Защо елдата е роднина на киселеца и лапада?


| Прочетено Прочетено: 1706 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо елдата е роднина на киселеца и лапада?

Храната  помага при диабет, високо кръвно и разширени вени

 Елдата не е житна култура, тя е отделен вид. Има вкус на житна култура, но не е. Тя няма много общо с пшеницата и  с другите житни култури, спада не към сем. Житни, а към семейството на киселеца, в частност към сем. Лападови. Ето защо тя не съдържа пшенични лектини и глутен. Лектините са протеини, които при пшеницата се наричат още пшенични аглутинини. Те могат да попаднат в кръвоносната система, да се свържат с червените кръвни телца  и по този начин да направят кръвта  по-гъста. Това води до смущения в кръвоснабдяването, тромбози, инсулти и инфаркт. Пшеничните лектини могат да повлияят по негативен начин на червата,  да подпомогнат развитието на хронични възпалителни процеси, да раздразнят чревната флора и да причинят по-висока пропускливост на чревната лигавица. Това се обсъжда от учените като възможна причина за поява на различни автоимунни заболявания , както и как това може да бъде избегнато.

Здравословната алтернатива на житните култури

Елдата може чудесно да обогати дневното меню, ако трябва да се намали консумацията на житни храни с цел да се повиши личното здраве и да се намалят рисковете от различни болести. Тя ни дава висококачествени протеини, защото не само е лишена от вредни вещества, но е и богата на различни минерали и витамини спрямо другите житни култури. Тя съдържа  по-малко протеини от пшеницата, но има всичките 8 есенциални аминокиселини, които са необходими за здравето в по- голям процент спрямо пшеницата и така покрива дневните ни нужди от белтъчини в най-голяма степен.

Освен това покълната елда е една удобна суперхрана за бързото и здравословно  хранене. Покълналата елда е богата на живи ензими и витамини, висококачествени минерали и лесносмилаеми протеини.

С нея можете да си поръсите салатата или супата, или я  добавите в мюсли, или към зеленчукови ястия , или просто да я ползвате като основна закуска , съветва специализираният сайт www.zentrum-der-gesundheit.de.

Елдата понижава и кръвната захар. Тя се счита за перфектна храна за диабетици, както и за хора, които имат тенденция да повишават кръвната захар. Тя съдържа едно вещество, което се нарича  хиро-инозитол  (Chiro-Inositol), който може да регулира нивото на захарта в кръвта. И при редовно хранене да сведе до минимум съпъстващите диабета заболявания  като проблеми със сърцето, нервите и бъбреците.

Елдата понижава и кръвното

В нея се съдържа и веществото рутин, познато повече като витамин Р- това е субстанция с разнообразни и учудващо полезни действия. Проучавания с екстракт от покълваща елда показали, че при редовния й прием се намалява чувствително оксидативния ефект в стените на кръвоносните съдове и регулира кръвно,  свързано с оксидантите.

Запарка от върховете на цъфтяща елда се използва при левкемия, препоръчва руската народна медицина. 1 суп.л. сухи стрити върхове се заливат с 2 ч.ч. вряла вода, киснат в кипяща водна баня 15 мин., охлаждат се 45 мин. при стайна температура и се прецеждат. Пие се по ½ ч.ч. 3-4 пъти дневно преди хранене. Не бива да се ползват свежите стръкове на елдата, защото свежите листа и листа са отровни. Но след като се изсушат, вредните им свойства изчезват.

Елдата съдържа белтъчини, мазнини калций, фосфор, йод, затова може с успех да замени месото. Богата е на оксалова, лимонена и ябълкова киселина.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Елда, бланширана - 200 гр.

разгледай и поръчай Пълнозърнесто брашно от елда

разгледай и поръчай Здравословни продукти с елда

прочети още Подсилете си нервите с елда (подбрани рецепти)












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email