Министерството на здравеопазването обясни защо се бавят парите за лечението на деца


| Прочетено Прочетено: 999 пъти | КоменариКоментари: 0



Министерството на здравеопазването обясни защо се бавят парите за лечението на деца

Министерство на здравеопазването (МЗ) е забавило плащането на 1,7 милиона лева към Център "Фонд за лечение на деца", алармират от Обществения съвет към фонда. Притеснението на членовете е, че макар до момента да няма спряно лечение на деца, тези, които очакват решение, може да се окажат без лечение, съобщава БНР.

В понеделник Общественият съвет е изпратил нужните протоколи от заседанията, затова вече би трябвало да няма пречки средствата да бъдат преведени.

Десислава Хормузова, член на Обществения съвет към Фонда посочи, че на срещата с представители на Министерството на здравеопазването в понеделник като причина за забавянето на средствата са били посочени липсващите протоколи, както и това, че директорът на Фонда е издавал формуляр S2 в закононарушение, защото този формуляр може да се издава само от МЗ и НЗОК.

„Те бяха там очевидно, за да ни убедят, че по много правилни причини не са отпуснали пари на Фонда за лечение на деца за октомври и ноември месец. Нас техният отговор не ни удовлетвори, защото изтъкнаха една абсолютно техническа причина – непредставяне на някакви протоколи от заседания на Обществен съвет, като ни обясниха, че това е важен финансов документ. Но това не е финансов документ, той е второстепенен документ и когато се касае за живота на деца, не може да бъде представян като основание да се спре тяхното лечение, защото те не си даваха сметка, че по този начин спират лечението на децата. Това са хора, които не са виждали тежкоболно дете, което се бори за живота си. Техният отговор го намираме за едно смешно оправдание. Разбрахме се и за втора среща, на която да се реши проблемът с формуляра S2, защото те намират, че това е огромна грешка и нарушение, което директорът на Фонда прави”, каза тя.

От Обществения съвет от квотата на НПО и медии се притесняват също, че всичко това цели да смени директора на Фонда или самият фонд да премине към администрацията на МЗ.

Мария Чернева, журналист от БНТ от квотата на обществените медии, заяви: „Защо имам съмнение, че са вдигнали мерника на Фонда? Защото една от така подхвърлените идеи беше – дали не е по-добре Фондът да бъде закрит и функциите му да се поемат от администрацията на МЗ? Ами не, не е по-добре. Администрацията на Фонда е хиперспециализирана в нещо много конкретно. Ако мине към администрацията на МЗ, вярвайте ми, ще има големи сътресения”.

Досега неразплатените средства към Фонда като задължения към лечебните заведения в България са 586 428 хиляди лева, към "България Еър" по договор за обществена поръчка - 31 000 лева, към клиники в чужбина - 1,782 милиона лева. Бюджетът на Фонда за 2015 г. е 12 млн. лева, а от началото на годината са изразходвани 9 милиона лева.

Държавата бави лечението на 250 деца. Част от тях не могат да заминат за чужбина, а други не получават лекарства, защото здравното министерство не превежда пари на фонда за лечение на деца.
 
На брифинг в Министерство на здравеопазването заместник-министър Бойко Пенков заяви, че нито едно дете няма да остане без лечение и обясни откъде идва объркването:

„Защо действително има известно забавяне при изплащането на средства към лечебни заведения в България и чужбина?

Причината е чиновническа немарливост, но не на екипа на министерството, а на тези, които трябва да направят нещата изрядни, поради това, че по време на проверка са изискани протоколи от заседанията на Обществения съвет, които се явяват разходен документ. Документите са изискани през октомври, а едва днес, след напомнителни писма, тези протоколи като верифициращ разходен документ бяха предадени в МЗ. Оттук нататък няма никакви проблеми да се преведат парите”.

„Когато се разпределя такъв ресурс и то публичен – т.е. ресурс, дошъл от нашите данъци, ние внимаваме как се харчат парите. Искаме да контролираме как се харчат. И то не защото искаме да спестим пари, виждате, че сме ги удвоили, а за да може тези пари, които, ако правилно се разходват, да бъдат предоставени на друг човек, на друго дете, което има нужда от лечение. Това е причината да искаме контрол, както и причината да искаме пълна прозрачност, особено когато се касае до разпределение на средства за дечица”, заяви Пенков.

„При планираните 12 млн. лв. бюджет на Фонда за тази година – до момента са изхарчени за лечение и командировъчни на родители 8, 5 млн. лв., предстоят разплащанията на още 2,9 млн. лв. Същевременно прогнозата на Фонда е, че до края на годината ще ни трябват общо 12,5 млн. лв. Това означава половин милион лева повече от предвиденото. В момента финансовата дирекция преструктурира бюджета на министерството, така че тези пари да бъдат намерени. Няма да има неудовлетворено искане”, каза още той.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email