език и интуитивна – каквато ситуация се получи при отглеждането на детето – майките да са я прочели предварително , т.е да бъдат подготвени. Що се отнася до сравнението с д-р Спок, то за мен е комплимент, но ние имаме различен стил и живеем в различни епохи. Може би си приличаме по това ,че и двамата сме действащи педиатри, и двамата смело казваме своите идеи за отглеждането на децата , които не винаги са приети веднага от общество и колегите.

- Защо сякаш днешните деца сякаш боледуват повече и повече време им трябва да се съвземат от различните болести? Или сяко поколение през последните 100 г. може да направи тази констатация, че предишното е по-здраво от идващите?
- Това е факт. Децата ни все повече и по-продължително боледуват. Сега за нормално боледуващо се смята това дете до 7- годишна възраст, което се обръща за преглед при педиатър повече от 5 пъти годишно. Преди 20 години нормата беше 3.

Защо боледуват ли? Причините са много и комплексни. Та кое е нормално в днешния живот? Храната ли? Екологичната обстановка?Семейството ли? Българските деца все по - често се отглеждат от еднополови родители – баба и майка. Това понякога е и лукс – много често преглеждам деца, на които и двамата родители са в чужбина. Здравото семейство е в основата на здравето на детето.

- Какви грешки най-често правят родителите, когато детето е болно?

- Когато детето се разболее аз задавам винаги един и същ въпрос – Кой ще гледа детето? Това за мен е много важно. Болното дете има нужда до него да бъде майка му. Тя най-добре разбира състоянието му и му създава най-голямо спокойствие. Когато детето има някакъв остър симптом тя ще го гушне и ще му разкаже нещо интересно и любимо – това е половин лечение.

Основната грешка , която правят съвременните родители е тяхното желание да не отсъстват от работа и при първа възможност да дадат детето на градина. А това е много опасно – след оздравяване трябва още една седмица детето да си постои в къщи за да укрепне и да може да отдалечим следващата болест.

Друга честа грешка е желанието на родителя бързо да оздравее детето и в този смисъл той прекалява с лекарствата ,които дава и лесно прибягва до антибиотици. Истината е , че всяка болест си има своя цикъл на развитие и ние трябва търпеливо да го изчакаме, като лекарите контролират състоянието със съответните съвети и медикаменти.

И накрая, най-важното – не водете своите болни деца при други здрави. Това важи с особена сила за детската градина – недопустимо е детето да я посещава с лекарства. Обикновено родителите обясняват един от най-честите симптоми при децата им – кашлица с определението – алергична. Искам да запомнят читателите ,че кашлица, която не е заразна – няма.

И съвсем накрая – нагледал съм се на чудатости по отглеждането на децата ни. Някои от тях граничат с безумие – да искат да заразят детето си с шарка , като ги събират с болни .Дори са правили „шаркино парти“. Тяхната основна теза е –„да я изкара, докато са малки“. Истината е ,че болест не трябва да се желае.

- Лятото е време за най-голямата игра за децата и подрастващите, какви съвети да спазват?
- Да лятото е сезонът през който децата са по-свободни, отпаднали са техните непосилни задължени както в училище ,така и с неизбежните частни уроци. И те изведнъж се „отпушват“ и искат да наваксат пропуснатото. Но игрите при съвременните деца са все по-странни. Увеличава се травматизмът.За ползването на телефони и таблети няма смисъл да говорим.

Ето защо родителите не трябва да се отпускат. Не трябва да мислят ,че ваканцията е и за тях.Те трябва „да управляват“ свободното време на децата си. Хубаво е да се погрижат за намаляване на травматизма и редуциране на ползването на електронни устройства. И разбира се, задължително да заведат децата си – 10 дни на море и 10 дни на планина. Как да се подготви детето и какво да бъде нашето поведение на родители по време на почивката съм описал много подробно в книгата.

- Как да укрепим имунната система на детето през летните месеци?
- Аз отчасти отговорих на този въпрос. Когато ме питат къде е най-добре да се почива аз обичам да казвам – и на море , и на планина.

- Какви минимални медикаменти да съдържа нашата домашна аптечка?
За съжаление, ако си отворите домашната си аптечка, то тя ще прелее от медикаменти. До преди 15 - 20 години ние имахме 3-4 лекарства за първа необходимост и те помагаха. Защо се получи така?Болестите станаха по-трудни ли? Индустрията по –агресивна? Може би и двете. Ние трябва задължително да имаме следните лекарства срещу: висока температура, диария, повръщане, болки в ушите, болки в корема, кожни алергии, травми и др. Разбира се, е желателно , ако тези медикаменти в повечето от случаите са от природно естество. По-конкретно за лекарствата ще поговорим в следващо интервю.Акценти от ЗдравницаОбщински съветник дари заплатата си за нов кувьоз

Общински съветник дари заплатата си за нов кувьоз

Общинският съветник Константин Бачийски дари на УМБАЛ Бургас нов кувьоз – апарат, който спасява живота на недоносените бебета....още

Най-популярните билки от съкровищницата на английската фитотерапия (част 2)

Най-популярните билки от съкровищницата на английската фитотерапия (част 2)

В продължение не няколко поредни статии "Здравница" ще ви запознае с тайните на английската фитотерапия и свойствата на най-популярните билки....още

Кои са здравословните супи и каши през зимата?

Кои са здравословните супи и каши през зимата?

В студеното време топлите супи са идеални за здравето. Освен това супите са течности, които се препоръчват при гриподобни състояния и грип, настинки и др....още

Комбинирано лечение на хремата - съветите на народния лечител

Комбинирано лечение на хремата - съветите на народния лечител

Комбинираното лечение на хремата се прави с цел да се постигне по-силно въздействие и да се овладее процеса още в началото. Съветите са на народния лечител Кольо Трапезанов....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое, сух екстракт на капсули Алое, сух екстракт на капсули

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Картофено брашно, Здравница
Картофено брашно, Здравница

Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email