Уникално! Младеж от Горна Оряховица живее с половин сърце


| Прочетено Прочетено: 1615 пъти | КоменариКоментари: 0



Уникално! Младеж от Горна Оряховица живее с половин сърце

Младеж от Горна Оряховица вече 15 години живее с половин работещо сърце. Николай Станев е все още жив, благодарение на уникалните за България операции, направени му докато е още бебе.

Проблемите за Николай и родителите му започват още с раждането, когато лекарите установяват, че бебето е с порок на сърцето, пише "Монитор".

„В продължение на няколко дни то непрекъснато ревеше и посиняваше. Преместиха ни в болницата в Плевен. Там поставиха диагноза, която се оказа невярна. Условията в болницата бяха кошмарни: хлебарки се разхождаха по лицата, очите, устните на децата, които бяха без родителите си. Денонощно стоях седнала на стола до бебето си, за да не се качи някоя хлебарка по лицето му. Накрая, ужасена от мизерията, подписах документ, че се отказваме от лечението“, спомня си майката Силвия Петрова.

След прибирането си вкъщи, детето остава на домашен режим на лечение с контролни прегледи при детски кардиолог. Родителите му обаче, не се отказват и продължават да търсят контакти с по-добри специалисти. Месец и половина по-късно Ники е приет в Трета градска болница – София. Там лекарите директно съветват майката да изхвърли в коша епикризата на колегите им от Плевен и поставят нова, правилна диагноза: вродена сърдечна малформация. Което на практика означава, че половината от сърцето на бебето не работи и смесва чистата с мръсната кръв.

Лекарите обясняват на родителите, че ако не му бъдат направени животоспасяващи операции, то ще умре. Преди основната операция обаче, трябва да бъдат извършени две подготвителни, които минават успешно.

На 2 февруари 2004 г. най-после е извършена и основната, най-сложна и съдбоносна операция. „Сутринта го взеха в 7,00 ч. Най-страшното е когато го даваш и не знаеш дали ще го прегърнеш отново“, със сълзи на очи си спомня майката. Осем часа по-късно детето е изкарано от операционната, цялото покрито с банки с кръв, спринцовки, системи. Минути по-късно майката вижда анестезиолога да бяга притеснен по коридора и изтръпва, тъй като знае, че операцията на детето и е единствената, насрочена за деня.

„В такъв момент ти се иска да умреш, защото няма как да помогнеш на детето си“, възкликва майката. По-късно разбира, че са го върнали в операционната, защото кръвта му не е могла да спре. Операцията продължава повече от 10 часа. Чак вечерта пребледнелият хирург съобщава на притеснените родители: „Детето е живо, щом е живо - има надежда! Направихме тази сложна двуетапна операция наведнъж. Свързахме белодробната артерия и аортата директно.“ След месец майката и малкият Ники са изписани от болницата.

Оттогава следват още много манипулации, контролни прегледи, измервания, лекарства, изследвания. „И днес Ники е на поддържаща терапия, но най-страшното мина, не бих могла да го изживея отново. Само майките, минали през същото могат да ме разберат. Тревогата не свършва с успешната операция, тя е всеки ден”, завършва разказа си Силвия Петрова.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email