Д-р Иванка Кирова: Егоистите са по-склонни към заболяване


| Прочетено Прочетено: 1327 пъти | КоменариКоментари: 0 Д-р Иванка Кирова: Егоистите са по-склонни към заболяване

Природосъобразен живот означава  не само съобразен с околната среда, но и с промените в нас самите, казва известната лекарка.

Визитка: Д-р Иванка Кирова

Доц. д-р Иванка Кирова е лекар. Завършила е физиотерапия във Варшава. Закърмена е с природните методи на Петър Дънов, Петър Димков и Луи Куне, а също и мирогледа на д-р Рудолф Щайнер. През 1974 г. защитава докторска дисертация и става доцент по физиотерапия курортология и рехабилитация в Медицинска академия - София. Основни направления в лечебната и научно-преподавателската й  работа са природните и безлекарствени методи на профилактика и лечение в областта на физиотерапията и акупресурата (китайският точков масаж), който внедрява у нас. Автор на  107 научни труда, 16 книги и учебници, 112 научнопопулярни труда, 8 учебни филма и много лекционни цикли.

 

- Доц. Кирова, какви грешки допускат хората ориентирани към здравословен начин на живот? А защо хората стават сякаш все по-болни?
- Природосъобразен живот означава да се съобразяваме както с външната природа, така и с нашата собствена природна същност. За да живеем здравословно и пълноценно трябва да познаваме не само физическото си тяло, а и невидимите си тела – жизнени енергии /т.нар.етерно тяло/, душевно и духовно тела. За това е нужно познание, което дава например духовната наука антропософия /мъдрост за човека/. Още в древна Елада пред храма на Аполон в Делхи е стоял надпис “О, човеко себе си познай и ще познаеш Вселената и Боговете”.Защото човекът е екстракт, творение на целия Космос.

Ако се съобразяваме само с физическата си природа и спазваме изискванията към нея – правилно хранене, дишане, движение, масаж, почивка, и пребиваваме по-често всред естествената природна среда ние укрепваме физически. Но много от болестите се зараждат в душата. И е необходимо да знаем как да се предпазим от тях. Например да се стремим да не допускаме отрицателни емоции: омраза, завист, страх, гняв и пр. Да възпитаваме в себе си добродетели като: прошка, благодарност, състрадание, човеколюбие, смирение, жертвоготовност, търпение и пр. Да не бъдем егоисти. Малко известно е, че големите егоисти са склонни към заболяване.

- Кога да приучваме децата към здравословен модел на хранене  предвид тяхното устройство?
- Към здравословни навици трябва да приучваме децата от най-ранна възраст,  тъй като това остава трайно, за цял живот. В днешия свят, в който живеем трябва всеки ден да полагаме грижи за нашето здраве, за да го запазим. При децата трябва да се развият здравословни рефлекси - за ритъм- между бодърстване -сън, работа и учене и др. Децата  и възрастните над 60 г. се нуждаят от повече сън. Много са важни часовете, в които се храни детето, а по-късно юношата и младия човек. Стомахът не е "торба", в която да се слага нещо непрекъснато.

Закаляването е нещо много важно, но то продължава да се неглижира. Добре е да се започне от най-ранна детска възраст. То дава сили на човек да преодолее  настинки и простудни заболявания, грип и грипни епидемии. Добре е да закаляваме и с топли процедури, за да се научи организма да издържа и на горещини и жеги. Да се ходи бос по тревата, винаги където е възможно, особено сутрин по росата. На стъпалото са представени всички  акупунктурни точки на органите. И когато ходим боси това стимулира всички вътрешни органи.

Ето защо децата трябва да бъдат закалявани - най-напред да не ходят дебело облечени, а след това със съответните студени процедури . Студът е много силен стимулант, когато закаляването се прави правилно и постепенно. Той дава сили и устойчивост на организма не само при промяна във времето, но и при много други изпитания.

- Вашата специалност е физиотерапия и рехабилитация, защо още се неглижира у нас?
- Моята  специалност обхваща преди всичко методи на природни фактори като лечение и профилактика със слънце, въздух, движение, масаж, балнеолечение, климатолечение и др. У нас тези фактори се омаловажават поради неразбиране и липса на познание.

- Специализирала сте китайски точков масаж /акупресура/. Съгласете се  обаче, че няма метод, който да лекува всички болести /панацея/?
- Акупресурата е едно от безвредните, природни средства с чудесни резултати. Тя въздейства главно върху енергийните потоци на жизненото /етерно/ тяло. Той има своето място главно при функционални смущения, а не при тежки органични увреждания, които изискват оперативно или лекарствено лечение.

Препоръчвам и самомасаж - най-добре енергийния китайски самомасаж /дао ин /, който е лесен и изпълним от всеки. Аз съм го опростила  и го правя в рамките на 2-3 мин. Най-напред протърквате лицето, като при миене с вода - от брадичката през цялото лице и глава до края на косата. Правите така 5-6 пъти. По главата има много точки и тя веднага се ободрява. След това разтривате ушите като търкате енергично 2-3 пъти ушните миди по посока на часовниковата стрелка. След това се пляскате по врата - 20-30 пъти. Идва ред на ръцете - от вътрешна и външна страна се потупвате от рамото до дланите и обратното.Най-напред едната ръка, после - другата. Това енергезира всички енергийни пътища на тялото. По тях тече нашата жизнена енергия, нашата жизненост. Преминавате по тялото - от гърдите слизате надолу, масажирате леко корема с кръгови движения и стигате до краката. Най-напред с единия, после с другия като потупвате от пръстите навътре нагоре и после слизате от външната страна. Краката са другата важна енергийна линия в нашето тяло.

Не забравявайте и гърба, упражнението зарежда със сили и бодрост. Вземате един пешкир и го прекарвате през гърба все едно след баня, тъй като особено около гръбначния стълб има различни енергийни меридиани, които се раздвижват. И всичко това отнема няколко минути - време, което всеки може да намери.

Винаги, когато имате възможност раздвижите и коленете с най-просото упражнение - клякането. Поне 20 пъти го направете. Със сигурност няма да можете толкова пъти да го направите от първия път, но поне започнете. Коленете са място, където много бързо се образуват шипове и човек много бързо се обездвижват откъм тях.

- Вегетарианство или вегантство?
- Вегетарианството е за препоръчване при хора с кръвна група А, В или АВ, докато с кръвна група 0 имат нужда от месо, но могат  да намалят месото за сметка на риба.

Веганство /хранене без никакви животински продукти/ е едностранчиво и непълноценно, което не всеки западен човек може да приеме и не бих го препоръчвала.

- Как да подбираме храна без консерванти, особено  градския жител?
- За градския жител е трудно да подбере храна без консерванти. И  все пак по пазарите има продукти, предлагани от производители, отгледани по-екологично. За да се предпазим все пак от неизбежните консерванти трябва да повишим защитните си сили, за да преодоляваме вредните им въздействия. Много е важно да не се прекалява с кафето, което днес е най-разпространения стимулант. Добре е да се правят периодично разтоварителни дни на сокове, за пречистване на организма. Те се понасят много добре от съвременния човек, който става все по-ангажиран в своето ежедневие. Соковото гладуване би трябвало да е много по-разпространено  у нас, защото има изобилие от плодове и зеленчуци. И с него можем да си помогнем значително за укрепване на нашето здраве, а също и да изглеждаме по-младолики.

- Казвате още, че е добре е да внедрим повече здравословни навици в живота си. Какво бихте препоръчала?
- При събуждане е добре да се протегнем хубаво в леглото, а не стресово да се започне деня - будилникът звъни и хуквате веднага. Трябва да се диша правилно: бавно като въздишка се вдишва и отново бавно се издиша, защото така не само се снабдяване с кислород, но то и релаксира.

Интервюто взе Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаКакаовото масло в битка срещу стриите

Какаовото масло в битка срещу стриите

В козметиката какаовото масло се влага в стиковете за поддръжка на устните, и в продукти за грижа за тяло. То е особено подходящо, тъй като маслото се топи при телесна температура и кара кожата ни да я усещаме мека и комфортно....още

Пролетна салата от врабчови чревца

Пролетна салата от врабчови чревца

През пролетта, може би, най-разпространеното растение са Врабчови чревца (Stellaria media). От него се получава чудесна салата, по-ароматна от култивираната....още

Белодробният рак се среща често и при пациенти непушачи

Белодробният рак се среща често и при пациенти непушачи

Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%....още

Близо 1 млн. българи са имали дискомфорт в бита си заради здравословни проблеми

Близо 1 млн. българи са имали дискомфорт в бита си заради здравословни проблеми

Около 16 процента от трудоспособното население у нас над 16-годишна възраст, или близо 960 хиляди българи, са имали здравословни проблеми, които са оказвали определен дискомфорт върху ежедневния им живот и бита им....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп - 1 литър Оригинален канадски кленов сироп - 1 литър

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 42.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Картофено брашно, Здравница
Картофено брашно, Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email