Лечебната сила на тинктурите (рецепти)


| Прочетено Прочетено: 3741 пъти | КоменариКоментари: 0



Лечебната сила на тинктурите (рецепти)



Тинктурите имат по-силно въздействие от екстрактите. Най-често се приготвят така: наситетнената суровина се залива със 70- градусов спирт (или ракия – най-добре гроздова, в руската фитотерапия се използва водка), обикновено в съотношение 1:5,  държи се на тъмно място 8-10 дни, като съдът периодично се ракзлаща. След прецеждане се взема на капки с ч.ч вода или се втрива в болезнени части на тялото.

Една от най-популярните тинктури е с глог при  нервно сърце и за засилване на сърдечната дейност. Включени са тинктури с череша, дива череша, чимшир, смърч , розмарин и др.

„Здравница” събра  най-популярните народни рецепти с тинктури.

Рецепта №1
Най-подходяща при заболявания на жлъчния мехур е тинктура от чимширени листа, които киснат в 70-градусов спирт (слагат се в съотношение 1:10) в продължение на 7-8 дни, прецеждат се и се вземат с вода (по 25-30 капки) преди хранене обед и вечер.

Рецепта №2
Свежи борови шишарки (събрани юни-юли) се наситняват и се слагат в еднолитров буркан, така че да запълнят до 1/3 от обема му. Допълва се с 40- процентов спирт, затваря се плътно и се държи на топло място 7 дни. Прецежда се и се приема по 1 суп.л. 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 1-2 месеца. Помага при гастрит с повишена киселинност и язва на стомаха.

Рецепта №3
С тинктура от смърчови връхчета (пъпки) се постига дезинфекциращ ефект при хрема, ангина, бронхиална астма.
Една от най-популярните тинктури е с глог при  нервно сърце и за засилване на сърдечната дейност. Включени са тинктури с череша, дива череша, чимшир, смърч , розмарин и др.

Рецепта №4
В домашната аптека е добре да имате и тинктура от розмарин:  2 суп.л. наситнени листенца и цветчета от розмарин киснат в 1литър 60 –градусов спирт 10 дни и се прецежда. При подагра, ревматизъм и артрит се вземат 6-10 капки върху бучка захар с малко мед сутрин на гладно. Препоръчва се и за втриване при ревматични и мускулни болки, в слепоочията – при отслабване на зрението, при чувство за слабост или подуване на краката ( 2-3 пъти дневно), при т.нар „тенисна ръка” за стимулиране на кръвообръщението.

Рецепта №5
Наситните плодчета от китайски лимонник и ги залеете с 95- градусов спирт ( напр. 20 гр. суровина на 100 мл. спирт) в тъмна бутилка , затворите плътно и оставите на тъмно място при стайна температура 7-10 дни, като от време на време разтърсквате. Прецежда се и престоява още няколко дни, след което пак се филтрира. Вземат се по 35-40 капки 2-3 пъти дневно на гладно в продължение на 3 седмици, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта №6
За профилактика и лекуване на тромбози, при венозни възпаления, тромбофлебити и атеросклероза се прави тинктура от люспите на зрелите плодове с 40- градусов спирт в съотношение 1: 10.  Кисне 2 седмици, прецежда се и се приемат по 25-30 капки заедно с 1 драже витамин В1 преди хранене 3 пъти дневно в продължение на 60 дни. Тинктурата може да се прилага и външно при ревматизъм, измръзвания, псориазис.

Рецепта №7
Много полезни са и корите на червената калина. Те съдържат гликозида вибурин, органични киселини, витамини, дъбилни, горчиви и смолисти вещества. Имат кръвоспиращо, затягащо, успокояващо действие, а също се предписва и при гърч. Тинктурата от корите на калината се препоръчват при нарушение на менструалния цикъл, маточни кръвоизливи по време на критическата възраст и след раждане, болезнена и обилна менструация. Как да я приготвим: счукани на едър прах кори и 70- градусов спирт в съотношение 1: 1 се държат 8-10 дни. Филтрира се и се приемат по 20-40 капки 2-3 пъти дневно.
 
Рецепта №8
Тинктурата с глог се препоръчва при нервно сърце и за засилване на сърдечната дейност. Като кардиотонично и регулиращо кръвообръщението средство, глогът е препоръчителен за за възрастни хора, особено при заболявания в климактерийния период , атеросклероза, невроза. Може да се ползва екстракт от аптеката: по 20-30 капки 304 капки дневно преди ядене, както и тинктура (по 50 капки).

Рецепта №9
При зъбобол народната медицина препоръчва жабурене с екстракт от върба  (1 част счукани на прах сушени кори се залива с 4 части 70- процентов спирт, кисне 14 дни), разреден с вода ( 1:1).

Рецепта №10
Вземат се 100 гр. свежи череши (без костилките) киснат в 500 мл. ракия в продължение на 6 дни. Пие  се по 1/3- ½ чашка 2-3 пъти дневно преди ядене срещу диария и дизентерия ( не е подходящо за деца).

Популярна е и още една рецепта, този път с дива череша: 2 суп.л. счукани костилки от диви череши се заливат със 100 мл. 40- процентов спирт. Кисне в плътно затворен съд 10 дни. Вземат се 6-10 капки с малко вода веднъж дневно при пясък и камъни в бъбреците.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email