Какво не знаем за „вмъкнатия” 29-и февруари?


| Прочетено Прочетено: 1473 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво не знаем за вмъкнатия 29-и февруари?

И децата знаят, че високосна е онази година, в която има 366 денонощия вместо обичайните 365, а допълнителното се добавя в края на февруари - на 29-и. Това се случва, защото пълната обиколка на Земята около Слънцето отнема 365 дни, 5 часа, 48 минути и 46 секунди. Любопитно е още, че някога хората следвали календар от 355 дни и "получавали" допълнителен месец от 22 дни на всеки две години. Но през 45 г. пр.н.е. Юлий Цезар заедно с астронома Созиген опростяват ситуацията, като разработват така наречения юлиански 365-дневен календар, в който, за да се компенсират "изгубените" часове, на всеки 4 години се прибавя един ден. И това се прави точно през февруари, тъй като именно този месец е бил последен в римския календар, пише duma.bg.

Тази система е била допълнена от папа Григорий XIII, който обявил, че годината, кратна на 4 и кратна на 400, но некратна на 100, е високосна. Така според григорианския календар 2000 г. е била високосна, а 1700, 1800 и 1900 - не са.

Освен чисто астрономически и математически уточнения, съществуват и немалко любопитни обичаи и поверия, които не само предизвикват усмивка, но и дават повод за размисъл.

Така 29 февруари се смята за единственият ден, когато
жените може да направят
предложение за брак на мъжете.


Тази традиция се заражда през V век в Ирландия, когато Св. Бригита се оплаква на Св. Патрик, че на представителките на нежния пол се налага твърде дълго да чакат от поклонниците си първи да направят важната стъпка към началото на семейния живот. Според друга легенда "виновница" на този обичай е норвежката принцеса и кралица на Шотландия - Маргарет, която едва 5-годишна обявява през 1288 г., че всяка жена на 29 февруари може да каже на харесвания от нея мъж, че иска да се оженят. Също така е постановено, че онези, които отказвали да се бракуват, трябвало да платят "глоба" - копринена рокля, скъп плат, няколко чифта ръкавици, пари или целувка. За да демонстрират, че смятат да направят предложение, на дамите се налагало на този ден да носят панталон или червена пола.

Двойките в Гърция обаче, напротив,
избягват да сключват брак през високосната година, като смятат, че това ще донесе лош късмет в семейния им живот.

В Италия също са на мнение, че всички представителки на прекрасната половина на човечеството стават непредсказуеми веднъж на 4 години и е много опасно тогава да се планират каквито и да било важни събития. На Ботуша дори имат поговорка за случая - "Anno bisesto, anno funesto", което може да се преведе като "Високосната година е обречена година".

В САЩ шансът бебе да се появи на бял свят на 29 февруари е 1 към 1461. На планетата обаче близо 5 млн. души са родени във високосния ден. През вековете астролозите смятали, че такива хора са уникални личности, притежаващи необичайни таланти и надарени с особена сила. Сред известните, родени на 29 февруари, е поетът лорд Байрон, композиторът Джоакино Росини, джазменът Глен Милър, папа Павел III, американският вокалист Дейв Уилямс, журналистът Луис Фишер, актьорът Кен Фори, фигуристката Кристин Фрейзер, германският футболист Бенедикт Хьоведес, френската актриса Мишел Морган, изобретателят на подводницата Джон Холанд, футболистът с унгарски произход Йожеф Сабо, астронавтът Джак Лусма и мн. др.

Любопитно е още, че в Хонконг родените на 29 февруари извън високосната година официално празнуват на 1 март, докато в Нова Зеландия - на 28 февруари. Казват, че ако се направят точни сметки, то пътешествайки от една страна в друга, може да се отбележи най-дългият рожден ден в света. А в град Антъни (щата Тексас), който се смята за световна столица на високосната година, се организират фестивали, където от всички краища на Земята се събират родените на 29 февруари.

Рекордът за най-много хора от една фамилия, пръкнали се на бял свят през високосна година, принадлежи на семейство Кео. Рождената дата на Питър Антъни от Ирландия е 29 февруари 1940 г. Синът му Питър Ерик проплаква за първи път в британска болница на 29 февруари 1964 г. А дъщеря му, съответно внучката на първия Питър, кръстена Бетъни Уелс, зарадва роднините си с появата си на 29 февруари 1996 г.

Норвежката Карин Хенриксен пък държи световния рекорд като майка, дала живот на най-много деца именно на високосен ден. Дъщеря й Хейди се ражда на 29 февруари 1960 г., синът й Олав - на 29 февруари 1964 г., а вторият й син Лиф-Мартин - на 29 февруари 1968 г.

Необичайно е също, че в
традиционния китайски, еврейски и древноиндийски календар към високосната година
се добавя не един ден, а цял месец.


Наричат го още "вмъкнат". Обичайната година съдържа 353 355 дни и се състои от 12 месеца, а високосната има 383 385 дни и 13 месеца. За да се разбере как се формират тези цифри, необходимо е да се направят редица астрономически изчисления, защото всъщност иде реч за комбиниран слънчево-лунен календар, където годините трябва да съвпадат с тропическите, а месеците - със синодичните.

Според някои 29 февруари е сакрална дата, загадъчен ден, изпълнен с мистерии, когато се отваря прозорецът в паралелни светове. А това наистина заслужава да се отпразнува!

Всъщност,
29 февруари съществува всяка година. И се "появява" точно за една минута:
от 00 ч. 00 мин. на 28 февруари до 00 ч. 01 мин. на 1 март.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email