Незрелите орехчета – по-богати на витамин С от шипките


| Прочетено Прочетено: 1589 пъти | КоменариКоментари: 0



Незрелите орехчета – по-богати на витамин С от шипките

Дребните незрели орехчета, брани в периода на образуването на ядките са богати на витамини С. Според някои автори те дори не отстъпват на касиса, шипките и цитрусите по съдържание на този витамин. В зелената обвивка на ореха освен много аскорбинова киселина ( витаминС), дъбилни вещества, минерални соли, захари и др. Те оказват бактерицидно, затягашо и потогонно действие и могат да се използват при стомашно-чревни заболявания, кожни проблеми, авитаминоза, диабет, зъбобол, увеличение на щитовидната жлеза.

Зелената обвивка на ореха съдържа много аскорбинова киселина, дъбилни вещества, захари, минерални соли, както и активното вещество юглон, което гони глистната и гъбичната инвазия, подтиска и туберкулозния бацил. Чаят от зелените обвивки се приготвя  по традиционния метод на запарката – сутрин и вечер се пие по 1 ч. ч  от него, препоръчва  австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at. Пречиства кръвта, фигурата става по-елегатна, инертното храносмилане се вкарва в правилния път. Чаят трябва да се пие по-продължително време.
Ако някой страда от обриви, е подходящо те да се обливат със запарката.

Дребните незрели орехчета се използват предимно за направата на разкошно сладко.

Рецептата не е сред лесните, но си струва усилията: изстъргва се повърхностната кожица от 100 бр. зелени орехчета, варят се по 10-15 мин. 5-6 пъти , като всеки път водата се сменя. Накрая се изплакват неколкократно със студена вода и се оставят да киснат отново в студена вода няколко часа. Приготвя се сироп от 1 кг. захар и 500 мл.вода, слагат се подготвените орехчета и се варят до сгъстяване. Накрая се добавя 1 ванилия.

 Но дребните незрели орехчета могат да се използват и с медицинска цел. Напр. прикръгли глисти: 4 суп.л. наситнени зелени орехчета се заливат с 1 ч.ч слабо подсолена вряща вода, кисне 30 мин. и се прецежда. Запарката се изпива през деня, като се приема и слабително.

За състояния като диария и хранителни отравяния е добре да се направи следния спиртен извлек: 30 орехчета в млечна зрялост се наситняват и се заливат в 500 мл ракия( водка), кисне 2 месеца и се прецежда. Взема се по 2-3 суп.л. екстракт с ½ ч.ч вода 2-3 пъти дневно в продължение на 5-10 дни.

За укрепване на мускулите и при стомашно-чревни възпаления се взема зелената обвивка от 6-8 незрели орехчета, ври 500 мл. в 5 минути.

Много полезен е и домашният ликьор от зелени орехчета.

1 кг. зелени орехчета се нарязват, заливат се с 500 мл. вода и киснат 24 часа. Изцеждат се от водата, поръсват се с 500 гр. захар, добавят се с 2 пъпки карамфил( подправка), 1 кора от портокал и 1л. спирт( ракия). Държи се 30 дни на слънце. Готовият ликьор се прецежда и съхранява в бутилки на студено.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email