Д-р Иванка Кирова: Егоистите са по-склонни към заболяване


| Прочетено Прочетено: 944 пъти | КоменариКоментари: 0 Д-р Иванка Кирова: Егоистите са по-склонни към заболяване

Природосъобразен живот означава  не само съобразен с околната среда, но и с промените в нас самите, казва известната лекарка.

Визитка: Д-р Иванка Кирова

Доц. д-р Иванка Кирова е лекар. Завършила е физиотерапия във Варшава. Закърмена е с природните методи на Петър Дънов, Петър Димков и Луи Куне, а също и мирогледа на д-р Рудолф Щайнер. През 1974 г. защитава докторска дисертация и става доцент по физиотерапия курортология и рехабилитация в Медицинска академия - София. Основни направления в лечебната и научно-преподавателската й  работа са природните и безлекарствени методи на профилактика и лечение в областта на физиотерапията и акупресурата (китайският точков масаж), който внедрява у нас. Автор на  107 научни труда, 16 книги и учебници, 112 научнопопулярни труда, 8 учебни филма и много лекционни цикли.

 

- Доц. Кирова, какви грешки допускат хората ориентирани към здравословен начин на живот? А защо хората стават сякаш все по-болни?
- Природосъобразен живот означава да се съобразяваме както с външната природа, така и с нашата собствена природна същност. За да живеем здравословно и пълноценно трябва да познаваме не само физическото си тяло, а и невидимите си тела – жизнени енергии /т.нар.етерно тяло/, душевно и духовно тела. За това е нужно познание, което дава например духовната наука антропософия /мъдрост за човека/. Още в древна Елада пред храма на Аполон в Делхи е стоял надпис “О, човеко себе си познай и ще познаеш Вселената и Боговете”.Защото човекът е екстракт, творение на целия Космос.

Ако се съобразяваме само с физическата си природа и спазваме изискванията към нея – правилно хранене, дишане, движение, масаж, почивка, и пребиваваме по-често всред естествената природна среда ние укрепваме физически. Но много от болестите се зараждат в душата. И е необходимо да знаем как да се предпазим от тях. Например да се стремим да не допускаме отрицателни емоции: омраза, завист, страх, гняв и пр. Да възпитаваме в себе си добродетели като: прошка, благодарност, състрадание, човеколюбие, смирение, жертвоготовност, търпение и пр. Да не бъдем егоисти. Малко известно е, че големите егоисти са склонни към заболяване.

- Кога да приучваме децата към здравословен модел на хранене  предвид тяхното устройство?
- Към здравословни навици трябва да приучваме децата от най-ранна възраст,  тъй като това остава трайно, за цял живот. В днешия свят, в който живеем трябва всеки ден да полагаме грижи за нашето здраве, за да го запазим. При децата трябва да се развият здравословни рефлекси - за ритъм- между бодърстване -сън, работа и учене и др. Децата  и възрастните над 60 г. се нуждаят от повече сън. Много са важни часовете, в които се храни детето, а по-късно юношата и младия човек. Стомахът не е "торба", в която да се слага нещо непрекъснато.

Закаляването е нещо много важно, но то продължава да се неглижира. Добре е да се започне от най-ранна детска възраст. То дава сили на човек да преодолее  настинки и простудни заболявания, грип и грипни епидемии. Добре е да закаляваме и с топли процедури, за да се научи организма да издържа и на горещини и жеги. Да се ходи бос по тревата, винаги където е възможно, особено сутрин по росата. На стъпалото са представени всички  акупунктурни точки на органите. И когато ходим боси това стимулира всички вътрешни органи.

Ето защо децата трябва да бъдат закалявани - най-напред да не ходят дебело облечени, а след това със съответните студени процедури . Студът е много силен стимулант, когато закаляването се прави правилно и постепенно. Той дава сили и устойчивост на организма не само при промяна във времето, но и при много други изпитания.

- Вашата специалност е физиотерапия и рехабилитация, защо още се неглижира у нас?
- Моята  специалност обхваща преди всичко методи на природни фактори като лечение и профилактика със слънце, въздух, движение, масаж, балнеолечение, климатолечение и др. У нас тези фактори се омаловажават поради неразбиране и липса на познание.

- Специализирала сте китайски точков масаж /акупресура/. Съгласете се  обаче, че няма метод, който да лекува всички болести /панацея/?
- Акупресурата е едно от безвредните, природни средства с чудесни резултати. Тя въздейства главно върху енергийните потоци на жизненото /етерно/ тяло. Той има своето място главно при функционални смущения, а не при тежки органични увреждания, които изискват оперативно или лекарствено лечение.

Препоръчвам и самомасаж - най-добре енергийния китайски самомасаж /дао ин /, който е лесен и изпълним от всеки. Аз съм го опростила  и го правя в рамките на 2-3 мин. Най-напред протърквате лицето, като при миене с вода - от брадичката през цялото лице и глава до края на косата. Правите така 5-6 пъти. По главата има много точки и тя веднага се ободрява. След това разтривате ушите като търкате енергично 2-3 пъти ушните миди по посока на часовниковата стрелка. След това се пляскате по врата - 20-30 пъти. Идва ред на ръцете - от вътрешна и външна страна се потупвате от рамото до дланите и обратното.Най-напред едната ръка, после - другата. Това енергезира всички енергийни пътища на тялото. По тях тече нашата жизнена енергия, нашата жизненост. Преминавате по тялото - от гърдите слизате надолу, масажирате леко корема с кръгови движения и стигате до краката. Най-напред с единия, после с другия като потупвате от пръстите навътре нагоре и после слизате от външната страна. Краката са другата важна енергийна линия в нашето тяло.

Не забравявайте и гърба, упражнението зарежда със сили и бодрост. Вземате един пешкир и го прекарвате през гърба все едно след баня, тъй като особено около гръбначния стълб има различни енергийни меридиани, които се раздвижват. И всичко това отнема няколко минути - време, което всеки може да намери.

Винаги, когато имате възможност раздвижите и коленете с най-просото упражнение - клякането. Поне 20 пъти го направете. Със сигурност няма да можете толкова пъти да го направите от първия път, но поне започнете. Коленете са място, където много бързо се образуват шипове и човек много бързо се обездвижват откъм тях.

- Вегетарианство или вегантство?
- Вегетарианството е за препоръчване при хора с кръвна група А, В или АВ, докато с кръвна група 0 имат нужда от месо, но могат  да намалят месото за сметка на риба.

Веганство /хранене без никакви животински продукти/ е едностранчиво и непълноценно, което не всеки западен човек може да приеме и не бих го препоръчвала.

- Как да подбираме храна без консерванти, особено  градския жител?
- За градския жител е трудно да подбере храна без консерванти. И  все пак по пазарите има продукти, предлагани от производители, отгледани по-екологично. За да се предпазим все пак от неизбежните консерванти трябва да повишим защитните си сили, за да преодоляваме вредните им въздействия. Много е важно да не се прекалява с кафето, което днес е най-разпространения стимулант. Добре е да се правят периодично разтоварителни дни на сокове, за пречистване на организма. Те се понасят много добре от съвременния човек, който става все по-ангажиран в своето ежедневие. Соковото гладуване би трябвало да е много по-разпространено  у нас, защото има изобилие от плодове и зеленчуци. И с него можем да си помогнем значително за укрепване на нашето здраве, а също и да изглеждаме по-младолики.

- Казвате още, че е добре е да внедрим повече здравословни навици в живота си. Какво бихте препоръчала?
- При събуждане е добре да се протегнем хубаво в леглото, а не стресово да се започне деня - будилникът звъни и хуквате веднага. Трябва да се диша правилно: бавно като въздишка се вдишва и отново бавно се издиша, защото така не само се снабдяване с кислород, но то и релаксира.

Интервюто взе Светлана ЖелеваАкценти от Здравница10 златни рецепти при диабет от билковата аптека на Джуна

10 златни рецепти при диабет от билковата аптека на Джуна

Една от рецептите гласи: Пийте сок от прясно зеле: той е невероятно лечебен при увредени функции на панкреаса и помага за нормализиране нивата на кръвната захар....още

Кампания „Второ мнение за посттравматични усложнения след травма” до края на август

Кампания „Второ мнение за посттравматични усложнения след травма” до края на август

През целия месец август проф. Асен Балтов, проф. Диян Енчев и доц. Михаил Рашков и техните екипи от Пирогов, ще провеждат профилактични прегледи....още

Педиатърът д-р Веселина Димова: Грешките, които правим при летните ентероколити на децата

Педиатърът д-р Веселина Димова: Грешките, които правим при летните ентероколити на децата

Освен плажни емоции и игри за децата, лятото носи и рискове от вирусни и бактериални инфекции, които често протичат с висока температура, стомашно разстройство, гадене, безапетитие и повръщане....още

Да помогнем на Криси от Бургас да проходи!

Да помогнем на Криси от Бургас да проходи!

Криси е на 5 години от Бургас. Родена е преждевременно в седмия месец, с риск за живота и мозъчен кръвоизлив. Лекарите от отделението по неонатология в Бургаската болница успяват да я спасят....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колаген Форте, Здравница Колаген Форте, Здравница

Колаген Форте подпомага доброто здраве на ставните връзки, съединителната тъкан, поддържа мекотата в движенията и еластичността на кожата, ноктите и к...


Цена: 38.00 лв.


Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Картофено брашно, Здравница
Картофено брашно, Здравница

Натурална бяла хума на прах - Здравница
Натурална бяла хума на прах - Здравница

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email