Стартира кампания в помощ на 1500 пациенти с предсърдно мъждене


| Прочетено Прочетено: 1265 пъти | КоменариКоментари: 0



Стартира кампания в помощ на 1500 пациенти с предсърдно мъждене

Стартира най-мащабната програма за консултиране и проследяване на пациенти с предсърдно мъждене. Близо 1500 пациенти ще бъдат включени в инициативата,  съобщиха организаторите. На специално създаденият сайт uni.npo.bg вече е активна секцията, свързана с предсърдното мъждене.  В нея  е включена подробна и актуална информация за заболяването, рисковите фактори, диагностиката, профилактиката, лечението, както и за усложненията, които могат да настъпят, ако заболяването не се контролира.

В рамките на инициативата са привлечени и близо 400 общопрактикуващи лекари от цялата страна, които ще провеждат специализирана анкета на своите пациенти и тези, които са в изразен риск ще бъдат насочвани за консултация и преглед към кардиолог. По този начин близо 1500 души ще имат възможност да се прегледат  при специалист, да се определи рискът от заболяване и/или да проследят състоянието си в случай, че вече имат назначена терапия.

30% от пациентите над 75-години  са с предсърдно мъждене, а  основен проблем е  образуването на емболи -  рисков фактор за емболичен и исхемичен инсулт. Близо половината от емболичните инсулти се дължат на емболи от сърдечния поток, посочи доц. д-р Васил Велчев,  председател на Дружество на кардиолозите в България.

При част от пациентите симптомите не са ясно изразени или пък се наблюдава краткосрочно предсърдно мъждене без ясни оплаквания. По тази причина при много от пациентите състоянието се диагностицира за първи път едва по време на инсулт.

.Проф. Гудев акцентира върху необходимостта от контрол на заболяването и колаборацията на различните медицински специалисти за осигуряването на комплексен подход в лечението на пациентите. Доброто обучение и координираните им усилия могатда доведат до намаляване на инсултите, което все още е предизвикателство не само пред лекарите, но и пред цялото общество. Проф. Гудев също подчерта, че новите антикоагулантни терапии снижават риска от инсулт с 2/3, но навременната разпознаваемост на заболяването, контролът на рисковите фактори и индивидуалният подход са ключови за успеха на лечението.

Предсърдното мъждене (ПМ) е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75 % от случаите са мозъчносъдови – т. е. инсулт. ПМ е свързано също с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност. То се дължи на нарушения в елекричната стимулация на предсърдията. При смущенията на механизма на възникване и предаване на възбудните импулси настъпват промени в сърдечната честота и съответно в пулса. Те изменят нормалния сърдечен ритъм и се означават като аритмии. Промените предизвикват голям брой некоординирани съкращения на отделните части от предсърдията и водят до невъзможност за съкращаване на цялото предсърдие, което се означава като предсърдно „трептене“ или „мъждене“. Предсърдното мъждене се характеризира с промени в сърдечната дейност - неритмично съкращаване на сърцето и повишена сърдечна честота. 

Рискови фактори и симптоми

Всеки може да бъде засегнат от предсърдно мъждене, независимо от възрастта си, но вероятността расте с напредването на годините. След 40-ата година рискът е 1 към 4. Той е два пъти по-висок от опасността за развитие на рак на гърдата – 1 към 8.

Освен възрастта, има и други фактори, които значително повишават риска от предсърдно мъждене: високо кръвно налягане; дефекти на клапния апарат на сърцето; диабет и/или проблеми с щитовидната жлеза; емоционален и физически стрес;диета и начин на живот; сърдечносъдово и/или белодробно заболяване; пол – счита се, че жените са по-предразположени към развитие на ПМ.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email