Познавате ли травмите на простата?


| Прочетено Прочетено: 1521 пъти | КоменариКоментари: 0



Познавате ли травмите на простата?

Ездачи и колоездачи да внимават за хронични наранявания

През последните години броят на заболяванията на простатната жлеза се увеличава  и достига до 30-40 % от всички урологични заболявания.

Мъжете разпознават различните им симптоми на проявление - разстройство в половата сфера, леки неврози, затруднено уриниране , заради което се налага да се обърнат към специалист.  В книгата„Как да живеем с... проблемите на простатната жлеза” ( ИК”Труд”) с автор Тодор Патрашков.

Подробно са обяснени и най-честите заболявания на простатата – хроничните и наследствените възпаления, раковите образувания, камъните в жлезата, различните видове неврози, включително и травмите.

Поради анатомичната връзка на простатната жлеза с пикочния канал, семенните мехурчета, пикочния мехур и правото черво най-често травматичните увреждания на простатата са съчетани с поражения и на изброените органи и се наблюдават при счупване на тазовите кости. Те могат да бъдат закрити и открити.

Закритите травми на простатната жлеза най-често са резултат от неправилно или насилствено въвеждане на различни метални инструменти в пикочния канал – бужове, цистоскопи, литотриптори, катетри и др. Такива наранявания

се наблюдават при болни, които имат стеснение на пикочния канал и уголемена простата.


Нараняванията са особено опасни, когато се пробие пикочният канал и се проникне до самата простатна жлеза, при което се създават лъжливи ходове и се нарушава целостта на простатата.

Много по-чести са хроничните травми, които се получават при ездачи, колоездачи и др. При тях се получават
малки кръвоизливи, които са благоприятно условие за развитие на възпалителен процес.


Острите травми се проявяват с остра и внезапна болка, която понякога може да прерасне в колапс. Болката е в областта на междинницата и около ануса. Уринирането е често и болезнено. Получават се масивни кръвотечения, развива се инфекция. Температурата се повишава до 40°С. При силно кръвотечение кръвта може да запълни пикочния мехур и да предизвика остра задръжка на урината. Задръжката на урина може да се причини и от отока на простатната жлеза и притискането на пикочния канал. При дълбоко пробиване може да се получи инфилтрация на урина в околопростатното пространство и да се развият уринозен гнойник и тежко септично състояние.

При опипване на междинницата се установява силна болезненост. При ректално туширане простатната жлеза е силно болезнена, неравномерно увеличена и с мековата консистенция. При абсцедиране се появява флуктуация. Ако простатната жлеза не е добре отграничена от околните тъкани, трябва да се мисли и за преминаване на урина или кръв в околопростатните тъкани. В тези случаи трябва да се направи венозна урография със снимка на пикочния мехур и пикочния канал в момент на уриниране. Снимките трябва да се направят в различни проекции.

За предотвратяване на възпалителните усложнения е необходимо след всяка манипулация, независимо дали има травма или не,

на болните да се назначават профилактично
антибиотици и  химиотерапевтици.


 Когато още по време на изследването се установи, че има нараняване, на болните се дават болкоуспокояващи, кръвоспиращи и противовъзпалителни лекарства. Когато кръвотечението е много силно, задължително мехурът се дренира с постоянен катетър с балон или се поставя цистофикс. В редки случаи може да се наложи операция. Болните трябва да останат под активно наблюдение.

Откритите травми на простатната жлеза са най-често съчетани с поражения и на други органи – пикочен мехур, право черво, пикочен канал, семенни мехурчета и др.

Клиничната картина при тях най-често е замъглена
 от симптомите на поражение на другите органи.


Появяват се учестено и болезнено уриниране, болки в междинницата и кръв в урината. Изтичане на кръв може да се наблюдава и от външния отвор на раната. При по-масивно кръвотечение може да се получи тампонада на пикочния мехур и да се наложи по спешност да се постави катетър в пикочния мехур. Когато нараняването е съчетано със засягане на пикочния мехур и на правото черво, се наблюдава изтичане на урина и през ануса и наличие на газови мехурчета при уриниране.

При ректално туширане на жлезата се установяват рана в областта на простатата, деформация на жлезата, мековата консистенция и силна болезненост. И в тези случаи е необходимо да се направят венозна урография, цистография и уретрография.

Лечението на откритите травми на простатната жлеза е хирургично. Консервативното лечение е показно само при самостоятелни наранявания на простатата. При тях най-често чрез дрениране на пикочния мехур с уретрален катетър или с цистофикс се постига оздравяване на болните.

От възможните усложнения се наблюдават най-често разстройства в половата функция и развитие на импотенция. Те се причиняват както от самата травма, така и от възпалението и последващото склерозиране на простатната тъкан.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email