20-те най-добри рецепти на баба


| Прочетено Прочетено: 3614 пъти | КоменариКоментари: 0



20-те най-добри рецепти на баба

В рецептите на баба има всичко - от това как се сваля температура с оцетени кърпи върху челото и оцетени чорапки до розмаринови бани. Те са издържали проверката на времето, използват се само природни продукти и билки  и важат за малки и големи. Съветите този път са на алпийската народна медицина, споделени от gesund24.at.
 
1. Ябълков оцет и мед
(за отслабване, при умора и болки в гърлото)
Тази проста рецепта облекчава умора, болки в главата и зачервено гърло, причинено от гъбична инфекция. Препоръчва се и при леко възпаление на ушите, както и слънчеви изгаряния (предпазва от инфектиране на раните) и за отслабване. Да се взема всяка сутрин преди закуска (на гладно)  - в  1 ч.ч. вода се слагат  2 ч.л. ябълков оцет и 1 ч.л. пчелен мед.
 
2. Компреси на гърдите
( при бронхит, кашлица и астма)
Топлите компреси действат сгряващо и прогонват образуваната слуз в гърдите, а също антиконвулсивно при бронхит. Студените компреси подобряват кръвообръщението в областта на гърдите, понижават температурата и успокояват болките.
 
3. Салата от цикория – здраве от природата
(за отслабване и за по-добро храносмилане)
Цикорията дължи своя горчив вкус на органичното съединение лактукопикрин, което подобрява работата на храносмилателния тракт- включително жлъчката и панкреса. Листата й са богати на витамините В1, В2,С, както и на каротин. Много подходяща и за отслабване- съдържа само 17 кcal на 100 гр. Насладете й се на салата!
 
4. Внимателно с копъра
(успокоява храносмилането, действа детоксикиращо)
Семенцата на копъра могат да се вземат като чай или да се добавят в греяно вино при газове (метеоризъм), болки в стомаха и отделянето на мляко при кърмачки. Лек чай от копър помага при колики на бебето, подобно на резенето. При нервност, при твърде голямо напрежение в работата ,както и при бременност забравете чая с копър !
 
5. Оцетени чорапки
(температуропонижаващо)
Накиснете 1 чифт памучни чорапи в 1 л. студена вода, в който са разтворени 6 суп.л. ябълков оцет. Оставете ги да се напоят, след което изцедете. Сложете върху краката. Върху тях поставете 2 чифта дебели вълнени чорапи и легнете.
 
6. Баня на краката
(при инфекции на бъбреци и пикочен мехур,ищиас, проблеми със съня и кръвообращението)
Напълнете ваничката с хладка вода (12-16 С)  или с гореща вода (35-38 С) и поставете в нея краката. Студената вода ще ви освежи цялостно, ще помогне при болки в главата, както и при кръвотечение от носа. Стойте само 15-30 секунди!!!
Топлата вана ще помогне при леки болки в корема. Продължителност: до 10 мин.
Вана с билки (напр. розмарин) помага при инфекции на бъбреците и пикочния мехур.
 
7. Гаргара
(при зъбобол и гърлобол)
Много подходящо е да си направите гаргара с готварска или морска сол. Помага и  чай от салвия (градински чай). Вземете една голяма глътка от отварата, 1-2 мин. много интензивно жабурете и правете гаргара, изплюйте.
 
8. Баня със сено
(подпомага кръвоснабдяването, при подагра, лумбаго, ишиас)
Направете следната отвара: вземат се 500 гр. сено и в 2 л. вода да  поври малко, оставя се 30 мин. да кисне, след което се изсипва във ваната. Останете във водата 20 мин.
 
9. Инхалации
(при сополи, астма, синузит, кашлица)
Поставете съд в който има вряла вода. В него добавете лайка, евкалиптово масло или просто морска сол. Покрийте с голяма кърпа главата и над нея. Вдишвайте парите в продължение на 10-15 мин. След парната баня не стойте на студено и не излизайте навън, добре е  дори да полегнете за малко .
 
10. Жълт кантарион
(при депресия и главоболие)
Добре е да го ползвате като чай: 2-3 ч.л. билка се слага в 250 мл. вряла вода. Оставете да се кисне 10 мин, прецедете. Пийте сутрин и вечер по 1-2 ч.ч. чай.
 
11. Безценната лайка
(при ечемик на окото, възпалено гърло, газове)
По-малко известно е, че компреси от лайка могат  да помогнат при ечемик на окото, както и при зачервяване на очите ( промивки). Тя е ефикасно лечебно и козметично средство:помага при крампи, треска, температура,  различни възпаления на стомаха и устата, има и противовъзпалително действие. Подходяща и за инхалации.
 
12. Компреси с хума
(при циреи , възпаления, изгорено)
Компресите с хума са препоръчителни при циреи (фурункули), възпаления и изгорено, както и при болки в ставите. Вземете 4 суп.л. хума и я направете на каша, като я изсипете върху кърпа. Поставете я върху засегнатите места и я оставете да действа, докато изсъхне. Отмийте обилно с вода.
 
13. Баня с торф
(при проблеми с месечния цикъл, менопауза)
Торфът може да се купи от всяка аптека или дрогерия. Хвърлете я във водата за вана и след 10-15 мин. можете да се изкъпете. След това останете 60 минути в леглото. Ваната се препоръчва при проблеми с менструацията, при менопауза, както и при спазми на мускулите.
 
13.  Промивки на носа
При сополи и синузитни оплаквания прибегнете до изпитаното средство- разтвор с морска сол. Взема се на върха на ножа морска сол и се разтваря в 1 ч.ч. леко затоплена вода. Първо смръкнете с едната ноздра, а след това с другата.

14. Зехтин
(при болки в ушите)
Сместа от камфор и зехтин е популярно лечебно средство за лечение на контузии и невралгии. Особено популярна е рецептата за лечение на болки в ушите.Намокрете  памучено парче или памук с камфор и зехтин и го сложете на болното място. Сменяйте компреса почасово.

15. Мента за по-добро храносмилане
(подобрява храносмилането, при гастрит и при лош дъх на устата)
При проблеми с храносмилането ментата е сред най-препоръчваните билки: може да се изпиват до 3-4 чаши чай дневно. Заедно с чая от лайка се препоръчва при гастрит. При лош дъх на устата да се сдъвкат няколко листенца.

16. Компреси със извара
(понижава температурата)
Препоръчват се компресите с извара при ангина, както и при други възпаления на гърлото, свалят температурата, а също при синини и натъртвания.Когато компресът изсъхне, свалете го и отмийте с топла вода.

17. Вана с розмарин
(при главоболие и ниско кръвно)
При ниско кръвно си вземете вана с розмарин, действа ободряващо. Може да си го купите от аптеката или си направете чай. Достатъчно е във ваната да се излее 1 ч.ч. чай.  За приготвянето на вана с розмарин сварете 4 супени лъжици наситнени листа от билката с 1 супена лъжица зехтин и 1 литър вода.
При главоболие си направете баня на краката с добавено във водата етерично розмариново масло .

18. Седящи бани
(при  хемороиди, стомашни болки и възпаления)
Препоръчват се при хемороиди и възпаления , подобряват кръвообръщението. Предписват се и при болни бъбреци, проблеми с пикочния мехур и др. Добре е във водата да се добавят лайка, маточина и градински чай като се направи седяща по-дълбока вана с повече вода. Останете поне 10-15 мин.

19. Лук

(при простуди)
Нарежете лука на шайби и го поставете в табличка или широка чиния  в непосредствена близост до леглото, където спите да стои през цялата нощ. Спете на затворен прозорец Въздухът се насища с фитонциди, което ще ви осигури по-бързо и по-лесно оздравяване..

20. Исоп
(при безапепитие и хронични инфекции)
Със своите танини билката е полезна за храносмилането, а със своите горчиви вещества подпомага дейността на жлъчката и черния дроб . Направете си чай: 2 ч.л. от изсушената дрога се залива с 250 мл. гореща вода.Оставя се 5 мин. да кисне, прецежда се . Препоръчва се дневно по 2 ч.ч. чай да се пие.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email