Най-честите грешки, когато детето е болно


| Прочетено Прочетено: 13884 пъти | КоменариКоментари: 0Най-честите грешки, когато детето е болно

Да си родител няма ваканция, казва известният наш педиатър д-р Марио Янакиев в първо интервю за „Здравница”


Визитка:Д-р Марио Янакиев
Д-р Марио Янакиев е педиатър с 25 -годишен стаж. Работил е 7 г. в Спешно отделение, а след това като участъков педиатър. И така до 2000 г., когато се въведе „прословутата здравна реформа“ , при която всички участъкови лекари бяха принудени за една нощ да се превърнат в общопрактикуващи лекари. „Смятам ,че това беше огромна грешка. България имаше сериозен потенциал в доболничната сфера – хиляди педиатри и терапевти – специалисти които са особено нужни на пациентите.”

През 2008 г. създава сайтът www.d-rmario.com, насочен към майките с цел тяхното обучение по отглеждането, профилактиката и лечението на децата им. Като естествено продължение на работата му се появи и първата му книга – „От Нула“. С д-р Янакиев можете да се свържете на тел. 0889 80 18 74 или да му пишете на e-mail – mario_janakiev@abv.bg

- Д-р Янакиев, какво ни казвате с Вашата книга "От нула", може ли да я наречем настолна книга на младите майки, подобно на книгите на д-р Спок?
- Много мислех върху заглавието на тази книга. Смятам ,че е сполучливо. „От Нула” казва всичко – От нула за детето – развива се от ембрион , през новородено - кърмаче и т.н. През целия този период то непрекъснато се развива и поднася много изненади на хората , които го отглеждат.

- От нула – важи и за майката – тя веднага не става такава след раждането. Иска се време, спокойствие и много здрави нерви.

От нула и за бащите. Те са много важен фактор в отглеждането на детето и в създаването и поддържането на „това събитие ,наречено семейство“.

И точно затова съм се постарал на достъпен език, стъпка по стъпка да обясня най-важните неща , с които ще се сблъскат родителите както в психологически аспект, така и в храненето и отглеждането на детето.

Най-важното за една книга за родители е да бъде: -увлекателна, на достъпен език и интуитивна – каквато ситуация се получи при отглеждането на детето – майките да са я прочели предварително , т.е да бъдат подготвени. Що се отнася до сравнението с д-р Спок, то за мен е комплимент, но ние имаме различен стил и живеем в различни епохи. Може би си приличаме по това ,че и двамата сме действащи педиатри, и двамата смело казваме своите идеи за отглеждането на децата , които не винаги са приети веднага от общество и колегите.

- Защо сякаш днешните деца сякаш боледуват повече и повече време им трябва да се съвземат от различните болести? Или сяко поколение през последните 100 г. може да направи тази констатация, че предишното е по-здраво от идващите?
- Това е факт. Децата ни все повече и по-продължително боледуват. Сега за нормално боледуващо се смята това дете до 7- годишна възраст, което се обръща за преглед при педиатър повече от 5 пъти годишно. Преди 20 години нормата беше 3.

Защо боледуват ли? Причините са много и комплексни. Та кое е нормално в днешния живот? Храната ли? Екологичната обстановка?Семейството ли? Българските деца все по - често се отглеждат от еднополови родители – баба и майка. Това понякога е и лукс – много често преглеждам деца, на които и двамата родители са в чужбина. Здравото семейство е в основата на здравето на детето.

- Какви грешки най-често правят родителите, когато детето е болно?

- Когато детето се разболее аз задавам винаги един и същ въпрос – Кой ще гледа детето? Това за мен е много важно. Болното дете има нужда до него да бъде майка му. Тя най-добре разбира състоянието му и му създава най-голямо спокойствие. Когато детето има някакъв остър симптом тя ще го гушне и ще му разкаже нещо интересно и любимо – това е половин лечение.

Основната грешка , която правят съвременните родители е тяхното желание да не отсъстват от работа и при първа възможност да дадат детето на градина. А това е много опасно – след оздравяване трябва още една седмица детето да си постои в къщи за да укрепне и да може да отдалечим следващата болест.

Друга честа грешка е желанието на родителя бързо да оздравее детето и в този смисъл той прекалява с лекарствата ,които дава и лесно прибягва до антибиотици. Истината е , че всяка болест си има своя цикъл на развитие и ние трябва търпеливо да го изчакаме, като лекарите контролират състоянието със съответните съвети и медикаменти.

И накрая, най-важното – не водете своите болни деца при други здрави. Това важи с особена сила за детската градина – недопустимо е детето да я посещава с лекарства. Обикновено родителите обясняват един от най-честите симптоми при децата им – кашлица с определението – алергична. Искам да запомнят читателите ,че кашлица, която не е заразна – няма.

И съвсем накрая – нагледал съм се на чудатости по отглеждането на децата ни. Някои от тях граничат с безумие – да искат да заразят детето си с шарка , като ги събират с болни .Дори са правили „шаркино парти“. Тяхната основна теза е –„да я изкара, докато са малки“. Истината е ,че болест не трябва да се желае.

- Лятото е време за най-голямата игра за децата и подрастващите, какви съвети да спазват?
- Да лятото е сезонът през който децата са по-свободни, отпаднали са техните непосилни задължени както в училище ,така и с неизбежните частни уроци. И те изведнъж се „отпушват“ и искат да наваксат пропуснатото. Но игрите при съвременните деца са все по-странни. Увеличава се травматизмът.За ползването на телефони и таблети няма смисъл да говорим.

Ето защо родителите не трябва да се отпускат. Не трябва да мислят ,че ваканцията е и за тях.Те трябва „да управляват“ свободното време на децата си. Хубаво е да се погрижат за намаляване на травматизма и редуциране на ползването на електронни устройства. И разбира се, задължително да заведат децата си – 10 дни на море и 10 дни на планина. Как да се подготви детето и какво да бъде нашето поведение на родители по време на почивката съм описал много подробно в книгата.

- Как да укрепим имунната система на детето през летните месеци?
- Аз отчасти отговорих на този въпрос. Когато ме питат къде е най-добре да се почива аз обичам да казвам – и на море , и на планина.

- Какви минимални медикаменти да съдържа нашата домашна аптечка?
За съжаление, ако си отворите домашната си аптечка, то тя ще прелее от медикаменти. До преди 15 - 20 години ние имахме 3-4 лекарства за първа необходимост и те помагаха. Защо се получи така?Болестите станаха по-трудни ли? Индустрията по –агресивна? Може би и двете. Ние трябва задължително да имаме следните лекарства срещу: висока температура, диария, повръщане, болки в ушите, болки в корема, кожни алергии, травми и др. Разбира се, е желателно , ако тези медикаменти в повечето от случаите са от природно естество. По-конкретно за лекарствата ще поговорим в следващо интервю.Акценти от ЗдравницаУрологът д-р Емил Петков: Уголемената простата не влияе върху сексуалните възможности на мъжа

Урологът д-р Емил Петков: Уголемената простата не влияе върху сексуалните възможности на мъжа

Един от честите въпроси, които пациентите задават е дали уголемената простата намалява сексуалната функция и може ли тя да бъде възстановена чрез медикаменти или хранителни добавки? Д-р Петков дава изчерпателни отговори по тази тема....още

Пациентска история: Как се живее с мултиплена склероза?

Пациентска история: Как се живее с мултиплена склероза?

Андрей Аврамов е диагностициран с пристъпно-ремитентна МС преди 16 г. През първите дванайсет години е лекуван с интерферони, копаксон, митоксанртон и е опитвал множество други алтернативни терапии с незадоволителен ефект....още

В Бургас преглеждат безплатно деца за гръбначни изкривявания и спортни травми

В Бургас преглеждат безплатно деца за гръбначни изкривявания и спортни травми

Кампания за предотвратяване на гръбначни изкривявания и други ортопедични проблеми при децата започва в УМБАЛ Бургас. Запишете детето си, ако имате съмнения за гръбначни изкривявания, предходна документация и изследвания....още

Доказаните рецепти на Джуна при кашлица

Доказаните рецепти на Джуна при кашлица

Здравница ви предлага шест от рецептите на Джуна при кашлица. Повечето от рецептите си Джуна знае от Ванга, но е добавила към тях и познанията на руската билкова школа....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Sugarel Stevia - трапезен подсладител (0 kcal) Sugarel Stevia - трапезен подсладител (0 kcal)

Стевия е древна билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият заместител на захарта. Стевия е близка по вкус до захарта, но е около 300 пъти по-...


Цена: 6.20 лв.


Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Картофено брашно, Здравница
Картофено брашно, Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email