Доц. Маргарита Бакрачева: Спадът в самочувствието може да ни докара фобия


| Прочетено Прочетено: 1923 пъти | КоменариКоментари: 0



Доц. Маргарита Бакрачева: Спадът в самочувствието може да ни докара фобия

Отърсването от един страх не трябва да се съпровожда със заменяне с друг. Основният въпрос е какво правим с пространството, освободено от фобията, коментира психоложката на „Здравница” доц. Маргарита Бакрачева.

- Доц.Бакрачева, какъв е произходът на фобиите? Едни ги е страх от височини, други -от паяци, трето- от пътуване с асансьори и от тесни пространства,.четвърти - от змии..
- Всяка фобия представлява сама по себе си ирационален страх, който в силната си форма  придобива такава сила, че може да попречи на нормалното ежедневно функциониране.  В леките си варианти, когато  не обсебват всички мисли, са по-скоро преходни състояния и отшумяват от само себе си. Самият факт, че са ирационални говори, че източникът на фобиите не е нужно да е реално събитие или случка. Може да е свързано със страх от непознато, нещо видяно (при децата) или  спад в собственото самочувствие. Страхът от тесни пространства напр.е толкова широко разпространен в „нормалната” си форма – на чувство на дискомфорт и се приема като нещо напълно естествено.

- Медицината казва, че има 400 вида фобии, то тогава май няма човек, който от нещо да не го е страх, така ли е?
- Всичко зависи от степента. Ако става въпрос за чувство на дискомфорт, което не препятства  или спира действието и не насочва цялото поведение на човек в определена посока – на избягване напр. -  не е  страшно и може да се изчака.  Проблем съществува когато всички мисли и действия се подчиняват на фобията –  човек не може да излезе от дома или да докосне нещо, ако не измие ръцете си 20 пъти преди това. В такива случаи е добре  да се потърси консултация със специалист.

- Как да подходим, ако трябва да се преборим със своите страхове или някои член на семейството, приятел се измъчва така?
- Да кажем – на себе си или на близките, че това е нормално, обичайно за стреса и динамиката на света, в които живеем, че не означава, че човекът е мръднал и може лесно да се преодолее.

- Коя е най-добрата терапия за справяне с фобиите?
- Консултациите са насочени първоначално към установяване на вида и тежестта на фобията и на личностовите особености. Това в съвкупност обуславя какъв ще е  подхода  на работа – по-когнитивен, рационален, по-емоционален или основно поведенчески. Във всички случаи се използват техники, които комбинират и мислите, и чувствата, като се  изразяват под формата на нови действия и поведение.

- Има ли нелечими фобии?
- Не. Има  случаи, които изискват по-дълги интервенции, когато човек е наистина готов да се раздели с фобията си, а не да я замени с друга. Това може да се случи напр. при липса на модел за себеутвърждаване и намиране на място в света, като фобията изпълнява функцията на защитна маска, която е по-лесна, отколкото човек да се изправи пред реалния проблем.

- Колко време може да отнеме справянето с проблема?

- Ако фобията ескалира, нещата не търпят отлагане. За разлика от липсата на критичност, характерна за повечето психични заболявания, „собствениците” на фобиите си дават сметка за тях и решават кога вече не желаят да ги отглеждат повече. При добра връзка и доверие между специалистът и пациентът,който е и достатъчно мотивиран, добрата новина е, че и няколко срещи са напълно достатъчни, за да се реши проблема.

- Дайте съвети…
- Има един много важен момент, който хората е добре да знаят при срещата с фобиите – без значение дали се отнася за тях самите, за близки или познати.  Работата не свършва с изкореняването на фобията. Ако човек не разполага с достатъчен вътрешен баланс, посока и цели, много лесно страхът от паяци може да се замени  със страх от мишки или чудовища. Основният въпрос е какво правим с  пространството, освободено от фобията.

- В списъка има и някои „занимателни” страхове-  напр. страх от женитба и обвързване .  Това наистина ли е фобия или просто удобно извинение?
- Подходящ съвет за учениците е да развият графофобия - от писане, което ще им спести и извини липсата на ученолюбивост… за известно време. Страдащите от  хидрофобия (в частта на пиене на вода) пък могат да получат преференциални карти за отстъпка за баровете.( шега, разбира се ).

 Светлана Желева


Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница


Още полезна информация от доц. Маргарита Бакрачева:

прочети още Когато се сърдим, манипулираме другите

прочети още Какво първо ти идва наум, като чуеш щастие?

прочети още Снимка първо, после ако има време, я изживей

прочети още Пълноценната почивка държи далеч професионалния срив

прочети още Доц. Маргарита Бакрачева: Езикът на тялото издава болестите ни?

прочети още Намерете своя начин да кажете сбогом на гадните емоции

прочети още С емоционална подкрепа децата по-лесно се справят с проблемите си












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email