Кои са здравословните супи и каши през зимата?


| Прочетено Прочетено: 3039 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои са здравословните супи и каши през зимата?

В студеното време топлите супи са идеални за здравето, казват диетолозите. Те ни стоплят от главата до петите и ни зареждат с необходимите витамини и минерални соли. Дали една супа ще бъде здравословна или не, това зависи от това какви съставки влагаме в нея. Освен това супите са течности, които се препоръчват при гриподобни състояния и грип, настинки и др. Освен това добре е болният да вдишва парите им, докато се готвят, защото те подобряват дишането при запушен нос и овлажняват лигавицата на носа, пише специализираният сайт netdoktor.at

На първо място това е

Пилешката супа на баба
Здравословният й ефект е научно доказан. Тя блокира белите кръвни телца, т.нар неутрофилни гранулоцити, които са свързани с възпалителните процеси в тялото. При вирусни инфекции тези неутрофилни гранулоцити стават в големи количества. Пилешката супа е богата и на аминокиселината цистеин. Тя действа противовъзпалително и кара лигавицата да се свие. Домашно приготвената супа е богата още на витамини, желязо и цинк, а също подкрепя и отслабената имунна система.

Супа с лук
Тя е ароматна, с характерния си вкус и е много питателна. Супата с лук е богата на много антиоксиданти и действа противовъзпалително. Тя може да се сготви по много и различни начини. Ето съставките на една рецепта от алпийската кухня (порция за двама): 3 глави лук, 2 глави червен лук, 1 скилидка чесън, 2 стръкчета мащерка, 2 суп.л. олио от рапица,  750 гр. зеленчуков бульон, сол и чер пипер на вкус. Готовата супа може да се поднесе с багета с овче или козе сирене.

Супите и кашите също са сред идеалните храни за зимата, защото са лесни за усвояване през зимата, затоплят го и ако в тях се добавят подходящите продукти, се превръщат в подсилващо и укрепващо средство. Традиционната китайска медицина ги препоръчва и като лечебно средство, и като ежедневна част от хранителния режим. Напр. пригответе супа с ряпа - стимулира храносмилането, успокоява кашлицата, повишава имунитета, тонизира далака, предпазва кожата от изсушаване. Комбинацията супа от ряпа с агнешко месо също се препоръчва през студените месеци: укрепва енергията, тонизира бъбреците, премахва умората, помага при импотентност.

Каша на безсмъртните
Пригответе 60 гр. лепкав ориз, 5 парчета джинджифил , 2 стръка праз лук, 40гр. оризов оцет.  Измийте ориза, сложете го в тенджера и го залейте със студена вода. Водата трябва да е малко повече от обичайното количество. След като оризът се свари, добавете нарязания праз и джинджифила. Варете още 5 минути. Добавете оцета, разбъркайте и кашата е готова.

Лепкавият ориз има свойството да затопля и подсилва организма. Освен това той затопля стомаха, предпазва от прекалено изпотяване. Празът и джинджифилът са ефикасни при настинки, а оризовият оцет убива вирусите.

Каша от моркови
Приготвя се от пресни моркови и овесени ядки (ориз). Нарежете морковите и ги сложете да врят заедно с овесените ядки ( ориза) , докато омекнат. Добавете сол на вкус. Според китайската традиционна медицина морковите подсилват кръвта, осигуряват енергия на тялото и подпомагат храносмилането. Овесената каша е подходяща за всички възрасти, особено за болните и хората в по-напреднала възраст.
 
Супа от шипки
50 гр. сушени шипки се слагат в 500 мл. вряла вода, ври похлупено 5 мин., кисне 3-5 часа. Прецежда се и към отварата се прибавят 25 гр. захар, 0.1 гр. канела, и след като кипне- ситно нарязани или едно настъргани ябълки (150 гр.) Сервира се с нарязан на кубчета и препечен хляб.

Супа от хвойна

В подсолен месен бульон или 500 мл. вода се сваряват нарязани 200 гр. картофи, 100 гр. моркови, 15 гр. корени от магданоз, 25 гр. кромид лук. Накрая се добавят 10 гр. хвойнови плодчета и ври още 5 мин.

Ако сутрин се сдъвкат 1-2 плодчета, слюнката се глътне, а остатъците се изплюят, това повлиява благоприятно на стомаха за целия ден, прогонва лошия дъх на устата и действа профилактично срещу зарази.
Ето как да са направим и

Чер пипер от хвойна:
Сушените плодчета хвойна се счукват в хаванче като черен пипер. Използва се като добавка към месни супи (1 ч.л. на 4-5 порции).

Супа от кестени
500 гр. обелени кестени се сваряват в 1 л. зеленчуков бульон до омекване. Изваждат се, пюрират се и се връщат в бульона. Добавя се по 150 гр. сметана и супата отново се слага да кипне. Посолява се на вкус, подправя се с 1 ч.л. куркума и се поръсва обилно със ситно нарязана майорана. Сервира се гарнирана с малко сметана.

Супа от боровинки
200 гр. ( свежи) добре узрели боровинки се почистват, измиват и се заливат с 800 мл. вряла вода. Слагат се да заври, добавя се 100 гр. захар, отново се кипва и се отлива 100 мл. отвара. Като изстине, в нея се разбиват 4 ч.л. нишесте. Сипва се и супата се загрява до кипване.

Към здравословните супи спадат още супата от леща (доставя на организма баластни вещества и растителен белтък), супа със сладък картоф и кокос (богата на минерали, намалява нивото на кръвната захар ) и зеленчукова супа с лимон и джинджифил (препоръчва се при гадене и липса на апетит) и много още.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email