Полезните билкови сиропи - как да ги приготвим? (част 1)


| Прочетено Прочетено: 2857 пъти | КоменариКоментари: 0



Полезните билкови сиропи - как да ги приготвим? (част 1)

Много популярни у  нас са и сиропите от различните лечебни растения, които можем да си приготвим. Особено сега на прага на лятото е добре да планираме домашната аптека с билкови сиропи и запаси от лековити растения.

„Здравница” събра лесно изпълними рецепти, които можем да направим у дома.


Рецепта 1: Сироп от червена калина
1 л. сок от калинови плодчета се смесва с 2 кг. захар, слага се да кипне, отстранява се пяната, добавя се 10 гр. винена киселина, ври 5 мин. Прецежда се през марля, сипва се още в стерилни буркани и се затваря.

Рецепти 2: Сок от арония
плодовете на аронията се почистват от дръжчиците и другите примеси. Измиват се и се заливат с малко вода (на1 кг плод- 100 мл.) Загряват се до 60 С и се държат на тази температура 20-30 мин. при постоянно бъркане. После се смачкват с дървено чукалце или се смилат с машинка за месо. Получената каша се изстисква.

Рецепта 3: Сладък сок от арония

почистените и измитите плодчета на аронията (1 кг.)се посипват със захар (1.5 кг). Всичко останало се изпълнява като в рецептата за натурален сок. Пие се разреден с вода.

Рецепта 4: Сироп от бял бор

1 кг. свежи борови връхчета се измиват и нарязват на ситно. Заливат се с 3-4 л. вода, варят се 25 мин., прецежда се 2 пъти. Към 1 л. отвара се добавят 1 кг. мед и 10 гр. наситнен прополис като сместа се загрява до 45 С. След охлаждане се затваря херметично и се съхранява на студено място. Приема се по 1 ч.л. 3 пъти дневно преди ядене като много е подходящ срещу кашлица, при простудни заболявания, ларингит и др. болести на дихателните пътища, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта 5: Сок от синя боровинка

Плодчетата се заливат с вряла вода, след 10-15 мин. се изцеждат и размачкват с дървено чукалце. Изстисканият сок се смесва  40-процентов захарен сироп ( 400 гр. на 600 мл. вода), слага се да кипне и се разпределя в чисти, сухи буркани. Стерилизират се 20 мин.

Рецепта 6: Сок от брекина (Sorbus torminalis)
Измиват се 2 кг. плод от брекина, заливат се с 2 л. вода и се варят до омекване. След това се стриват през сито, сокът се изтисква и се сипва в бутилки или бурканчета. Стерилизира се 15 мин.

Рецепта 7: Сок от касис

За профилактика и лечение на атеросклероза се препоръчва сок от касис. При системни главоболия се препоръчва пресен сок по 250 мл. , срещу язва на стомаха и дванадесетопръстника – по 1 суп.л. 3-4 пъти дневно преди ядане, а при ациден гастрит дозата се намалява на 1 ч.л.

Рецепта 8: Сироп от кисел трън (Berberis vulgaris)
Зрелите плодчета се смачкват и се изстисква сокът( 1 л.).Към него се добавя 1 кг. захар, ври няколко минути, налива се в буркани и се стерилизира.

В плодчетата на киселия трън няма алкалоиди. Те са богати на аскорбинова киселина ( витамин С), ябълчена, винена и др. киселини, захар, пектин и др. Чаят от тях се приема при висока температура, кашлица, бронхити. Плодчетата на киселия трън са средство за възбуждане на апетита и утоляване на жаждата, за стимулиране на жлъчко- и пикочоотделянето. А прясно изтисканият сок е леко слабително.

Рецепта 9
Печени лешници се смилат с кафемелачка или се счукват на прах в хаванче. Добавя се кафе. Взема се 1 ч.л. смес и се залива с 200 мл. вряла вода, слага се да кипне и се оставя да се утаи. Пие се подсладено със захар.

Рецепта 10
При диабет, хипертония, ревматизъм, диатеза се препоръчва пиенето на прясно изтискан сок от лимон, както и отвара от изсушени лимони кори (само от домашен лимон), които имат успокоително действие. Външно лимоновият сок се употребява също и при гъбични заболявания и сърбежи при екземи. С него се отстраняват лунични и пигментни петна.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email