Частни болници слагат между 50 и 100 лева такси вход!


| Прочетено Прочетено: 1426 пъти | КоменариКоментари: 0



Частни болници слагат между 50 и 100 лева такси вход!

Частни болници в София измислиха нов начин да попълват бюджета си на гърба на пациентите. След като през миналата година здравната каса отказа да плаща надлимитната дейност много клиники започнаха да трупат дългове.

За да намалят щетите някои собствениците на лечебни заведения решиха, че част от загубите могат да бъдат компенсирани с всевъзможни такси. Една от най-новите е такса „вход“. Тя се изисква от пациентите още преди да бъдат приети за лечение. Без да платят между 50 и 100 лева болните биват отпращани в друго лечебно заведение или принудени да чакат с месеци, оплакват се недоволни пациенти.

Една от големите частни столични болници, които е въвела таксата е Софиямед, показа проверка на Епицентър.бг. „Билетчето“ за прием там струва 70 лева.  Парите се прибират съвсем законно, тъй като желаещите да бъдат приети попълват форма за избор на лекар. Без нея обаче приемът на практика е невъзможен, което превръща тъй нареченият избор в задължително условие, за да може болният да получи необходимото му лечение.

„Не сме си измислили ние тази такса, ръководството на болницата я въведе“, разказаха за Епицентър.бт лекари от Софиямед. „Искат ни пари за всичко с обяснението, че едно или друго изследване не се поемало от касата, пращат ни в частни лаборатории за най-обикновени кръвни тестове, доплащаме за консумативи“, обясниха гневни пациенти.

Проверка и в други столични болници показа, че в десетки частни клиники са се възползвали от вратичката в закона и под прикритието на избор на лекар прибират входна такса. Държавните лечебни заведения засега се въздържат от въвеждането на „билетчето“ за прием. И в частните, и в държавните болници обаче ще продължават да събират всевъзможни такси, въпреки обещанието на здравното министерство да спре порочната практика.

В публикуваната преди дни на сайта на ведомството за обществено обсъждане проектонаредба за достъпа до медицинска помощ парите за „допълнителни услуги“, които лечебните заведения имат право да поискат от пациентите си остават с някои незначителни корекции.

Отпада единствено таксата „придружител“ за хлапета до 7-годишна възраст и за деца до 18 години, които са претърпели операция и състоянието им не им позволява да се обслужват сами. За придружител няма да плащат вече и инвалидите. Всички останали болни, които искат техен близък да се грижи за тях по време на престоя им в болница, ще трябва да си платят за това удоволствие според тарифата на съответната клиника. За една нощ тази услуга струва от 20 до 100 лева.

Болниците ще продължат да прибират пари от болните и за това, че в стаите им има самостоятелен санитарен възел, телевизор, хладилник и какво ли още не. Всичко това е в графата „подобрени битови условия“. В 90 % от отделенията обаче т.нар. ВИП стаи по нищо не се различават от всички останали и в тези случаи лечебните заведения нямат право да искат допълнително заплащане от болните, предвижда наредбата.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email