Кои билки виреят в манастирите?


| Прочетено Прочетено: 1716 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои билки виреят в манастирите?

Манастирите са стари средища на лечителско изкуство, а в дворовете им цъфтят уханни билки и дървета. Поне 11 много популярни лечебни растения можете да откриете под манастирската лоза, казват специалистите.

Това са:

1. Арника
Цветчетата на арниката (Arnica montana L) изглеждат разрошени от вятъра, намираме ги на неваровикови и почви, бедни на хумус. Те са жълти и наподобяват на  "вълчи очи" и затова по народному му казват  "вълче око". Гелът от арника толкова добре подтиска възпаленията, колкото и кортизонът.

2. Обикновената лайка
по нашите земи са познати 7 вида. По народному дори и казват лайкучка. Билката има изключително широка употреба в народната медицина.Освен, че чаят от лайка е ефикасно средство при настинка, той се препоръчва като отвара при бяло течение и при напукани зърна на кърмачка. Билката се дава безпроблемно на кърмачета и по-големи деца. Лапи от лайка се ползва при отоци, гнойни и труднозарастващи рани, лишеи, циреи.

3. Горска теменуга
има отхрачващо и слабо диуретично действие, затова се препоръчва при различни болести на дихателната система. Малко известно е, че отвара от теменуга се използва външно  при дерматити.
Рецепта: 2 суп.л. дрога се залива с 400 мл. гореща вода, престоява около 2 ч., след което се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

4. Сибирски девисил
(Heracleum sphondylium ssp. sibiricum) – билката  се използва при безапетитие, против стомашно-чревни колики, дирии. А външно – при различни кожни заболявания. Употребяват се предимно корените, които изсушени и наситнени се заливат със студена вода в следната комбинация: 5 ч.л. сухи корени се накисват в 2 ч.ч. вода в продължение на 8 часа. Прецежда се и се пие само по 1 кафяна чашка преди ядене няколко пъти дневно. В по-високи дози е токсично!

5. Невен
(Calendula officinalis) - билката е употребявана  в народната медицина при твърде много заболявания – неврастения, климакс, кожни заболявания, възпалителни и гнойни процеси в устната кухина, при фарингити, вкл. и пародонтоза.

6. Розмарин
споменава се още в трудовете на Хипократ и Диоскорид като лечебно растение. Действа сгряващо и при жълтеница. В средновековието се препоръчва при епилепсия, безсъние, тремор,парализи, рак, подагра, за повишаване на плодовитостта и прочистване на кръвта. От него се приготвя и прочутото розмариново вино- доказано ефективно средство при сърдечна слабост, с успокояващо и пикочогонно действие.Може да се приготви у дома: 1 шепа розмаринови листенца се наситняват и се слагат в 1 л. доброкачествено отлежало ( най-добре бяло) вино. След половин ден престояване може вече да се ползва. Дневно се вземат по 3-4 суп.л. или малка винена чашка от приятното питие.

7. Градински чай (Салвия)
наричат го още и конски босилек. Има противовъзпалително действие, което се използва при проблеми с венците (стоматит, гингивит), също и с ангина, и при стомашно- чревни възпаления. Най-популярната рецепта е 1 суп.л. листа от градински чай се заливат с 1 ч.ч. вряла вода. След 20 мин. запарката се прецежда и се прилага за изплакване на устата.

8. Лечебната иглика
(Primula veris) – корените й се препоръчват при възпаления на горните дихателни пътища, при всички видове кашлица, бронхити, бронхиална астма, грип, шипове, а също и при възпалителни заболявания на пикочните пътища, трудно уриниране, подагра. Листата се прилагат при отпадналост, главоболие, недоимък на витамини А и С, а цветовете й-  нервна слабост, безсъние и главоболие.

9. Мащерка
чай от мащерка се пие при кашлица, болки в стомаха, смущения в храносмилането, неприятен дъх в устата. Билката е особено полезна при нервни болести, безсъние, страхове и уплаха. Тя се прилага като обездвижващи превръзки при навехнато и изкълчено.Препоръчва се и при женски болести, а при болки в очите се прави парна баня от равни части мащерка и равнец. При зъбобол се назначава жабурене с отвара от 8-10 стръка. Отвара от мащерка и чубрица се пие вместо вода при отхика.Във ветеринарната медицина сепрепръчва при шап по животните.

10. Исоп
чай от исоп се пие при слаб стомах, ревматизъм, малокръвие,а с добавки от ружа и слез – при болки в гърдите, кашлица и задух. С него се правят още компрес при болки в очите, за гаргара , при болки в гърдите, за лапи при контузни рани. Може да се направи и тинктура: 70-градусов спирт и исоп се смесват в съотношение 10:3, като се приемат по 10-12 капки в 50 мл. вода 3 пъти дневно.

11. Маточина
от столетия билката се използва като болкоуспокояващо, нервноуспокоително, отслабва болките в областта на сърцето, усилва зрението , действа газогонно.Може да се пие като 2 суп.л. ситно нарязана маточина се залива с 650 мл. вряла вода, оставя се да кисне , докато изстине,след което се прецежда и се пие по 2-3 пъти дневно по 200 мл. За стимулиране на менструацията се пие по-концентрирана – 4-5 суп.л. в 1 л. вода, съветва известният наш билкар Васил Канисков.

Съвет на Здравница

Намери информация за всички билки в статията в "Каталог - билки"

разгледай и поръчай Билки и билкови продукти

прочети още Седемте билки на Петдесетница (рецепти)

прочети още Най-употребяваните екзотични билки

прочети още Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята? (част 2)












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email