Безплатни прегледи в Световната седмица за борба с глаукомата в София, Пловдив и Бургас


| Прочетено Прочетено: 1185 пъти | КоменариКоментари: 0



Безплатни прегледи в Световната седмица за борба с глаукомата в София, Пловдив и Бургас

По повод Световната седмица за борба с глаукомата в София, Пловдив и Бургас ще се проведат безплатни прегледи за очното заболяване. Офталмолозите ще преглеждат в дните от 7 до 11 март 2016 г.

Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” се организира безплатно измерване на вътреочното налягане и на роговична дебелина, съобщават от лечебното заведение. Предварителното записване е на тел. 02/ 9432 262 от 14.00 до 15.00 часа. Прегледите ще се осъществяват от 14.00 до 16.00 часа, уточняват от болницата.

И Клиниката по очни болести към УМБАЛ “Св.и Георги”- Пловдив ще проведе кампания по безплатни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) с измерване на очното налягане. Това съобщиха от лечебното заведение, като уточниха, че за прегледите е необходимо предварително записване в работен ден от 8.00 до 12.00 часа на телефон:  032/602 649.
В Бургас в Медицински център „Оксиком“ ще има профилактични прегледи, които включват проверка на зрението, измерване на вътреочното налягане и изследване на зрителния нерв. „Ако тези стойности са гранични или повишени, ще насочим пациентите към допълнителни изследвания с цел проследяване, диагностициране и лечение”, коментират офталмолозите на МЦ „Оксиком“.Необходимо е предварително записване на тел.  056/860 210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161.

Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с напредване на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение.

Заболяването е социално значимо и е една от най-честите причини за необратима слепота в световен мащаб. В България между 70 000 и 80 000 души страдат от глаукома, като 50% от тях дори не знаят, че са болни, показват данните на Националната глаукомна асоциация в страната.

Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Профилактичните очни прегледи спомагат за ранното диагностициране на болестта и започването на адекватно лечение. Направление от личен лекар не се изисква.
Очните лекари препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за  поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email