В УМБАЛ Св. Георги пришиха отрязана от мантинела ръка на 47-годишен мъж


| Прочетено Прочетено: 1289 пъти | КоменариКоментари: 0



В УМБАЛ Св. Георги пришиха отрязана от мантинела ръка на 47-годишен мъж

Екип от ортопеди - травматолози, съдови хирурзи и анестезиолози извърши рядката за страната реплантация на раменната кост

Две успешни изключително рядко правени у нас операции за реплантация на отрязана ръка извършиха в Отделението по спешна медицина на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщиха от лечебното заведение. Пациентът е мъж на 47 години, който в понеделник, 27 юни, пострада при тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“. При инцидента, автомобилът, шофиран от пострадалия, е бил ударен от спукал гума ТИР.

 Лявата ръката на мъжа е била почти изцяло отрязана в средната част на раменната кост. При транспортирането на пострадалия с линейка до УМБАЛ „Св. Георги“, макар че е бил адекватен и контактен, очакванията са били, че ще се наложи ампутация, тъй като са били напълно прерязани артериите, които осигуряват кръвоснабдяването на ръката.

 След операцията ръката е топла и са налице артериални пулсации. Пръстите възстановяват подвижността си, следователно постепенно се връщат сетивността и двигателната функция на ръката, обясни д-р Румен Бацелов, ръководител на звено „Ортопедия и травматология“ в Отделението по спешна медицина на УМБАЛ „Св. Георги“.

 В продължилата 2 часа първа операция на 27 юни, смесен екип от съдови хирурзи и ортопеди е успял да „пришие“ ръката и да върне нормалното функциониране на артерии, вени, сухожилия и мускули. Вчера, 29 юни, в продължение на 5 часа бе извършена втора операция за стабилизиране на костните структури на рамото посредством поставяне на импланти в раменната кост и предмишницата.

 Екипът от УМБАЛ „Св. Георги“, участвал в операциите, включва ортопедите д-р Румен Бацелов и д-р Николай Харалампиев от Звено „Ортопедия и травматология“ на Отделението по спешна медицина, съдовия хирург д-р Георги Христов от Клиниката по съдова хирургия и ангиология и анестезиолога д-р Надка Благоева от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

 Реплантацията е повторно свързване на напълно ампутирана част чрез възстановяване на артериалния приток и венозния отток. Като цяло, всеки пациент с ампутация, включваща горен крайник, е подходящ  за реплантация, но идеалните „кандидати“ са хора с остра – от гилотинен тип, ампутация на палеца, на няколко пръсти, на дланта, китката и предмишницата, защото са минимално замърсени.

 При подобни инциденти, първата задача на дежурния екип е да опита да направи реплантация. Едва след като се изчерпят всички други възможности се пристъпва към ампутация, категоричен е д-р Бацелов. Той уточни, че благодарение на двете операции 47-годишният мъж ще възстанови ръката си и няма да се стигне до протезиране.

 











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email