Защо казват на черния бъз самбука? (рецепти)


| Прочетено Прочетено: 4034 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо казват на черния бъз самбука? (рецепти)

Рецептата за дълголетието започва с лековития храст

Името на този лечебен храст (Sambucus nigra), познат като непретенциозен към климатичните и почвените условия  идва от названието на иранския струнен инструмент (самбука), който се изработвал от дървесината на черния бъз.

Растението е едно от малкото, известно още от предисторически времена с лековитата си мощ. Знахарите смятали, че то има мистична сила и го считали за покровител на слескостопанския двор.  В наши дни освен като самораслек из селски дворове и градини, покрай реки, пътища и сред шубраци, черният бъз се залесява и култивирано в паркове за украса.

Като доказателство за митичната му сила е и фактът, че лековият храст има и свойството да устоява на цивилизацията и на индустриализацията с всичките й капризи- дори киселинните дъждове,  саждите и замърсяването не са го унищожили.

Неговата приспособимост се дължи на голямата му толерантност към азота, който той усвоява в големи количества в почвата.

Родът Sambucus обхваща над 40 вида, а у нас виреят 3 вида- черния (Sambucus nigra), червеният (Sambucus racemosa)   и тревистият, познат повече като бъзак (Sambucus ebulus).  Черният бъз е познат още под името свирчовина, бозик, бойзан, бъзляк.

Започваме с рецептата на дълголетието: Към прецедената отвара от сушени бъзови плодчета (1 суп.л. на 500 мл. вода) се добавя 2 суп.л. мед. Пие се гореща, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

На прага на есенно-зимният сезон препоръчваме 5 рецепти с черен бъз за укрепване на имунитета и при простудни заболявания. Освен това е препоръчително през есента да се изяждат по 1 малка чашка зрели плодчета-освежават и прочистват целия организъм, освен това действа и кръвообразуващо.

Рецепта 1
2 ч.л. оронени от съцветията сушени цветчета  от черен бъз се заливат с 2 ч.ч. вряла вода и след 5 мин. се прецежда. Многократно през деня и особено вечер е добре болният да приема по 1-2 ч.ч прясно приготвена гореща запарка. Допълнително може да се вземе и гореща вана, пак за изпотяване. След това се лежи в леглото.

Рецепта 2
При простуди 500 гр. добре узрели плодчета от бъз се варят в 125 мл. вода и  5 мин. се пасират през сито. Добавят се 100 гр. захар или мед, на върха на ножа канела( може да се допълни с 3-4 стрити на прах сушени бъзови листа и 3-4 хвойнови плодчета) и ври още малко. Сиропът се пие горещ- по 1 суп.л. или като добавка към чай. Съхранява се на хладно.

Рецепта 3
Особено ефикасна срещу суха кашлица е запарка от 1 ч.л. цветчета на 1 ч.ч. вряла вода, кисне 15 мин., прецежда се и се изпива на глътки в рамките на деня.

Рецепта 4
При суха кашлица и простуди запарката може да се приготви и така: 3-4 суп.л. цветчета от черен бъз се заливат с 1 л. вряла вода. Кисне 1 час и се прецежда. Дневно се взема по 3-4 суп.л. гореща запарка с мед, а при артрит- по 1 ч.ч. 3-4 пъти дневно.

Рецепта 5
Срещу остър и хроничен бронхит е полезна следната билкова комбинация: смесват се по 10 гр. цветчета от черен бъз и стръкове от риган, по 20 гр. листа от подбел и широколистен живовляк.1 суп.л.  смес се залива с 1 ч.ч вряща вода, кисне 2 часа и се прецежда. Пие се по ½ чаша извлек 3 пъти дневно.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Здравословни продукти с черен бъз

разгледай и поръчай Черен бъз, изсушен плод - 100 гр.

разгледай и поръчай Сироп от черен бъз (350 гр.)

прочети още Лековити рецепти за сироп и мармалад от черен бъз












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email