Болдо - лунното растение. Oт къде идва и с какво е полезно?


| Прочетено Прочетено: 4952 пъти | КоменариКоментари: 0



Болдо - лунното растение. Oт къде идва и с какво е полезно?

Листенцата на храстът болдо (Peumus boldus Molina) са известни със своя аромат. В Чили напр. сушените листенца се използват като подправка и като панацея. В Германия листенцата на храста влизат в състава на различни чаени смеси. Те са известни с това, че стимулират стомашния сок и жлъчката, но и също могат да се използват като средство за успокояване.  В хомеопатията също се прилагат.

Листенцата се използват и за създаване на ароматна миризма в помещения като пушекът от тях мирише на лимон, мента и камфор. Според някои източници тези листенца имат и разширяващо съзнанието действие, но това няма как да се обоснове на фона на съставните му вещества, отричат други.

Отпускащото и успокояващото действие на дрогата хармонизират тяло и дух и затова се използват широко в ароматерапията. Листенцата са особено подходящи за създаване на атмосфера за вечерни медитации и молитви. Казват, че те могат да провокират и различни сънища, тъй като е лунно растение.

Храстът болдо има относително родство с лавровото дърво. Двугодишният храст живее в Централно Чили и Перу, където образува гъсти храстови гори. Може да се срещне и в планинските средиземноморски региони , както и на западния бряг на Северна Америка. Вечнозеленият храст става до 6 метра висок и носи дебели, кожести ароматни листа.Цветчетата му са бели, с форма на камбанки. Цъфти от юли до август, когато  е южноамериканската зима.

В фитотерапията се използват листата му, които са описани в европейската фармакопея. Дрогата, която се предлага в търговската мрежа идва предимно от Чили.

Листата от болдо съдържат предимно етерично масло, апорфин ( главен алкалоид) и флавоноиди.  Признатото му медицинско приложение е при лека дисфункция на черен дроб и жлъчка, както и за симптоматично лечение на леки смущения в храносмилането, а също и за допълващо лечение при запек. Прилага се и при леки спазми на стомашно-чревния тракт, също и при диспептични оплаквания, които имат за последици слабо образуване на жлъчен сок.

Листата от болдо са известни като традиционно лекарство за подпомагане на храносмилателната функция. Чаят от болдо може да се взема от 2 до 3 пъти дневно като се пие 1 ч.ч. Дозата е 4 .4 гр. дрога дневно. Приготвя се като се вземат от 1 до 2 гр. сухи, нарязани на дребно листенца от болдо се заливат с вряща вода, кисне 10-15 мин. и се прецежда. Пие се топъл. 

При запушване на жлъчния канал, при възпаление на жлъчния мехур, камъни в жлъчката и др. заболявания , както и при болести на черния дроб се консултирайте с лекар. При бременност и кърмене, както и употребата на чая от болдо при деца под 18 г. не е достатъчно проучен за безвредност. В някои случаи може да даде алергия. Няма данни и за взаимодействия с други препарати.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email