Десетте най-ефективни рецепти при екземи


| Прочетено Прочетено: 7135 пъти | КоменариКоментари: 0



Десетте най-ефективни рецепти при екземи

Екземата представлява възпалителна реакция на кожата, причинена от различни външни или вътрешни причини.  Обривите при екзема се доста различни и показват промени в зависимост от фазата на възпаление.

В острата фаза се срещат зачервяване, подуване и пъпки - папули, мехурчета с белезникаво съдържимо, които се разкъсват и покриват с кори, т. нар. крусти.

Възпалителните промени постепенно стихват, изчезват зачервяванията и подуванията и процесът преминава в подостра или хронична фаза, когато кожата загрубява, започва да се залющва и напуква.

Екземата съществува в много различни варианти. Тя  може да се развие навсякъде по кожната повърхност. Съществуват различни видове екземи, които се причиняват от различни фактори, поради което и лечението е различно.

„Здравница”събра 10 най-ефективни рецепти срещу екземи, независимо от техния произход.

Рецепта 1
Компреси с плодчета от боровинки: приготвя се отвара от 100 гр. плодчета от черни боровинки се слага в 500 мл. вода , ври, докато остане 250-300 мл. течност, а компресите се сменят на всеки 4-5 часа. Компресите се препоръчват при мокри екземи, гнилостни язви и други кожни заболявания, казва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта 2
Пригответе студен извлек от бодлив гръмотрън (Ononis spinosa L.): 2 ч.л. наситнена дрога се залива с 1 ч.ч.студена вода, кисне 6-8 часа и се прецежда. Пие се леко затоплена, сутрин на гладно. Стимулира дефекацията, и така облекчава екземи и труднозарастващи рани.

Рецепта 3
Направете студен извлек  от 1 ч.ч. наситнени дъбови кори киснат в 2 ч.ч. студена вода 6-8 часа. Взема се по 2-3 суп.л. 3-4 пъти дневно при екземи.

Рецепта 4
Растението червена калина (Viburnum opulus)  се използва външно при кожни увреждания: запарката от цветчетата й – срещу обриви от различен характер, а прясно изтисканият сок –против акне, лишеи, пъпки. А отварата се препоръчва при екземи, фурункулоза, като с нея се правят и жабурения при кръвотечения от венците.

Рецепта 5
За промивки и компреси при дерматити и гнойни пъпки се приготвя извлек от 20 гр. наситнени сушени листа от касис , които се слага в 200 мл. вода, държи се на вряща водна баня 15 мин. Кисне 60 мин., прецежда се през марля чрез изстискване. Добавя се преварена вода до първоначалното количество ( 200 гр.)

Рецепта 6
Лишеи и трофични язви по краката се лекуват като счукани листа от къпина се попарват и налагат върху засегнатите участъци.

Рецепта 7
Външно сокът от лимон се препоръчва при гъбични заболявания и сърбежи при екземи. С негова помощ се отстраняват лунички и пигментирани петна.

Рецепта 8
400 гр. наситнени орехови листа се заливат в 3 л. вряща вода, кисне 1 час, прецежда се  и се добавя към водата на ваната. Престоява се в нея 15-20 мин. при дерматит, екземи, псориазис, фурункулоза. Прават се 12-15 процедури, по 1 през ден.

Рецепта 9
Вземат се 3 ч.л. (3 гр.) сухи листа от орех и се заливат с 2 ч.ч. вряла вода. Кисне 10 мин. и се прецежда. Количеството е за дневна доза.

Рецепта 10
Евкалиптът е друга билка, подходяща при екземи и кожни страдания. С отвара от нея могат да се обработват още следоперативни, инфектирали, гноясали рани, язви, флегмони и др. Отварата се приготвя от 20 гр. листа от евкалипт се слагат в 200 гр. вода. Може да се ползва и за промивки на очите при блефарит.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Здравословни продукти при Екзема

виж всичко за Екзема

прочети още Екземата е най-честото кожно заболяване












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email