Изследват затлъстели ли са 7-годишните?


| Прочетено Прочетено: 1276 пъти | КоменариКоментари: 0



Изследват затлъстели ли са 7-годишните?

Стартира третото национално проучване за степента на разпространение на свръхтегло и затлъстяване сред 7-годишните деца. В него са включени 3500 ученици в първи клас от 185 училища в страната, определени на принципа на случайния подбор.

До средата на месец май ще бъдат извършени антропометрични измервания (ръст, тегло, обиколка на талия и ханш) при пълна конфиденциалност на данните (чрез идентификационен номер), ще бъдат изследвани и храненето, физическата активност, факторите на семейната и училищна среда, които влияят на храненето и хранителния статус на децата. Проучването се провежда по протокол, разработен от СЗО. Данните за България ще бъдат обработени и анализирани в Националния център за обществено здраве, съобщиха оттам.

Данните от последното проучване от 2013 г. показват, че  с наднормено тегло (вкл. затлъстяване) сред 7-годишните са

32,4% от момчетата и 28,6% от момичетата, като от тях 15,7% от момчетата и 12,2% от момичетата са със затлъстяване.

Сравнението на данните от първото проучване от 2008 г. показва, че за 5 години (до 2013 г.) затлъстяването при момчетата се е увеличило с 2,9%, а при момичетата нивата са се запазили.

Налице са някои положителни промени в училищната среда: през 2013 г. храненето е включено в училищните политики на 85,7% от изследваните училища (процентът през 2008 г. е бил 67,4%), а около 70% от училищата изпълняват инициативи и проекти за насърчаване на здравословния начин на живот, физическата активност и/или здравословно хранене.

Има и положителни промени в храната в училищните столове и бюфети:


през 2008 г. 73,7% от училищата са предлагали чипс и солени закуски; 76,5% - бонбони, сладки закуски, 68,2% - безалкохолни напитки със захар, 36,9% - пресни плодове, 30,7% - мляко. През 2013 г. 19% от училищата са предлагали чипс и солени закуски; 54,4% - бонбони, сладки закуски, 27,8% - безалкохолни напитки със захар, 85,9% - пресни плодове, 44,4% - мляко. Значително е намаляло предлагането на нездравословни храни (чипс, снакс, пуканки, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, съдържащи захар), повишило се е предлагането на полезни храни – плодове и зеленчуци, кисело, прясно мляко и млечни продукти, нискоминерализирани води.

Всеки ден и през повечето дни от седмицата първокласниците консумират пресни плодове и зеленчуци, кисело, прясно мляко и млечни продукти, намаляла е честотата на консумацията на чипс, снакс, пуканки, сладкарски, шоколадови изделия, пица, пържени храни, хамбургери, наденици. Все още те рядко ядат риба, а в менюто на около 12% от децата тя напълно отсъства.

Между 52 и 61% от децата отиват и се връщат до училище пеша, останалите използват транспортни средства. Средната физическа активност в училище е около 110,8 мин. (около 2-3 урока по 40-45 мин на седмица). Всяко второ дете през седмицата гледа телевизия или играе на компютър около 2 до 3 часа на ден, само ¼ от децата играят около три часа на открито.

Проучването се организира от Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и е в рамките на европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата. В нея участват 26 страни от европейския регион на СЗО. Изследванията, свързани с наблюдението на 6-9-годишните, ще се провеждат през 2 години. Те осигуряват мониторинг на наднорменото тегло и идентифициране на основни рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот. Целта е създаване на европейска база данни за разпространението на свръхтегло и затлъстяване при децата. Получената информация се използва за целите на европейската и на националната хранителни политики, за  планиране и оценка на стратегии и програми за подобряване на детското здраве.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email