Парацелз - яркият лечител на Средновековието


| Прочетено Прочетено: 4268 пъти | КоменариКоментари: 0



Парацелз - яркият лечител на Средновековието

„Здравница” продължава с рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината, чийто принос е позабравен в наши дни.

Един от най-известните и ярки лекари на Средновековието е Парацелз. Неговото истинско име е Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм . Той сам си избира псевдонима Парацелз ( в буквален превод - повече от Целз, задминал Целз. Целз е виден римски енциклопедист, автор на медицински текстове .)

Парацелз е роден в края на 1493 г. в Швейцария и умира на  24 септември 1541 г. в Залцбург. Като истински лечител от онова време той е бил лекар, алхимик, ботаник, астролог, мистик и философ.

Завършва медицина в Базел, повлиян със сигурност от баща си - Вилхем Бомбаст - химик и лекар, който му  предава знанията си и по минералогия, природознание и много други  дисциплини. Майка му е швейцарка и умира, докато Парацелз е малко дете. Малко след това семейството се заселва в областта Каринтия (днешна Австрия), където бащата практикува професията си, лекувайки монаси и  странстващи  поклонници.

Интересно е, че Парацелз не е водил уседнал живот. Напротив, пътувал е много, събирайки опит, черпейки знания от съкровищницата на Европа  и задълбочава своите хуманистични и теологични знания – бил е военен лекар  във Венеция, по-късно защитава в Италия докторска дисертация, а професорска титла - отново в университета в Базел. Пътува до Холандия, Скандинавия, Прусия, Татрите, но има поглед и върху лечителското изкуство на Русия, Полша, Унгария, чак до Испания.

През 1526 г. се установява в Залцбург, където умира едва 47- годишен.

Като лекар в началото на 16-и в. Парацелз  развива своите  интереси и в областта на херметизма, неоплатонизма, питагорейската философия.

Парацелз формулира един от най-важните принципи на фармакологията и токсикологията, а именно, че  дозата прави отровата. Той развива сигнатурното учение, т.е че много храни в природата приличат на органите, за които са полезни: напр. орехите – на мозъка, ябълката - за сърцето, боровинките - за очите и пр.

Сред човечеството винаги е имало стремежи да се приложи четиристранния начин на разглеждане на тялото, живота, душата и духа и влиянието им върху органите и болестните процеси. Тази традиция продължава и Парацелз в своето произведение

„  Volumen Paramirum”, в което той разказва за 4-ма лекари, които стоят около леглото на болен от холера и всеки от тях представя различна гледна точка за болестта. Материалистически ориентираният лекар заявил, че болестта е следствие от причинителите на заразата. Вторият лекар посочил, че  телосложението на пациента има общо с жизнените, т.е имунните му сили. Според третият, душевните смущения  - грижи, потиснатост, депресии вероятно са довели до по-лесното му разболяване. А последният посочил, че Аз-ът на пациента (склонността му към страхови състояния) е в основата на болестта. Днес това направление в медицината се нарича психоневроимунология. Парацелз обаче не спрял дотук, а постигнал една нова, кулминационна, стояща над другите, всеобхватна 5-а гледна точка и намесил Законът за индивидуалната съдба, т.е кармата.

Съвет на Здравница

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email